Rusia a făcut lista neagră a statelor ”neprietenoase” şi România e acolo, aşa că ne va plăti în ruble

Rusia a făcut lista neagră a statelor ”neprietenoase” şi România e acolo, aşa că ne va plăti în ruble

Guvernul rus a aprobat o listă a statelor care comit „acțiuni neprietenoase” față de Federația Rusă, pe care se află și România, și, potrivit unui ordin, datoriile către aceste state vor putea fi plătite în ruble.

„Guvernul a aprobat o listă a statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ruși. Ordinul în acest sens a fost semnat. Lista include Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia”, potrivit Executivului de la Moscova.

ADVERTISING

Conform sursei citate, ordinul apare în cadrul decretului președintelui din 5 martie 2022 „cu privire la procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”.

„Potrivit acestuia, cetățenii și companiile rusești, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. Pentru a face acest lucru, debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special de ruble „C”, în numele unui creditor străin, și să transfere plăți către acesta în echivalent în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale la data plății.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută)”, conform comunicării guvernului rus.

De asemenea, tranzacțiile și operațiunile companiilor rusești cu cetățeni și firme din țări neprietenoase cu Rusia vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine.

Rezoluția de stabilire a acestei proceduri a fost semnată de prim-ministrul Mihail Mishustin (foto).

ADVERTISING

Astfel, potrivit documentului, o companie rezidentă din Rusia sau o firmă străină din țări neprietenoase trebuie să solicite permisiunea de a tranzacționa.

„Aceasta trebuie să conțină informații cuprinzătoare despre solicitant, inclusiv un document despre beneficiarii efectivi ai companiei. Pe baza analizei documentelor primite și a naturii viitorului acord, se va lua o decizie de aprobare sau refuz de implementare a acestuia.

În același timp, poate fi eliberată permisiunea de a efectua o tranzacție cu desemnarea condițiilor pentru executarea acesteia. Scopul principal al acestei lucrări este de a asigura stabilitatea financiară a țării în fața presiunii sancțiunilor externe”, potrivit unor reguli ale guvernului rus.

Un dolar american era cotat luni la 131,5 ruble, informează Agerpres. Rubla a înregistrat o depreciere puternică după declanşarea conflictului în Ucraina.

curs-rubla
Sursa: BNR

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇