Ziua 76: Scenarii după Ziua Victoriei, Putin vrea Transnistria, mișcări de trupe în Belarus (Foto & Video)

Ziua 76: Scenarii după Ziua Victoriei, Putin vrea Transnistria, mișcări de trupe în Belarus (Foto & Video)

Ucraina a luptat în a 76-a zi de război și continuă să se apere de atacurile rușilor, care lovesc cu neîncetare.

Rusia a trecut și de Ziua Victoriei, Putin le-a prezentat cetățenilor versiunea sa asupra realității și urmează acum să vedem ce mișcare va face mai departe. Serviciile de informații americane spun că liderul de la Kremlin e pregătit pentru un război de cursă lungă, ce nu se va opri la Donbas, ci va continua până când coridorul va fi asigurat cu Transnistria.

Între timp, Ucraina continuă să primească tot mai multe arme. Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un program care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial.

UE însă pare blocată, atât Ursula von der Leyen, cât și Emmanuel Macron încercând, momentan fără rezultate notabile, să convingă Ungaria să dea undă verde embargoului pe petrolul rusesc.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 10 mai 2022, ziua 76 de război în Ucraina:

23:54 - De 9 mai, rușii au ales o stradă din Mariupol mai puțin avariată, au aranjat-o și au prezentat la televiziunile de stat orașul „eliberat”. Iată cum arată, de fapt, centrul istoric al Mariupolului.

23:38 - Iahtul Luna, care a aparținut lui Roman Abramovici, a fost confiscat în portul din Hamburg. Ambarcațiunea estimată la 400 de milioane de euro îi aparține acum miliardarului Farkhad Akhmedov, aflat pe lista de sancțiuni a UE.

23:23 - Estonia și Finlanda au semnat un acord care asigură că se vor ajuta reciproc în cazul în care sunt probleme cu aprovizionarea cu gaz.

ADVERTISING

23:09 - Între 8 și 10 generali ruși au fost uciși până acum în Ucraina, susține serviciul de informații al Departamentului pentru Apărare al SUA.

22:53 - Premierul italian Mario Draghi și președintele american Joe Biden au subliniat marți, la Casa Albă, unitatea transatlantică în ceea ce privește răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.

„Legăturile dintre țările noastre vor fi întotdeauna puternice și, dacă este ceva, acest război din Ucraina le-a făcut mai puternice. (Vladimir Putin - n.r.) a crezut că ne poate diviza. A eșuat, rămânem împreună", i-a spus Draghi lui Biden, relatează France-Presse.

22:34 - Ucraina va opri miercuri dimineață, la ora 07:00, gazul care trece din Rusia spre Europa prin Lugasnk, din cauza unor condiții de forță majoră. Este vorba de aproximativ o treime din gazul rusesc care merge în Europa.

22:11 - Președintele Zelenski a anunțat că până acum rușii au respins orice propunere pentru salvarea militarilor de la Azovstal.

„Am folosit toate mijloacele diplomatice posibile să îi salvăm. Rusia nu a agreat nicio propunere”, a spus Zelenski.

21:59 - Ministerul Apărării din Rusia susține, fără dovezi, că armata ucraineană ar pregăti „provocări pe scenariul Bucea”, în regiunea Harkov. Rușii susțin că soldații ucraineni ar fi tras asupra a 6 mașini de civili care aveau steag alb montat pe ele.

21:36 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu COVID-19, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

Şeful NATO „va continua să îşi îndeplinească de acasă îndatoririle", în acord cu „instrucţiunile medicale belgiene", a explicat purtătoarea de cuvânt.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:28 - Primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a murit în urma unei boli îndelungate, a anunțat presa locală. El avea 89 de ani.

21:07 - Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării

20:41 - Activista care l-a stropit luni pe ambasadorul Rusiei în Polonia cu sirop roșu a primi în jur de 700 de amenințări cu moartea de la cetățeni ruși.

20:20 - Un fost mercenar din grupul Wagner spune că înfrângerea suferită de ruși lângă Kiev era inevitabilă, pentru că aceștia nu au fost pregătiți pentru un război real și nu se așteptau ca ucrainenii să fie atât de bine pregătiți.

20:06 - Cerealele furate de ruși din Ucraina se află deja în Mediterană, spun serviciile de informaţii ucrainene. Cea mai probabilă destinație este Siria.

19:55 - Regimentul Azov a trimis poze cu soldații ucraineni răniți care continuă să opună rezistență rușilor.

19:17 - Un bărbat de 33 de ani din Vsevolozhsk a fost arestat pentru că a ars un steag rus cu litera Z pe el și mesajul „nu lăsăm pe nimeni în urmă”. El riscă un an de închisoare.

18:56 - Autoritățile de la Moscova se laudă că peste 12 milioane de ruși au luat parte la evenimentele dedicate Zilei Victoriei, pe întreg teritoriul țării.

18:42 - Serviciile de informaţii americane susţin că Putin ”se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres. În schimb, serviciile de informaţii americane susţin că Putin nu va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, relatează The Guardian.

ADVERTISING

18:18 - Directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse din luna februarie pentru că nu au avut acces la tratamente împotriva unor boli cronice.

18:00 - Germania este în procesul de a-şi reduce dependenţa faţă de energia rusească "la zero pentru totdeauna", a declarat marţi, la Kiev, ministrul de externe german Annalena Baerbock.

17:44 - Budapesta a anunțat că discuțiile dintre Macron și Orban s-au încheiat. Nu pare însă să se fi ajuns la un acord în ce privește sancțiunile pe petrolul rusesc, pentru că în comunicat se precizează că discuțiile vor continua.

17:19 - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov acuză UE de „furt pe față”, după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că activele Rusiei înghețate pe teritoriul UE de la începutul războiului vor fi folosite pentru a reclădi Ucraina.

17:07 - Un șef de tură de la Azovstal a fost acuzat de trădare pentru că le-a dat rușilor o schemă a tunelurilor de sub combinat.

17:00 - Rușii au atacat pentru a patra oară podul de peste estuarul Dniester, de la Odesa.

16:54 - Mai mulți lideri regionali din Rusia și-au anunțat astăzi demisiile. Guvernatorul din regiunea Riazan, Nikolai Liubimov, a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat, dar a ales să nu demisioneze. Această mutare ar fi trebuit să aibă loc în februarie-martie, însă a fost amânată din cauza războiului.

16:40 - Ambasadorul Ungariei în Ucraina, István Íjgyártó, a declarat că țara sa nu va bloca posibila aderare a Ucrainei la UE.

16:12 - Un acord privind embargoul european pentru petrolul rusesc ar putea fi încheiat în această săptămână, în ciuda opoziției premierului ungar, Viktor Orban, care a comparat planul cu „o bombă atomică”. Șefa CE, Ursula von der Leyen, a vorbit luni seară cu Orban, iar liderul de la Budapesta va fi sunat astăzi și de președintele Franței, Emmanuel Macron.

16:00 - Creșterea recentă a morților delfinilor în Marea Neagră ar putea fi cauzată de războiul din Ucraina, cred oamenii de știință, care spun că delfinii sunt afectați de poluarea fonică produsă de flota rusească, de sonare, zgomotul motoarelor și de bombardamente. Numai în Turcia au fost numărați 80 de delfini morți, de la începutul războiului.

15:50 - Marea Britanie, UE și SUA au acuzat în mod public Rusia de atacul cibernetic masiv comis împotriva unei rețele de internet prin satelit cu o oră înainte ca președintele rus, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina.

Atacul digital asupra rețelei KA-SAT a Viasat de la sfârșitul lunii februarie a deconectat mii de modemuri și a ajutat la facilitarea invadării Ucrainei de către armata rusă, a declarat Consiliul UE într-un comunicat.

Atacul cibernetic a avut un „impact semnificativ” și a provocat „întreruperi nediscriminate de comunicare și întreruperi la mai multe autorități publice, întreprinderi și utilizatori din Ucraina, dar a afectat și mai multe state membre ale UE”, se arată în comunicat.

15:41 - Agenția ONU pentru migrație a declarat că peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, de când Rusia și-a început invazia, pe 24 februarie. Marea majoritate au rămas fără bani și nu mai pot nici să-și cumpere mâncare și medicamente.

14:37 - Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și omologul său olandez, Wopke Hoekstra, au vizitat zonele din jurul Kievului devastate de război, într-o vizită surpriză în Ucraina.

Baerbock este cel mai înalt oficial al guvernului german care a vizitat Ucraina de la începutul războiului.

Ambele vizite au fost neanunțate, Baerbock vizitând orașul Bucea, care a devenit sinonim cu acuzațiile de crime de război comise de ruși.

„Bucea a devenit un simbol pentru crime de neimaginat, pentru tortură, viol, omucidere. Inimaginabilul face ca acest loc sa para departe. Și apoi stai aici și înțelegi: Bucea este o suburbie complet normală, pașnică. S-ar fi putut întâmpla oricui”, a transmis Annalena Baerbock pe Twitter.

În timp ce se plimba prin oraș cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, Annalena Baerbock a spus că vinovații pentru crimele de la Bucea trebuie să fie pedepsiți.

„Le datorăm asta victimelor. Iar aceste victime, aici se poate simți foarte clar, aceste victime puteam fi chiar noi”, a spus ministrul german de Externe.

Ministrul olandez, Hoekstra, a mers la Irpin, de unde a postat imagini, după care a fost primit de Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, urmând să se vadă și cu președintele Zelenski.

Despre programul Annalenei Baerbock nu se cunosc astfel de detalii.

14:05 - Marea Britanie a trimis Ucrainei arme în valoare de 450 de milioane de lire sterline (aproape 530 de milioane de euro), inclusiv peste 5.000 de arme antitanc (în mare parte NLAW), cinci sisteme de apărare aeriană (Starstreak) cu 50 de rachete, 1.360 de muniții anti-structură și 4,5 tone de explozibil, conform unei liste detaliate care ar urma să apară în discursul reginei de anul acesta.

Pentru comparație, SUA au furnizat până acum Ucrainei armament de 3,8 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro). Deși contribuția Marii Britanii e peste 8 ori mai mică decât a SUA, cel mai probabil este a doua ca mărime dintre ajutoarele militare primite de ucraineni, arată Dan Sabbagh, jurnalist la The Guardian.

13:44 - Lituania consideră acțiunile Rusiei în Ucraina drept un genocid împotriva poporului ucrainean, după ce o rezoluție în acest sens a fost votată în unanimitate de parlamentul de la Vilnius.

Parlamentarii au mai decis, de asemenea, că Lituania va participa la tribunalul internațional care îi va trage la răspundere „inevitabil” pe criminalii de război ruși.

Anunțul a fost făcut de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, care i-a mulțumit omologului său din Lituania, Victoria Chmilite-Nielsen.

13:21 - Armata Ucrainei avertizează că „invadatorii ruși pot efectua acte de sabotaj la instalațiile industriei chimice ucrainene, pentru a acuza apoi unitățile forțelor armate ale Ucrainei de acestea”.

13:16 - Rușii anunță și ei că ar fi lovit cu rachete și artilerie 33 de posturi de comandă ucrainene, 407 zone de concentrare a forței de muncă și echipamente militare, precum și cinci depozite de muniție și combustibil din regiunea Nikolaev. În urma atacurilor, până la 380 de inamici ar fi fost lichidați, iar 53 de unități de echipament militar au fost dezactivate.

De asemenea, în urma ofensivei din regiunea Lugansk, rușii anunță că ar fi ucis până la 120 de luptători ucraineni și ar fi distrus zeci de vehicule. Informațiile nu pot fi confirmate independent.

12:45 - Armata Ucrainei anunță că a respins cu succes 15 atacuri inamice, în ultimele 24 de ore, în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând un sistem de rachete antiaeriene, nouă tancuri, trei sisteme de artilerie, 25 de vehicule blindate de luptă, trei unități de echipamente inginerești speciale și alte vehicule ale rușilor. Informațiile nu pot fi confirmate independent.

12:03 - Grecia și-a redeschis ambasada de la Kiev, iar aceasta va fi condusă de Manolis Androulakis, care în calitate de consul general grec la Mariupol a fost ultimul trimis al UE care a părăsit orașul asediat, în luna martie.

11:57 - Rușii au nimerit încă un monument de arhitectură, vechi de 120 de ani, în localitatea New York, din regiunea Donetsk:

11:29 - Oficialii ucraineni au anunțat că au găsit 44 de cadavre de civili sub dărâmăturile unui bloc cu cinci etaje din Izium, la aproximativ 120 de kilometri de Harkov, care s-a prăbușit în luna martie, după ce a fost bombardat de ruși.

„Aceasta este o altă crimă de război oribilă a ocupanților ruși împotriva populației civile!” a declarat Oleh Synehubov, șeful administrației regionale.

10:47 - O persoană a murit și mai multe au fost rănite în atacurile de la Odesa de ieri, în care rușii au distrus două hoteluri și un mall. Și totul se întâmpla în timp ce Putin depunea flori la monumentul ridicat la Moscova în cinstea acestui „oraș erou” din Ucraina.

10:43 - În subteranele complexului Azovstal din Mariupol se adăpostesc aproximativ 600 de militari ucraineni răniți, spune un căpitan din regimentul Azov, Sviatoslav Palamar, care se află acolo. În plus, potrivit autorităților locale, ar mai fi rămas și 100 de civili, deși acțiunea de evacuare a necombatanților s-a încheiat. Cel mai probabil este vorba despre membri ai familiilor soldaților, care au preferat să rămână împreună, în loc să fie evacuați separat.

10:08 - În orașul Herson, din sudul ocupat de ruși, bombardamentele neîntrerupte au transformat clădirile în mormane de moloz. În satele din apropiere, câmpurile sunt acoperite de dărâmături. Dar mulți localnici nu pot pleca.

„Copiii noștri sunt toți la război”, spune o mamă. „Fiul meu este prizonier. Dacă se întoarce și nu mă găsește, parcă l-aș fi abandonat”, spune ea.

10:00 - Deputatul ucrainean Valentin Nalyvaichenko, fost șef al serviciului de securitate SBU, spune că „războiul va continua până când Vladimir Putin va dori să-l oprească”.

„Am văzut din nou nebunia Zilei Victoriei la Moscova”, a mai spus el. „În discursul lui Putin nu a fost nicio veste bună pentru nimeni, pentru noi, pentru întreaga lume. În continuare este aceeași propagandă sovietică”.

09:45 - Capacitățile de apărare ale regiunii nordice ar fi consolidate, dacă Suedia și Finlanda s-ar alătura NATO, a declarat marți ministrul suedez al apărării, la radioul suedez.

09:23 - Volodimir Zelenski a cerut din nou comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru a debloca porturile Ucrainei, pentru a permite transporturile de grâu și pentru a preveni o criză alimentară globală.

09:05 - Bloomberg prezice că economia rusă se va reduce cu 12% în acest an.

08:51 - Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis un mesaj de felicitare președintelui Vladimir Putin de Ziua Victoriei, exprimând „solidaritatea fermă” a țării sale cu Moscova.

08:32 - Camera Reprezentanților a SUA va lua azi în considerare o finanțare suplimentară de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

08:19 - Un centru comercial și două hoteluri au fost lovite luni de atacurile militare rusești în orașul-port Odesa, a declarat Sergey Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionala.

08:01 - Oficialii germani se pregătesc pentru orice oprire bruscă a aprovizionării cu gaze ruseşti, cu un pachet de urgenţă care ar putea include preluarea controlului asupra companiilor de importanţă majoră, au declarat trei persoane familiare cu problema, pentru Reuters.

07:27 - Ucrainenii au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, confirmând informaţii ale autorităţilor de la Kiev. „Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucraineni sunt duşi din Ucraina în Rusia”, a spus John Kirby.

WATCH LIVE: Pentagon press secretary John Kirby holds news briefing

07:16 - Guvernatorul Regiunii Sumi, Dmitro Zhivitski, a declarat că forțele ruse au tras asupra localităților Novoslobidska și Vorozhbianska. Până acum nu au fost raportate victime.

06:58 - Serviciul de Urgență din Ucraina a anunțat că au fost neutralizați luni 327 de explozibili.

06:45 - Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru că a semnat legea pentru accelerarea transportului de echipamente militare către Ucraina.

06:33 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic către popor, că Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică, iar în capitalele europene, subiectul principal este preţul păcii care va trebui plătit pentru a opri războiul declanşat de aceştia.

06:20 - 45% din populație a părăsit regiunea ocupată Herson, a declarat șeful administrației regionale din Herson, Hennady Lahuta: „Ocupanții jefuiesc, ucid, violează, așa că civilii nu pot suporta, le este foarte frică și sunt forțați să-și părăsească locuințele”, a spus Lahuta.

06:07 - Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, le-a declarat luni reporterilor că nu există niciun plan ca preşedintele Joe Biden să călătorească în Ucraina, chiar şi după călătoria primei doamne Jill Biden în această ţară, în weekend.

05:55 - Consiliul de Securitate al ONU ar urma să organizeze joi o nouă reuniune publică cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în lumina "deteriorării continue a situaţiei umanitare", au indicat luni surse diplomatice.

05:47 - Armata ucraineană a lovit cel puţin un sistem de apărare aeriană rusească pe Insula Şerpilor în weekend, spune CNN, citând trei oficiali americani ai apărării şi un oficial ucrainean.

Lovitura asupra sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune SA-15 se adaugă loviturilor asupra unui elicopter rusesc şi a unei nave de aterizare, a declarat un înalt oficial american al apărării.

05:39 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, şi-au exprimat luni seară "deplinul sprijin" pentru Ucraina mergând împreună sub Poarta Brandenburg din Berlin, simbol al Războiului Rece şi iluminat pentru ocazie în culorile ţării invadate de Rusia.

Brandenburg Gate Lights Up With Ukrainian Colors I LIVE

German Chancellor Olaf Scholz and French President Emmanuel Macron are visiting the Brandenburg Gate, where the famous landmark will be lit up in the colors of the Ukrainian flag. Watch live.

Publicată de NowThis World pe Luni, 9 mai 2022

05:25 - Preşedintele rus Vladimir Putin este "în negare" şi într-o "justificare complet revizionistă" a războiului din Ucraina, a apreciat luni şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇