Germania pregăteşte un plan de criză pentru o posibilă oprire bruscă a livrărilor de gaze din Rusia

Germania pregăteşte un plan de criză pentru o posibilă oprire bruscă a livrărilor de gaze din Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oficialii germani se pregătesc în linişte pentru orice oprire bruscă a aprovizionării cu gaze ruseşti, cu un pachet de urgenţă care ar putea include preluarea controlului asupra companiilor de importanţă majoră, au declarat trei persoane familiare cu problema, pentru Reuters.

Pregătirile conduse de Ministerul Economiei arată starea de alertă sporită cu privire la livrările de gaze care alimentează cea mai mare economie a Europei şi care sunt esenţiale pentru producţia de oţel, materiale plastice şi maşini.

ADVERTISING

Gazele ruseşti au reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a fost supus presiunilor pentru a încheia o relaţie de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanţarea războiului în Ucraina.

Germania a spus că doreşte să renunţe la aprovizionarea din Rusia, dar se aşteaptă să se bazeze în mare parte pe Moscova pentru gaze până la jumătatea anului 2024.

Rămâne neclar dacă va avea loc o oprire bruscă, iar oficialii au spus că Germania doreşte să evite o escaladare, cum ar fi susţinerea unui embargo european pe gaze, în timp ce a sprijinit deja sancţiunile împotriva Moscovei asupra cărbunelui şi petrolului.

ADVERTISING

Dar acum oficialii se tem că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în mod unilateral şi vor să poată face faţă dacă se va întâmpla acest lucru.

Deşi există un cadru larg şi Guvernul este hotărât să ajute, detaliile despre modul în care va pune planul în acţiune sunt acum stabilite, au spus oficialii.

Ziua 76 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Guvernul ar sprijini acordarea de noi împrumuturi şi garanţii pentru a susţine firmele energetice, ajutându-le să facă faţă creşterii preţurilor, şi ar putea lua sub protecţia sa companiile majore, cum ar fi rafinăriile, au spus cei trei oficiali.

ADVERTISING

Solicitat să comenteze aceste măsuri, Ministerul german al Economiei a subliniat declaraţiile şefului său, vicecancelarul Robert Habeck, potrivit cărora ţara a depus ”eforturi intense” în ultimele săptămâni pentru a reduce utilizarea energiei ruseşti.

Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare legislativă pentru a putea prelua controlul asupra companiilor energetice ca ultimă soluţie. Acum se discută cum ar putea folosi măsura în practică, cum ar fi preluarea controlului asupra rafinăriei PCK operată de compania rusă Rosneft din Schwedt, din apropierea Poloniei, au spus două dintre persoane.

Aceasta atrage cea mai mare parte a importurilor de petrol rusesc care mai au loc în Germania şi ar putea fi lovită de un embargo petrolier al UE.

Totodată, una dintre persoane a spus că naţionalizarea companiilor energetice este o opţiune care este luată în considerare, dar ar trebui să fie cântărită cu atenţie şi justificată pe motivul asigurării aprovizionării cu energie, mai degrabă decât pedepsirea Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇