Cum a fost posibil ca trei premieri să intre și să iasă din Kiev, cu trenul, în doar 24 de ore: ”A fost un gest naiv”

Cum a fost posibil ca trei premieri să intre și să iasă din Kiev, cu trenul, în doar 24 de ore: ”A fost un gest naiv”

Președintele Căilor Ferate Ucrainene, Oleksandr Kamişin, a dezvăluit cum a fost posibil ca premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei să intre și să iasă din Kiev cu trenul, în doar 24 de ore.

El a precizat că gestul lor, deși naiv, a fost un pas important pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, țară devastată de război.

„A fost un gest cu adevărat important pentru noi, chiar dacă a fost naiv”, a declarat Oleksandr Kamişin pentru CNN.

El a calificat acest gest ca fiind naiv, deoarece delegația liderilor UE și-a anunțat planurile de călătorie în timp ce se afla deja în drum spre capitală.

Kievul a fost terorizat de atacuri aeriene ruse care au lovit zone rezidențiale în ultimele zile, inclusiv mai multe blocuri. Iar sistemul feroviar al Ucrainei nu a scăpat de aceste bombardamente.

ADVERTISING

Dar marți dimineață premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că el, împreună cu premierul sloven Janez Janša și cu premierul ceh Petr Fiala, se îndreaptă spre Kiev.

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

"Le-am păstrat secretul, dar când am văzut că anunțul a fost postat online, m-a surprins. Nu am înțeles asta", a relatat Kamişin pentru CNN.

În drum spre Kiev, Morawiecki a scris într-o postare pe Facebook: "Este de datoria noastră să fim acolo unde se face istoria. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiilor noștri care merită să trăiască într-o lume liberă".

Dziś, w 20 dniu zbrodniczej agresji Putina na Ukrainę, razem z wicepremierem Jarosławem Kaczyńskim, premierem Czech Petr...

Publicată de Mateusz Morawiecki pe Marţi, 15 martie 2022

La rândul său, Fiala a postat pe Twitter că „scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei”.

De când a început războiul, preocupările de securitate au fost principala grijă a directorului căilor ferate, în vârstă de 37 de ani.

ADVERTISING

Kamişin și adjuncții săi au petrecut ultimele trei săptămâni străbătând țara, gestionând cei 321.000 de angajați ai căii ferate și aproximativ 1.450 de gări.

Căile ferate, țintă pentru bombele rusești

El crede că managementul căilor ferate este o țintă pentru bombele rusești, iar faptul că se află mereu în mișcare, spune el, reprezintă o chestiune de siguranță personală.

„Nici copiilor mei nu le dezvălui locația în care mă aflu. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că este război”, a spus el.

Potrivit lui, cei trei premieri au ales să călătorească la Kiev cu trenul, crezând că este cel mai sigur mod de transport.

ADVERTISING

A fost de acord, în ciuda faptului că o gară din Zaporojie a fost lovită miercuri dimineață de o bombă rusească, la scurt timp după vizita lor, care a lăsat o gaură de mărimea unui crater pe șinele de cale ferată și a avariat gara.

„Orice persoană inteligentă ar alege trenul în locul unei mașini în zilele acestea. Chiar dacă sunt bombardamente peste tot, gările și trenurile sunt cele mai sigure locuri din țară în acest moment”, a precizat el.

Cei 3 premieri au mers cu un tren normal

Kamişin a spus că delegația a călătorit cu un tren normal. Singurii pasageri care s-au aflat în tren alături de cei 3 premieri erau persoanele care făceau parte din delegație sau securitate.

„Era un tren obișnuit, normal, cu vagoane normale. Deci traseul delegației nu a fost mai special decât celelalte. A fost aceeași rută pe care o parcurg și pasagerii normali”, a subliniat el.

Călătoria a durat în jur de opt sau nouă ore. Cei 3 premieri au petrecut câteva ore cu Zelenski și echipa sa, înainte de a lua un alt tren, noaptea, înapoi spre Polonia.

„Pentru mine, este cea mai bună evaluare a căilor ferate, dacă premierii străini au ales trenul în loc de o mașină sau un elicopter, sau orice altă opțiune”, a spus el.

Joi, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a îndemnat pe liderii ţărilor din Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit să se deplaseze şi ei în capitala Ucrainei în semn de solidaritate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇