Ziua 130 de război în Ucraina a adus un anunţ triumfalist de la Moscova. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele Kremlinului controlează întreaga regiune Lugansk, după ce a capturat orașul-cheie Lisiceansk. Ulterior, armata Kievului a anunţat că se retrage din oraş.
Cucerirea de azi îi permite Moscovei să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas, aflate încă sub control ucrainean.
Tot azi au fost şi explozii soldate cu victime peste granița rusă. În plus, trupele ucrainene au bombardat orașul Melitopol, din sud-estul țării, aflat sub control rusesc.
Iar autoritățile de ocupație din Herson pregătesc un referendum pentru aderarea la Rusia - cel mai probabil, votul va fi fraudat pentru a se obține rezultatul dorit.
Mișcări pe front:
- Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susţine că forțele Kremlinului controlează întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei, după ce au capturat Lisiceansk, centrul luptelor intense din ultima perioadă.
- Ulterior, armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk. "Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind" superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.
- Trupele ucrainene au bombardat azi-noapte orașul Melitopol din sud-estul țării, aflat sub control rusesc. „La ora 3 și la ora 5, au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra unei baze militare", a spus pe Telegram primarul Ivan Fedorov, adăugând că baza respectivă a fost „scoasă din uz".
- Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii. Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe Telegram.
- Şi în Kursk, oraș rusesc aflat în apropiere de granița cu Ucraina, au fost auzite explozii. Potrivit guvernatorului regional, ar fi fost doborâte două drone ucrainene.
- Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost ţinta duminică unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, bombardamente în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah: "Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi". El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul.
Declarațiile liderilor:
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei, având în vedere distrugerea masivă suferită de ţară, după patru luni de război. În discursul său pentru naţiune, el a menţionat 2.610 oraşe şi sate aflate sub ocupaţie rusă. Dar de la începutul războiului, pe 24 februarie, armata ucraineană a reuşit să elibereze 1.027, a dat asigurări liderul de la Kiev. „Sute au fost complet distruse de armata rusă şi trebuie reconstruite complet”, a adăugat acesta, în timp ce problema reconstrucţiei ţării va fi în centrul Conferinţei de la Lugano (Elveţia) privind Ucraina, de luni şi marţi. „Nu este necesar doar să reconstruim tot ce au distrus ocupanţii, ci şi să punem noi baze pentru viaţa noastră, pentru o Ucraine sigură, modernă (...)”, a mai spus liderul de la Kiev.
- Pe de altă parte, preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a ameninţat cu represalii militare pe oricine îi atacă ţara. Acesta a spus că a ordonat forţelor sale armate să vizeze „centrele de decizie" ale capitalelor occidentale, în cazul unei atac asupra Belarusului, adăugând: „Nu ne atinge - şi nu te vom atinge". „Suntem provocaţi", a susținut acesta, ameninţând totodată că va „riposta imediat la orice atac al inamicului contra teritoriului Belarusului", acesta fiind un mesaj destinat Kievului şi Occidentului.
Alte informații relevante:
- Autoritățile vamale turcești au reținut o navă cargo rusă care transporta cereale despre care Ucraina spune că sunt furate, a declarat duminică ambasadorul Ucrainei în Turcia. Ucraina a cerut anterior Turciei să rețină nava de marfă Jibek Joly, sub pavilion rusesc, potrivit unui oficial și documentelor văzute de Reuters. Reporterii agenţiei au văzut nava ancorată la aproximativ 1 km de țărm și în afara portului Karasu, fără semne evidente de mișcare la bord. Delatii AICI
- Germania ar trebui să fie conştientă de posibilitatea ca Rusia să continue să suspende livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 dincolo de oprirea planificată pentru întreţinere luna aceasta, a declarat ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck. Acesta ar putea fi un pas logic al Moscovei de a reduce în continuare sau de a opri complet livrările de gaze naturale şi s-ar potrivi unui model de acţiuni de până acum pentru a încerca să destabilizeze Europa, a mai spus ministrul german.
- Autoritățile de ocupație instaurate de ruși în Herson pregătesc un referendum pentru aderarea la țara condusă de Vladimir Putin. Însă Ministerul britanic al Apărării avertizează că fraudarea votului este foarte probabilă.
- 70 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria, după ce ţara vecină a anunţat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj. Ca represalii, Rusia a ameninţat că îşi va închide ambasada de la Sofia, care ar deveni astfel prima ambasadă rusă închisă într-o ţară UE.
Rămâi pe spotmedia.ro pentru a afla cele mai importante evenimente din ziua 130 de război în Ucraina!