Ziua 109 de război: Zelenski estimează că Rusia va ajunge la 40.000 de militari uciși în luptă la începutul lui iulie

Ziua 109 de război: Zelenski estimează că Rusia va ajunge la 40.000 de militari uciși în luptă la începutul lui iulie

Ucraina își apăra cu toate forțele pozițiile din est, în cea de-a 109-a zi de război, în așteptarea noilor livrări de arme. „Lupte aprige de stradă continuă în Severodoneţk”, a anunțat președintele Zelenski, declarându-se mândru de toți ucrainenii care luptă pentru țara lor.

Zelenski e optimist că Ucraina va primi statutul de țară candidată la UE, considerând că astfel Uniunea va fi întărită.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de duminică, 12 iunie, ziua 109 de război:

23:37 - Forțele ruse au atacat termocentrala Vuhledar din Donețk, potrivit publicației locale ucrainene Novosti Donbassa.

În videoclipurile postate online, pot fi văzute coloane de fum negru ridicându-se din centrală, care este una dintre cele mai înalte structuri din Ucraina.

Termocentrala este controlată de armata Ucrainei. Forțele ruse ocupă orașul Svitlodarsk, la aproximativ cinci kilometri de fabrică. Luptele aprige pentru centrală continuă.

23:12 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că negocierile pentru deblocarea exporturilor ucrainene continuă, iar săptămâna viitoare speră să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

22:31 - Președintele Zelenski a declarat că Rusia ar putea atinge un bilanț de 40.000 de morți până la începutul lunii iulie, în special pentru că încearcă să trimită întăriri în Donbas, însă acestea sunt formate din recruți fără experiență.

Ключова тактична мета окупантів не змінилася – вони тиснуть у Сєвєродонецьку, там тривають дуже жорстокі бої буквально за кожен метр, а також тиснуть у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов'янськ. Російська армія пробує завести на Донбас резервні сили. Але які в них можуть бути резерви зараз? Схоже, спробують кинути в бій слабо підготовлених строковиків і тих, кого зібрали шляхом прихованої мобілізації. І це означає лише одне: Росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 12 iunie 2022

22:00 - Șeful Comitetului Rus pentru Prevenirea Torturii a anunțat că organizația a fost desființată, după ce autoritățile ruse au etichetat-o drept „agent străin”.

ADVERTISING

Numind eticheta o „insultă”, Serghei Babinets a spus: „Nu vrem să continuăm să lucrăm fiind etichetați agenți străini. Considerăm acest termen o insultă și o calomnie”.

21:05 - Rușii au „sărbătorit” ziua națională exportând metal furat de la Mariupol, potrivit lui Petro Andryushchenko, un consilier al primarului orașului.

Într-o declarație publicată pe Telegram, Andryuschchenko a adăugat că ziua națională a Rusiei, care este pe 12 iunie, este „ziua criminalilor și a tâlharilor”.

El a publicat și imagini cu o navă comercială plecând escortată de nave militare.

20:04 - Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din autoproclamata Republică Populară Lugansk nu intenţionează să ia cu asalt uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului.

19:55 - Forțele ruse au aruncat în aer un pod care leagă orașul ucrainean asediat Severodonețk de un altul de peste râu, eliminând o posibilă rută de evacuare a civililor, au anunțat oficialii locali.

19:12 - Luptele aprige continuă în orașul strategic Severodonețk, din estul Ucrainei, unde atacurile rușilor au provocat un incendiu la o fabrică chimică, în care se crede că s-au adăpostit sute de civili, în timpul unora dintre cele mai intense bombardamente ale războiului.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat într-un interviu acordat televiziunii locale că uzina chimică Azot a rămas sub controlul Ucrainei, adăugând că duminică au avut loc lupte la „periferia orașului, chiar pe străzile din apropierea fabricii”.

ADVERTISING

18:25 - Preocupările de securitate ridicate de Turcia cu privire la opoziţia faţă de cererile de aderare ale Finlandei şi Suediei la NATO sunt legitime, în contextul în care niciun alt stat aliat nu a fost vizat de mai multe atacuri teroriste, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită în Finlanda.

17:23 - Prietenii și familia lui Brahim Saadoun, marocanul de 21 de ani condamnat la moarte alături de doi britanici, săptămâna trecută, au cerut eliberarea acestuia. Ei spun că bărbatul este pușcaș marin în serviciu activ și nu un mercenar, așa cum susțin rușii.

16:35 - Un fost soldat britanic a fost „împușcat și ucis” în timp ce lupta împotriva rușilor în orașul ucrainean Severodonețk, a anunțat familia sa.

Jordan Gatley părăsise armata britanică în luna martie, „pentru a-și continua cariera de soldat în alte zone” și a ajutat trupele ucrainene să-și apere țara împotriva Rusiei, potrivit anunțului.

16:04 - Președintele Zelenski spune că nu știe nimeni cât va dura războiul, dar rușii nu ar trebui să-și facă planuri pentru o victorie rapidă, pentru că nu va fi cazul, așa cum deja se poate observa.

„Vă amintiți cum Rusia, la începutul lunii mai, spera să cucerească tot Donbasul?", a spus președintele. „Suntem deja în iunie. Donbasul rezistă”.

15:06 - Un bărbat a murit după ce a călcat pe o mină pe o plajă din Odesa. Autoritățile au lansat numeroase avertismente ca oamenii să evite plajele din cauză că sunt minate, dar apelurile lor nu sunt întotdeauna luate în serios.

14:48 - Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina începând din 24 februarie, a anunţat duminică poliţia de frontieră poloneză.

ADVERTISING

14:24 - Forțele ucrainene anunță că au oprit o coloană de tancuri rusești care avansa spre Lisiansk.

14:00 - Vladimir Putin le-a adresat rușilor un mesaj de ziua națională, în care a vorbit de „testamentul strămoșilor”, „tradițiile străvechi și „victoriile militare”.

„Astăzi, mai mult decât oricând, înțelegem cât de important este pentru patrie, pentru societatea noastră, să fin uniți. O asemenea unitate și un asemenea devotament pentru patria mamă este o responsabilitate față de strămoșii noștri.

Știm ce putere uriașă este în tradițiile noastre, în valorile morale, fundația spirituală. Acestea au s-au născut și s-au întărit de-a lungul istoriei de 1.000 de ani a Rusiei. Și astăzi ne unesc poporul nostru multinațional, pentru care patriotismul a rămas sacru. Suntem mândri de realizările și victoriile militare ale strămoșilor”, a transmis Putin într-un scurt discurs.

13:33 - Presa rusă scrie că a trei trei explozii au avut loc în regiunea rusă Briansk, în ceea ce e descrisă ca o tentativă de a arunca în aer oleoductul Drujba, care, înainte de 24 februarie, livra în jur de 1 milion de barili de petrol rusesc în Europa.

Ulterior, Transneft a anunțat că nu există avarii și operațiunile prin oleoductul Drujba se desfășoară conform planului.

12:46 - Un atac cu rachete al forţelor ruse asupra oraşului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parţial o instalaţie militară şi a rănit 22 de persoane, printre care un copil în vârstă de 12 ani, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil într-un briefing online, duminică.

12:33 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit Premiul pentru Curaj Boris Nemțov.

12:32 - În orașele ucrainene ocupate de ruși au fost organizate ceremonii pentru a serba ziua națională a Rusiei.

12:31 - Rușii anunță că au distrus un depozit cu rachete MANPADS trimise de UE și SUA Ucrainei. Totodată, în ultimele 24 de ore, rușii susțin că au doborât trei avioane și 8 drone și că ar fi ucis 470 de militari ucraineni.

12:27 - Liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, spune că nu vede niciun motiv pentru care să-i grațieze pe „mercenarii” din Marea Britanie și Maroc.

Este vorba de cei trei luptători străini care au fost condamnați la moarte de un tribunal nerecunoscut internaţional din aşa-numita „Republică Populară Doneţk”.

11:46 - Autoritățile instalate de ruși în Melitopol au emis sâmbătă primele pașapoarte rusești locuitorilor care au primit cetățenie rusă.

Anterior, ele anunțaseră că peste 70.000 de ucraineni au făcut cerere pentru a obține cetățenia rusă, informație ce nu a putut fi verificată.

11:43 - Autoritățile ucrainene au anunțat că de la începutul războiului au murit 287 de copii și alți 508 au fost răniți.

11:26 - Ministrul lituanian de Externe Edgard Rinkevich a transmis, pe Twitter, urări de ziua națională a Rusiei.

„Astăzi Rusia celebrează ziua ei națională. Îi doresc înfrângere în războiul agresiv împotriva Ucrainei, respingerea ambițiilor imperialiste și să își clădească un stat modern, democratic și legal”, a scris ministrul pe Twitter.

10:44 - Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhei Gaidai.

„Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei”, a declarat Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean.

Dimineață apăruseră informații că un incendiu masiv a izbucnit la combinat în urma bombardamentelor și era nesigură soarta civililor care se adăpostesc acolo.

09:51 - Kim Jong Un i-a transmis lui Putin felicitări, de ziua națională a Rusiei. Liderul nord corean spune că el și poporul său susțin invazia Rusiei în Ucraina.

„Poporul rus a obținut un mare succes în cauza dreaptă de a apăra demnitatea și securitatea țării lor, depășind tot felul de probleme și obstacole. Poporul (nord, n.rd.) corean își exprimă deplina aprobare și sprijinul total”, se arată în mesajul de felicitare, citat de Meduza.io.

09:40 - Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, l-a criticat pe fostul cancelar Gerhard Schröder pentru legăturile sale de afaceri cu Rusia, afirmând că multe lucruri făcute de acesta în mandatul de la conducerea executivului de la Berlin au fost eclipsate de comportamentul său ulterior.

„Implicarea lui Gerhard Schröder în companii energetice ruse a ridicat semne de întrebare despre ţara noastră, în special din partea vecinilor noştri est-europeni”, a spus Steinmeier.

09:15 - Mai multe explozii au fost raportate în Berdyansk, oraș din regiunea Zaporojie, ocupat de ruși.

08:36 - Europarlamentarul polonez Radosław Sikorski a susținut că Occidentul ar avea dreptul să trimită Ucrainei focoase nucleare pentru a-și proteja independența.

„Rusia a încălcat memorandumul de la Budapesta, așa că Vestul poate da Ucrainei șansa să-și apere independența”, a spus el.

08:23 - Un incendiu uriaș a izbucnit din cauza bombardamentelor continue ale rușilor la un combinat chimic din acest oraș strategic. Sute de civili se adăposteau la acest combinat, soarta lor fiind necunoscută la acest moment.

08:13 - Karkovul a fost din nou bombardat, bilanțul fiind de cel puțin 4 morți.

08:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul de la miezul nopții că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană.

"Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

Ce altceva trebuie să se întâmple în Europa pentru a fi clar pentru sceptici că însuşi faptul de a menţine Ucraina în afara Uniunii Europene funcţionează împotriva Europei? De exemplu, totul este deja evident pentru ocupanţii ruşi. Ei spun aşa, când ne chinuie poporul, că se presupune că este pentru faptul că Ucraina a plecat în Europa. Şi atunci de ce are Europa sceptici? Vom continua să muncim şi mai mult la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Este foarte important pentru noi”, a spus Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇