Cancelarul Germaniei spune că războiul ar putea dura mult timp şi recunoaşte greşeala de a fi dependent de Rusia

Cancelarul Germaniei spune că războiul ar putea dura mult timp şi recunoaşte greşeala de a fi dependent de Rusia

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp înainte, potrivit cancelarului federal german Olaf Scholz.

„Cred că decizia de a declanşa acest război a fost luată cu un an înainte ca el să fi început şi poate chiar mai devreme, pentru că (Vladimir Putin) s-a pregătit pentru aceasta”, a spus liderul german, într-un interviu pentru postul american CBS, publicat integral duminică.

„Astfel, el (Putin) va putea continua cu războiul cu adevărat mult timp”, a adăugat Scholz.

ADVERTISING

Olaf Scholz a mai recunoscut că a fost o greşeală a ţărilor europene să devină atât de dependente de resursele energetice ruseşti. "Ar fi trebuit să investim peste tot în Europa în infrastructură, ceea ce ne-ar fi oferit posibilitatea de a schimba furnizarea, de la o zi la alta", a spus el, citat de DPA.

"Aceasta este lecţia care a fost învăţată în Europa şi în multe alte locuri, că trebuie să fii pregătit: să fii pregătit pentru situaţii precum aceasta", a subliniat Scholz.

Întrebat despre cât de mult mai cheltuie încă Germania pe importurile de resurse energetice din Rusia, Olaf Scholz a spus doar că suma s-a redus.

German chancellor: Putin ready for long war in Ukraine

Recent, şi şeful NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani. "Trebuie să ne pregătim pentru că ar putea dura ani", a spus Jens Stoltenberg, "nu trebuie să slăbim sprijinul acordat Ucrainei, deşi costurile sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte cel militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇