România nu are contracte directe cu Gazprom. Ministrul Energiei nu crede că va trebui să plătim gazele în ruble

România nu are contracte directe cu Gazprom. Ministrul Energiei nu crede că va trebui să plătim gazele în ruble

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susţine că gazele pe care România le importă de pe piaţa rusească nu sunt aduse în urma unor importuri directe de la Gazprom, ci prin intermediari.

Popescu are îndoieli cu privire la faptul că ar fi stipulată plata în ruble în contractele dintre aceste companii.

"România nu are contracte directe cu Gazprom. Companiile din România private sau Romgaz nu au contract cu Gazprom. Sunt diverşi intermediari, mai mulţi intermediari, companii care-s traderi de gaze care au contracte cu companii în special private din România şi vând gazul pe piaţa românească, îl vând, evident, în lei, nu pot să-l vândă în altă valută.

ADVERTISING

Acuma, cum este contractul... sunt convins că nu este în ruble contractul între companii şi mi-e greu să cred că poate fi schimbat de pe o zi pe alta între două companii, un intermediar şi o companie privată.

Deci eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble. Şi apoi este problema acelor companii intermediare care au contract, la rândul lor, cu Gazpromul”, a declarat ministrul Energiei, joi seară, la Digi 24.   

Virgil Popescu a menţionat că un contract nu poate fi modificat unilateral şi subliniază că în tranzacţiile la nivel european nu se discută despre rublă ca monedă de plată.   

ADVERTISING

"Nici vremea nu-i ajută, ca să zici că este o presiune pe consumatori, deja am ieşit din iarnă, în toată Europa vremea se încălzeşte. Eu cred că, pur şi simplu, a fost aşa, un lucru aruncat pe piaţă, astăzi, exact când se întâlneşte NATO, când se întâlneşte Consiliul European, tocmai pentru a pune presiune”, a adăugat ministrul.  

Ursula von der Leyen: Nu vom plăti în ruble, e şantaj

Rusia nu va putea solicita plata în ruble pentru livrările de gaze naturale şi petrol, aşa cum a anunţat Moscova, deoarece această măsură ar echivala cu evitarea sancţiunilor, a declarat, joi, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, citată de BBC.

ADVERTISING

”Ar fi o decizie unilaterală şi o încălcare clară a convenţiei”, a spus ea.

"Ar fi o încercare de a evita sancţiunile. Nu vom permite evitarea sancţiunilor noastre. Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne şantaja a luat sfârşit”, a subliniat şefa executivului Uniunii Europene.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă şi el că moneda în care Germania trebuie să plătească Rusiei pentru gazele importate din această ţară este trecută în contract, iar aceasta este euro sau dolarul.

Scholz reafirmă că Germania nu include în sancţiunile privind Rusia importurile de energie, însă arată că este nevoie de o reducere a dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă, arătând că Germania lucrează deja la diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi gaz.

Afirmaţiile sale vin la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) şi a dat un termen de o săptămână autorităţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇