Ucraina anchetează 8.600 de crime de război comise de ruși

Ucraina anchetează 8.600 de crime de război comise de ruși

Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP.

„Avem acum peste 8.000 de cazuri”, a indicat ea într-un interviu acordat canalului german Deutsche Welle.

„Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.

Aceste presupuse crime cuprind „ucideri de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi” şi „crime sexuale” semnalate în „teritoriile ocupate ale Ucrainei”, potrivit magistratei. Procurorii anchetează de asemenea cazuri de „utilizare de arme interzise”, a adăugat ea.

ADVERTISING

Ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, a acuzat miercuri la ONU armata rusă de comiterea de crime de război în regiunea Donbas în estul Ucrainei.

„Dispunem în prezent de informaţii credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care operează în împrejurimile Doneţkului a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să-i plaseze în detenţie. Dacă aceasta se confirmă, ar fi o încălcare a principiilor de bază ale legilor războiului”, a spus ea.

ADVERTISING

Potrivit procurorului general ucrainean, investigaţiile în ţară asupra acestui tip de cazuri sunt efectuate de „peste 8.000” de persoane pe teren.

„Noi am creat o echipă de anchetă comună pe platforma Eurojust (Agenţia de cooperare judiciară europeană). Alte 14 state au deschis propriile lor dosare penale privind agresiunea comisă de Federaţia Rusă", a subliniat procuroarea.

Anchetatorii nu pot în schimb să se deplaseze în mai multe zone din estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk. „Nu avem acces în aceste teritorii, dar ne putem face treaba”, a asigurat ea. „Putem interoga persoanele care au fost evacuate din aceste teritorii”, a explicat procurorul general ucrainean.

ADVERTISING

Anchetatorii utilizează de asemenea „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a conchis Venediktova.

Zece soldaţi ruşi au fost astfel inculpaţi joi pentru presupuse crime de război comise la Bucea. Ei vor fi căutaţi, au anunţat serviciile procurorului general al Ucrainei pe contul lor de Telegram.

Ucrainenii au acuzat trupele ruse de crime de război în acest oraş de lângă Kiev, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit despre „înscenări” ale autorităţilor ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇