În Rusia e vopsită chiar și gheața pentru a ascunde mesajele împotriva războiului (Foto). Peste 13.000 de protestatari au fost arestați, inclusiv un preot

În Rusia e vopsită chiar și gheața pentru a ascunde mesajele împotriva războiului (Foto). Peste 13.000 de protestatari au fost arestați, inclusiv un preot

Nivelul represiunilor pentru rușii care se opun războiului a atins cote greu de imaginat. Peste 13.000 de ruși care au ieșit în stradă au fost arestați până acum și autoritățile vopsesc chiar și gheața, doar ca să ascundă mesajele anti-război.

Doar duminică au fost arestați cel puţin 4.640 de ruși, în 65 de oraşe unde s-au ținut proteste, a indicat ONG-ul OVD-Info, specializat în supravegherea protestelor.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost arestate doar la Moscova, duminică, a raportat poliţia. Potrivit OVD-Info, printre aceştia se numără unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, şi cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

ADVERTISING

Mai mulţi militanţi şi ONG-uri au postat duminică videoclipuri pe reţelele sociale care arată arestări brutale, cu lovituri de bastoane. Putin plănuiește să deconecteze Rusia de la Internetul global. Nu mai devreme de 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie transferate în zona rusească.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

BBC prezintă și cazul preotului John Burdin, din satul Karabanovo, care a susținut o predică anti-război şi a fost arestat. El va fi judecat, luni, în baza legii promulgate vineri de Vladimir Putin. Noua lege prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care ”discreditează forțele armate ruse”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Preotul le-a descris enoriașilor bombardamentele și distrugerea pe care rușii o provoacă în Ucraina și a postat imagini din război și o petiție pe site-ul parohiei.

Cenzura a ajuns la un asemenea nivel, că autoritățile ruse au fost văzute dând cu vopsea peste gheață, după ce cineva scrijelise mesajul ”nu războiului”.

Cei care protestează se expun, de asemenea, la amenzi, în conformitate cu un nou articol din Codul Administrativ, care interzice acţiunile publice "de discreditare a forţelor armate".

ADVERTISING

Potrivit agenţiei de presă Ria Novosti, un locuitor din Siberia a fost prima victimă a acestei noi legi: a fost amendat cu 60.000 de ruble (450 de euro), pentru că a lansat un apel la o manifestaţie împotriva invaziei în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇