Germania intră în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze. Prețurile ar putea crește

Germania intră în faza a doua a planului de urgenţă pentru gaze. Prețurile ar putea crește

Germania intră, joi, în faza a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă pentru gaze naturale.

Faza a doua din „etapa de alarmă”, planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze, permite teoretic companiilor de utilităţi să transfere preţurile ridicate către industrie şi gospodării şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Însă o sursă citată de Reuters spune că momentan clauza nu va fi declanșată, iar alte două surse susțin că aceasta chiar va fi înlăturată.

Confruntându-se cu fluxurile de gaze în scădere furnizate de Rusia, Germania se afla de la sfârşitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgenţă, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice şi un accent pe umplerea instalaţiilor de stocare a gazelor.

Trecerea la faza 2 a făcut obiectul speculaţiilor, deoarece furnizorul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate săptămâna trecută, motivând această decizie prin lipsa echipamentelor care nu pot fi trimise din cauza sancţiunilor.

În a doua etapă, piaţa este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenţia statului, care s-ar implica în etapa finală de urgenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇