Ziua 97 de război. Severodonețk a picat, fum alb la Bruxelles, ultimatum de la Putin

Ziua 97 de război. Severodonețk a picat, fum alb la Bruxelles, ultimatum de la Putin

Ziua 97 de război a început cu fum alb de la Bruxelles, unde liderii UE au căzut de acord, după o lună de negocieri, pe un nou pachet de sancţiuni pentru Rusia. Ei au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Astfel, Budapesta a ridicat dreptul de veto care bloca embargoul. Şi Bulgaria e scutită până în 2025.

Pe front, rușii anunță că „au făcut curățenie totală” în orașul mult disputat Severodonețk, din estul Ucrainei. Ucrainenii confirmă că aproape întreg orașul e controlat de ruși, și explică și ce înseamnă curățenia: e distrus în proporţie de 80%.. Vladimir Putin ar fi dat termen armatei sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie.

La Kiev un tribunal i-a condamnat la ani grei de închisoare pe doi soldați ruși care au bombardat o școală. Iar un deputat rus a sugerat ca un ministru al Apărării din statele NATO, care ar vrea să vizitezea Kievul, să fie răpit şi adus la Moscova, cu scopul de a afla ce „ordine” a dat Occidentul.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele de marți, 31 mai, ziua 97 de război în Ucraina:

23:40 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că forțele sale au „făcut curățenie totală” în Severodonețk.

„Luptătorii Republicii Cecene, împreună cu membrii miliției din Lugansk și ale Rusiei au terminat de făcut curat în Severodonețk. Luptătorii au trecut la următoarea etapă și controlează mai amănunțit fiecare clădire administrativă”, a spus Kadîrov.

ADVERTISING

El a criticat canalul Rusia 24 pentru că a transmis că forțele ruse controlează doar 20-30% din oraș.

„Și oamenii care sunt departe de Severodonețk fac astfel de transmisiuni. Este o minciună”, a acuzat liderul cecen.

El a adăugat că forțele ruse au preluat controlul în zonele rezidențiale, și că armata ucraineană s-a refugiat în zonele industriale care încă nu sunt ocupate.

La începutul zilei, și liderul ucrainean din Lugansk, Serghei Gaidai, anunțase că trupele ruse controlează aproape întreg orașul.

23:24 - O refugiată ucraineană și-a recunoscut bunurile într-un tanc rusesc în Popsana. Practic, femeia a văzut cum i-au fost furate bunurile, inclusiv un boiler abia cumpărat, pe care ea și soțul său nu au mai apucat să-l instaleze.

23:02 - Statele Unite ale Americii nu vor trimite rachete cu rază lungă de acţiune care să fie folosite dincolo de câmpul de luptă din Ucraina, a declarat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

Cu toate acestea, administraţia Biden analizează în prezent dacă va trimite sisteme de rachete Kievului.

22:46 - Ucraina este în curs de a crea o „operaţiune navală condusă de ONU” cu marinele ţărilor partenere în vederea asigurării unei rute comerciale sigure pentru exportul produselor agricole, a declarat, marţi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, relatează CNN.

„Ucraina e în curs de a crea o operaţiune internaţională condusă de ONU, cu marine ale partenerilor care asigură o rută comercială sigură, fără riscuri la adresa securitărţii”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter, fără a oferi alte detalii cu privire la operaţiune.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:23 - Centrul de presă al Interfax-Ucraina a anulat o conferință pe care trebuia să o susțină Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la Canal 1, în Rusia, față de războiul din Ucraina.

Conferința urma să aibă loc miercuri, pe 1 iunie, în Ucraina, și Ovsiannikova ar fi participat în persoană și ar fi urmat să vorbească despre propagandă, însă prezența ei a provocat furie printre ucraineni.

22:00 - Aproape 1.000 de persoane au participat marți la Roma, unde Papa Francisc a celebrat o slujbă internațională de rugăciune pentru pace în Ucraina și în alte locuri afectate de război. Papa i-a cerut Fecioarei Mariei să „împace inimile pline de violență și răzbunare".

21:21 - Un rezervor de acid azotic din orașul Sievierodonetsk, aflat pe linia frontului, a fost lovit de ruși, a declarat marți guvernatorul local Serhiy Gaidai, citat de Reuters.

Guvernatorul orașului ucrainean Sievierodonetsk, Serhiy Gaidai, i-a îndemnat pe locuitorii din zonă, într-o postare pe Telegram, să nu părăsească adăposturile antiaeriene din cauza riscului reprezentat de fumul toxic al rezervorului de acid azotic.

20:47 - Corespondentul BBC Quentin Sommerville s-a dus pe frontul din Donbas și povestește că situația este extrem de gravă.

El a stat de vorbă cu mai mulți soldați ucraineni care apără Severodonețkul și Lisiciansk, orașe din Lugansk care sunt puternic bombardate de ruși.

Rubizhne, al treilea oraș ca mărime din regiune, după cele două enumerate mai sus, a fost complet ras de pe hartă. „Din Lisiciansk poți vedea un punct negru pe un fundal verde. Pur și simplu a fost șters de pe fața pământului”, povestește jurnalistul.

ADVERTISING

El a stat de vorbă cu Vladimir, un ofițer de la serviciul de informații al Gărzii Naționale a Ucrainei. El spune că rușii s-au regrupat și se adaptează rapid: „Acum doar abandonează orice nu pot câștiga cu ajutorul infanteriei”.

20:05 - Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, la reuniunea Consiliului European, importanţa de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susţinere.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la sugestia României, cu susţinerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova.

20:01 - Cancelarul Olaf Scholz afirmă că Germania este în proces de elaborare a unui acord cu Grecia prin care Atena va livra Ucrainei echipamente militare vechi şi va primi transportoare blindate din Germania pentru a acoperi deficitul.

19:36 - Mai multe oraşe din sudul Ucrainei controlate de Rusia se află într-o „blocadă completă informațională”, iar trupele ruse vând în prezent cartele SIM localnicilor, deoarece Internetul şi conexiunea mobilă nu funcţionează.

”Nu există internet şi nicio conexiune mobilă în regiunea Herson de aproape 24 de ore”, potrivit lui Hennadii Lahuta, şeful administraţiei militare regionale a Hersonului.

”Ocupanţii vând cartele SIM ruseşti în oraş. Trebuie să furnizaţi datele paşaportului pentru a cumpăra o cartelă SIM. Vă îndemn să nu faceţi acest lucru şi să nu furnizaţi datele dumneavoastră personale ocupanţilor”, a mai spus el.

19:09 - Jurnaliștii de la Deutsche Welle au făcut un reportaj din Mariupolul ocupat de ruși. Oamenii spun că abia au mâncare și apă, stau la cozi pentru ajutoare și își încarcă telefoanele pe stradă, pe unde găsesc o priză funcțională, pentru că multe zone sunt încă fără curent.

19:06 - Gazprom întrerupe și gazul către compania daneză Orsted de la 1 iunie, pentru că a refuzat plata în ruble. Din același motiv, de la aceeași dată, e suspendat și un contract cu Shell Energy Europe prin care era asigurat gaz pentru Germania.

18:45 - Așa numitul președinte al Osetiei de Sud a amânat referendumul pentru alipirea la Rusia, ce fusese convocat de predecesorul său. Decizia e catalogată de Moscova drept „sensibilă”.

„Luând în considerare că această inițiativă a fostului președinte nu a fost discutată cu noi, vedem această decizie ca una normală, în spiritul alianței dintre cele două țări”, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei.

18:22 - Președinta Slovaciei Zuzana Caputova s-a dus la Kiev. Ea a fost primită de Zelenski și a vizitat și Borodnianka și Irpen, localitățile unde s-au produs unele dintre cele mai groaznice crime din acest război.

„Cred că atunci când acest coșmar se va termina, Ucraina va înflori din nou. Așa cum au înflorit astăzi florile printre casele distruse din Brorodnianka și Irpen”, a scris ea pe Facebook.

17:50 - Canada a impus noi sancțiuni pentru 4 companii rusești și 22 de cetățeni. Printre aceștia din urmă se numără Alina Kabaeva, cea despre care presa străină spune că ar fi iubita lui Putin.

16:41 - Forțele navale din Rusia vor permite trecerea navelor de cereale către Marea Mediterană, dacă Ucraina va elimina minele din apele sale de coastă, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

16:24 - Ucraina a identificat peste 600 de suspecţi ruşi în ancheta cu privire la crimele de război şi a început urmărirea penală pentru aproximativ 80 dintre ei, a declarat procurorul general Irina Venediktova. Lista suspecţilor include ”militari de top, politicieni şi agenţi de propagandă ai Rusiei”.

16:03 - Sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de 6 luni pentru ţiţei şi 8 luni pentru produsele rafinate, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Calendarul va fi stabilit de îndată ce vor fi adoptate oficial sancţiunile, ambasadorii statelor membre UE având obiectivul fixat pentru această săptămână, după ce liderii blocului comunitar au fost în principiu de acord cu sancţiunile, la reuniunea de luni.

Liderii UE au convenit o reducere cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

15:54 - Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, aflată la Haga, la o întâlnire cu echipe internaționale de anchetatori și cu procurorul general al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a declarat că 80 de ruși suspectați de crime de război vor fi judecați.

15:05 - Un deputat rus a sugerat răpirea unui ministru al Apărării dintr-o țară NATO în Ucraina și aducerea acestuia la Moscova, relatează Reuters.

Cum ar fi ca, la un moment dat, în viitorul apropiat, când un ministru al Apărării dintr-o țară membră NATO merge la Kiev să discute cu Zelenski, să nu mai ajungă acolo, să se trezească undeva la Moscova, a spus Oleg Morozov, din partidul de guvernământ, la televiziunea din Rusia.

14:28 - Un consorțiu de avocați ucraineni și internaționali se pregătește să lanseze o acțiune civilă în masă împotriva statului rus, precum și a contractorilor militari privați și a oamenilor de afaceri care susțin efortul de război al Rusiei, în încercarea de a obține despăgubiri financiare pentru milioane de victime ucrainene ale războiului, arată The Guardian.

14:15 - Echipele internaționale care investighează crimele de război comise de armata rusă în Ucraina se întâlnesc astăzi la Haga.

Este vorba despre investigatori din Ucraina, Polonia și Lituania, care se întâlnesc cu Karim Khan, procurorul general al Curţii Penale Internaţionale, arată The Guardian.

Va participa și Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, care a deschis deja peste 8.000 de anchete penale și a identificat peste 500 de suspecți, de la miniștri și comandanți ruși până la soldați.

14:03 - Rubla rusească a recuperat marţi pierderile iniţiale, apreciindu-se până la un curs de 61 de ruble pentru un dolar, în condiţiile în care restricţiile asupra mişcărilor de capital au contracarat îngrijorările cu privire la noile sancţiuni europene impuse Rusiei, transmite Reuters.

13:46 - Sancțiunile împotriva Rusiei sunt îndreptate împotriva cetățenilor de rând și sunt motivate de ură, spune fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

Medvedev, care îl sfătuiește pe Vladimir Putin în chestiuni de securitate națională, a declarat marți într-o postare pe Telegram că „tangoul nesfârșit al sancțiunilor economice” nu va atinge elita politică, însă provoacă pierderi marilor afaceri.

El a mai spus că sancțiunile privind petrolul și gazele naturale vizează contribuabilii și obligă guvernul să facă reduceri bugetare, care îi afectează pe oamenii de rând.

13:15 - Rușii susțin că au doborât un avion Su-25 al Forțelor Aeriene Ucrainene și că au distrus un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan, un sistem Grad, două depozite de muniție și unul de combustibil.

12:58 - Forțele ruse controlează acum „aproximativ jumătate” din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, a declarat șeful administrației locale, la televiziunea națională, citat de Reuters. Orașul este 80% distrus în urma atacurilor.

12:54 - Gazprom suspendă, începând de astăzi, livrările către furnizorul GasTerra, deţinut în parte de către statul olandez, în urma refuzului acestuia de a plăti în ruble.

12:23 - Un tribunal ucrainean i-a condamnat pe militarii ruși Alexandr Bobikin şi Alexandr Ivanov la câte 11 ani și 6 luni de închisoare fiecare. Ei au fost găsiți vinovați de încălcarea legilor și regulilor războiului.

11:55 - Cele mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, care interzic majoritatea importurilor de petrol, „nu sunt suficiente”, iar ritmul sancțiunilor a fost până acum prea lent, a declarat la Madrid un înalt oficial din biroul președintelui ucrainean.

„Cu siguranță nu suntem mulțumiți”, a spus Zhovkva. „Dacă am fi fost mulțumiți, am fi început imediat eliberarea orașului Mariupol și am fi gonit forțele rusești din Donbas”.

11:40 - Rușii au mai pierdut în Ucraina 150 de oameni, 9 tancuri, 20 de transportoare blindate și un avion, printre altele, în ultimele 24 de ore, conform bilanțului realizat de ucraineni.

FUEp-WmWUAAI43f-1

11:36 - TikTok a blocat contul Russia Today din Germania, iar toate videoclipurile postate pe acesta au fost șterse.

11:13 - Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat la Bruxelles că Uniunea Europeană ar trebui să continue cu un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care să includă și gazele rusești.

„Cred că gazul trebuie să fie în al șaptelea pachet, dar și eu sunt realistă. Nu cred că va fi”, a spus Kallas.

Ea a descris embargoul pentru petrolul din Rusia ca „un compromis echitabil”.

11:00 - Ucraina anunță că încă deține controlul orașului Severodonețk, iar soldații săi luptă cu trupele ruse care avansează încet, dar evacuarea civililor nu este posibilă în prezent. Anunțul a fost făcut de șeful administrației orașului.

10:45 - Rușii îl acuză pe jurnalistul francez ucis în Ucraina că era mercenar și că livra arme. Franța a deschis o anchetă.

10:24 - Lukașenko ține Ucraina în șah cu exerciții de mobilizare militară la graniță, în lunile iunie și iulie, aproape de zona de excludere de la Cernobîl.

09:43 - Ministerul Apărării din Marea Britanie și-a publicat evaluarea zilnică a situației din Ucraina, spunând că, pentru a-și urmări obiectivul de ocupare completă a Donbasului, Rusia are în față mai multe provocări.

„Rusia a obținut succese locale mai mari decât la începutul campaniei prin concentrarea forțelor și a focului într-o zonă relativ mică. Acest lucru obligă Rusia să-și asume riscuri în altă parte a teritoriului ocupat”, se arată în nota informativă citată de The Guardian.

09:06 - Oficialii din orașul rus Kirov au ordonat locuitorilor să elibereze subsolurile blocurilor, astfel încât acestea să poată fi folosite ca potențiale adăposturi anti-bombe. Potrivit anunțurilor prezentate pe rețelele de socializare, oficialii le-au oferit locuitorilor zece zile pentru a-și scoate bunurile și au avertizat că subsolurile vor fi folosite ca adăposturi în cazul unui „posibil bombardament”.

08:45 - Cel puţin 1.037 de companii occidentale au părăsit Rusia de la începutul războiului. Companiile care au declarat o retragere completă din Rusia au avut venituri de 32,5 miliarde de dolari.

08:22 - Rusia a reacționat la sancțiunile impuse de UE asupra petrolului, spunând că Moscova va găsi alți importatori.

08:09 - Forțele ruse susțin că au preluat controlul asupra a aproximativ o treime din orașul cheie Severodonețk, din estul Ucrainei, dar asaltul lor durează mai mult decât se așteptau.

”Putem afirma că o treime din oraș este deja sub controlul nostru”, a declarat marți dimineață Leonid Pasechnik, liderul Republicii Populare Lugansk.

07:51 - Preşedintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat organizarea unui referendum anunţat anterior privind integrarea în Rusia.

07:38 - Belarus va desfăşura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel. Aceastal se învecinează la sud cu Ucraina - în unele porţiuni cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.

07:20 - Primele de asigurare pentru unele companii aeriene şi maritime expuse în special războiului din Ucraina au crescut de peste două ori, mărind costurile suportate de acestea, spun surse din industrie.

Primele de asigurări comerciale globale au crescut în medie cu 11% în primul trimestru, potrivit brokerului de asigurări Marsh, care a spus că războiul exercită o presiune în creştere asupra acestora.

07:08 - Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a furat jumătate de milion de tone de cereale din Ucraina.

06:54 - Ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anushauskas, a anunțat că țara sa va oferi mai multă asistență militară Ucrainei.

06:37 - 32 de jurnalişti au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Institutului de Informaţii Media.

06:28 - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni vor reduce cu aproximativ 90% importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului.

06:16 - Printre sancțiunile impuse Rusiei se numără şi eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din reţeaua SWIFT, precum şi o interdicţie privind asigurarea navelor ruseşti de către companiile din UE şi de de a furniza companiilor ruseşti o gamă largă de servicii. În plus, s-a decis şi suspendarea difuzării a încă trei posturi de stat ruse din UE.

06:07 - Consiliul European a stabilit un nou sprijin financiar de 9 miliarde de euro pentru Ucraina. Preşedintele Charles Michel a afirmat că Ucraina are nevoie de sprijin financiar, iar cele nouă miliarde de euro aprobate sunt pentru a demara toate programele necesare pentru reconstrucţia ţării.

05:55 - Ministerul Apărării din Ucraina spune că forţele ruse efectuează lovituri de artilerie de-a lungul unei mari părţi a frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk, în timp ce încearcă să spargă poziţiile defensive ucrainene

05:47 - Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel.

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,"acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război" şi pune o "presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

05:30 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul oficial transmis zilnic poporului că în Donbas este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse, iar lupta pentru regiunea Herson continuă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇