Mărturii despre atrocitățile rușilor în Ucraina: Cadavrele unor fete tinere, de nici 14 ani, goale și sfâșiate, agățate în copaci

Mărturii despre atrocitățile rușilor în Ucraina: Cadavrele unor fete tinere, de nici 14 ani, goale și sfâșiate, agățate în copaci

Apar tot mai multe mărturii cutremurătoare și dovezi privind crimele și violurile comise de armata rusă în Ucraina.

Oxana Litvinenko, o activistă poloneză pentru drepturile omului, care locuiește aproape de granița cu Ucraina, povestește pentru The Guardian grozăviile pe care le-a aflat de la refugiatele care reușesc să treacă frontiera și pe care ea le întâmpină pentru a le ajuta.

Ea nu credea că poveștile despre atrocitățile rușilor, despre violuri și crime sunt reale, până nu a întâlnit femei abia scăpate din mâinile lor și până nu a văzut niște imagini greu de privit.

ADVERTISING

Nu am crezut poveștile despre atrocitățile din Ucraina. Dar apoi am văzut fotografiile.

Oxana Litvinenko

O refugiată i-a arătat pozele care au convins-o să fugă din Ucraina, atunci când încă mai ezita. Într-o pădure, agățate în copaci, apar mai multe trupuri goale, sfâșiate, ale unor fete tinere, de cel mult 14 ani.

„Nu eram pregătită să văd așa ceva. În Ucraina există acum multe fotografii cu ceea ce s-a întâmplat în Bucea, dar în Polonia acestea nu sunt difuzate pe scară largă. De când mi-a arătat-o, cred că creierul meu a încercat să o șteargă, pentru că nici măcar nu o pot recrea în minte”, spune Oxana.

ADVERTISING

Imaginile au fost transmise anchetatorilor care se ocupă de identificarea crimelor de război. Deja sunt mii de cazuri.

Iar violurile au continuat la scară largă. Activista povestește și despre o fată de 17 ani, care a trecut granița în Polonia în stare de șoc, după ce a fost violată pe drum. A ajutat-o cu ce a putut, apoi fata a plecat.

Ca ea sunt poate mii de femei refugiate din Ucraina, pe care le vezi la graniță, la gară sau aeroport, apoi merg mai departe și nu se mai știe nimic despre ele. Sunt cele care au reușit să scape cu viață din Ucraina, dar care nu vor uita niciodată prin ce au trecut. Și este greu de crezut că grozăviile pe care le-au pățit vor fi aflate și li se va face dreptate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇