Ziua 75: Putin a mimat victoria, dar iluzia începe să se destrame. Biden i se opune cu un program creat inițial împotriva lui Hitler

Ziua 75: Putin a mimat victoria, dar iluzia începe să se destrame. Biden i se opune cu un program creat inițial împotriva lui Hitler

Ucraina s-a apărat și în cea de-a 75-a zi de război și și-a plâns morții, de Ziua Victoriei, în timp ce rușii au sărbătorit cu o paradă militară extravagantă la Moscova.

Contrar așteptărilor occidentale, Putin nu a declarat război Ucrainei în timpul discursului din Piața Roșie și a mers pe linia obișnuită de propagandă, fără anunțuri surprinzătoare.

La parada de la Moscova au luat parte 11.000 de militari, dar numai 131 de echipamente de luptă au fost aduse, iar parada aviatică a fost anulată, „din cauza vremii”, în capitala Rusiei și în mai toate marile orașe. Însă, potrivit estimărilor, Rusia a pierdut în Ucraina mai mult decât dublul soldaților care au defilat în Piața Roșie.

Minciunile emise de la Kremlin despre război sunt însă tot mai greu de înghițit pentru ruși, dovadă stând jurnaliștii publicației Lenta.ru, care „au întors armele” și au publicat, de Ziua Victoriei, articole în care prezentau adevărul din Ucraina, numindu-l pe Putin „un dictator jalnic și paranoic”.

La Kiev, de pe un bulevard gol, Zelenski a impresionat cu un discurs puternic, promițându-le ucrainenilor că, în curând, vor avea două zile ale victoriei. Totodată, astăzi Ucraina a făcut încă un pas important în parcursul pe calea aderării la UE, care ar putea să se concretizeze, însă, abia în cateva decenii, după cum susține Emmanuel Macron.

Și tabloul zilei a fost completat de Joe Biden, președintele american reactivând un program cu ajutorul căruia, în cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA au ajutat Europa să-i reziste lui Hitler.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 9 mai 2022, ziua 75 de război în Ucraina:

ADVERTISING

23:59 - Președintele Ucrainei s-a adresat din nou națiunii, la finalul celei de-a 75-a zi de război.

El a lăudat viteza cu care au fost făcuți pașii spre aderarea la UE, mulțumind-le Ursulei von der Leyen și lui Charles Michel.

Președintele Consiliului European a vizitat azi Odesa, iar Zelenski a spus că a văzut, cu această ocazie, cum arată o mare blocată, unde nu circulă niciun vas comercial pentru prima dată de după Al Doilea Război Mondial.

Zelenski a promis și că steagul ucrainean va flutura din nou în orașele ocupate temporar de ruși: „Pentru că este țara noastră. O țară liberă europeană”.

23:49 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, de la Budapesta, că a făcut progrese în discuțiile cu Viktor Orban privind "securitatea energetică", în contextul în care Ungaria blochează un proiect de embargo al UE asupra petrolului rusesc.

Ea a precizat însă că mai sunt multe de discutat.

23:41 - Preşedintele american Joe Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un program care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 este bazată pe un program al celui de-Al Doilea Război Mondial menit să ajute Europa să reziste lui Hitler şi a fost susţinută de aproape fiecare membru al Congresului american", a anunţat Casa Albă, menţionând de asemenea că legea a fost promulgată în ziua în care Rusia a marcat aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, administraţia Biden a oferit aproximativ 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului.

ADVERTISING

23:23 - Propaganda rusă a comis încă o gafă. La ceremonia dedicată Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, pe ecran a rulat o imagine cu Bonnie and Clyde. Legendarul cuplu a fost prezentat drept unul care fusese despărțit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

23:00 - Potrivit Pentagonului, Kremlinul are o problemă tot mai mare, pentru că militarii de rang mediu refuză tot mai mult să pună în practică ordinele primite.

22:44 - Soția unui angajat al metroului moscovit cere ajutorul activiștilor pentru drepturilor omolui, după ce soțul său ar fi fost avertizat că ar putea fi mobilizați angajații de stat dacă e nevoie de mai mulți soldați pe front în Ucraina.

Tuturor bărbaților li s-ar fi ordonat să se prezinte la un control amănunțit de sănătate, pentru a fi stabilit dacă sunt apți de luptă.

22:21 - Ron Vogelar, un olandez de 55 de ani care a luptat în Legiunea Străină din Ucraina, a murit într-un atac al rușilor din 4 mai, de lângă Harkov.

22:05 - Imagini din Izium, în regiunea Harkov, oraș puternic bombardat de ruși.

21:57 - Alarmele antiaeriene au răsunat din nou în mare parte din teritoriile Ucrainei, inclusiv la Kiev.

21:46 - Noi rachete au fost trase asupra Odesei de ruși. Potrivit autorităților ucrainene, 3 rachete Kinzhal au fost trase dintr-un avion Tu-22. 5 clădiri au fost distruse și 2 persoane rănite.

21:42 - 125 de ruși au fost reținuți de Ziua Victoriei, pentru acțiuni de protest față de război.

ADVERTISING

21:17 - Din martie, aproape 45% din locuitorii Hersonului, ocupat de ruși, au plecat din oraș.

„Este un procent catastrofic. Invadatorii jefuiesc, omoară, violează, oamenii nu mai suportă, se tem și sunt practic forțați să-și părăsească locuințele”, spune Gennadi Laguta, șeful administrației regionale.

20:41 - Ucraina pierde 170 de milioane de dolari în fiecare zi în care îi este tăiat accesul la mare, iar capacitatea națională de export a fost redusă la mai mult de jumătate, a declarat luni premierul Denis Șmihal.

„Nouăzeci de milioane de tone de produse agricole, pe care Ucraina plănuia să le exporte în țări din Asia, Africa și Europa, au fost blocate", a declarat Șmihal în Odesa, conform Reuters.

20:10 - Putin a afirmat că, fără niciun dubiu, Rusia îşi va atinge obiectivele în campania sa militară în Ucraina, asigurând că toate planurile în acest scop sunt puse în aplicare. La întâlnirea cu tatăl lui Vladimir Joga, un militar rus care şi-a pierdut viaţa la 5 martie în Volnovaha, regiunea Doneţk, preşedintele rus a spus că "băieţii se luptă cu curaj, eroic şi profesionist".

"Toate planurile sunt puse în aplicare. Obiectivele vor fi atinse, nu există nicio îndoială", a asigurat Putin după tradiţionala paradă militară din Piaţa Roşie cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste.

20:06 - În orașul rusesc Ufa, o activistă a fost reținută după ce a afișat un poster cu poza bunicului ei și textul „bunicul meu a luptat împotriva fascismului”.

20:03 - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat după ce ambasadorul Rusiei la Varşovia a fost stropit cu vopsea roşie, ea afirmând că "neo-naziştii şi-au arătat încă o dată faţa, şi este sângeroasă".

Comentând atacul, Zakharova a acuzat Occidentul că "a stabilit un curs pentru reîncarnarea fascismului".

19:28 - Președintele francez Emmanuel Macron spune că aderarea Ucrainei la UE este la decenii distanță.

El a adăugat însă că Ucraina este deja membră a familiei europene, pentru curajul cu care luptă.

19:24 - ONU a venit cu un nou bilanț al victimelor pe care a putut să le confirme în Ucraina. 3.381 de civili au fost uciși, dintre care 235 erau copii, ONU avertizând că bilanțul total este mult mai mare.

18:52 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără „umilirea” Rusiei.

18:25 - În centrul Moscovei au defișat și tineri cu steagurile așa-numitei „Republici Separatiste Donețk”.

18:17 - În Mariupolul distrus, rușii au făcut curat pe o stradă principală pentru a prezenta imaginea „eliberării” de Ziua Victoriei. O uriașă panglică a Sfântului Gheorghe a fost desfășurată și „flacăra eternă” a fost aprinsă la monumentul ridicat săptămâna trecută în memoria „victimelor fascismului”.

La ceremonii a fost prezent autoproclamatul lider separatist din Donețk, Denis Pushilin. Flacăra eternă a fost adusă de la Moscova, de la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Panglica Sfântului Gheorghe își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aportul lor pentru patrie.

Realitatea în Mariupol este departe de a arăta precum în imaginile prezentate de propaganda rusă, ci mai degrabă ca în cele de mai jos.

17:59 - Putin a decorat cu Ordinul Național pentru Curaj 18 membri ai Gărzii Naționale pentru activitatea lor în „operațiunea specială militară” din Ucraina. Alți 124 de militari au primit decorații.

17:47 - Ucraina a completat a doua parte a chestionarului pentru aderarea la UE.

17:40 - Evenimentele dedicate Zilei Victoriei continuă în Rusia. Un cor de copii cântă un cântec despre „unchiul Vova”, Vladimir Putin, în care promit să meargă în „bătălia finală” împotriva „hegemonului” dacă sunt chemați la arme.

17:24 - UE ar urma să slăbească sancțiunile din al 6-lea pachet, având în vedere opoziția totală a Ungariei în ce privește embargoul asupra importurilor de petrol. Și alte state se opun însă, potrivit Bloomberg, printre care vocală este Grecia.

16:56 - Doi jurnaliști ruși care lucrează pentru un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență, în timp ce țara sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

În articolele de pe Lenta.ru, Vladimir Putin a fost numit „dictator paranoic jalnic”, care poartă „cel mai sângeros război al secolului XXI”.

„Trebuia să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă Zi a Victoriei – pentru pace”, a declarat Egor Polyakov, în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei doi jurnaliști, pentru The Guardian.

Articolele au fost scoase de pe site la scurt timp și nu este clar ce se va întâmpla cu jurnaliștii, care riscă până la 15 ani de închisoare.

16:14 - Președintele Zelenski cere „măsuri imediate” pentru a debloca porturile Ucrainei pentru exporturile de grâu.

„Este important să prevenim o criză alimentară mondială cauzată de acțiunile agresive ale Rusiei. Trebuie luate măsuri imediate pentru deblocarea porturilor ucrainene pentru exporturile de grâu. Apreciez poziția îndrăzneață a Președintelui Consiliului European și prezența sa personală la Odesa. Sunt recunoscător pentru sprijinul constant al țării noastre din partea UE în multe domenii”, a transmis Zelenski.

15:31 - Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, în sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European,, Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost, din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE, citat de AFP.

15:03 - Caporalul rus Bato Basanov, în vârstă de 25 de ani, campion mondial de biatlon cu tancuri, a fost ucis pe front, în Ucraina, scrie Daily Mail. Anul trecut, Basanov a învins echipe din alte 198 de țări, inclusiv din China, însă din războiul adevărat n-a reușit să scape.

14:35 - Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că trebuie depuse toate eforturile pentru ca războiul din Ucraina să nu se transforme într-o „situație de necontrolat”, relatează presa de stat chineză.

14:25 - Bilanțul pierderilor suferite de Rusia în Ucraina nu arată deloc bine pentru Vladimir Putin, de Ziua Victoriei. Ucrainenii spun că au lichidat, până acum, 25.650 de militari ruși, 1.145 de tancuri, 2.764 de transportoare blindate, 199 de avioane și 158 de elicoptere, 12 nave și multe alte echipamente militare ruse, de la începutul invaziei.

Cu tot cu răniți, există estimări care vorbesc de peste 40.000 de victime în rândul rușilor, după 75 de zile de război.

14:06 - Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile dintre cele două țări, a declarat dictatorul Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei.

13:46 - Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie de către protestatari pro-ucraineni în timp ce încerca să depună flori la cimitirul soldaților sovietici din Varşovia, cu ocazia Zilei Victoriei.

13:38 - Armate Ucrainei anunță că patru rachete de croazieră P-800 Oniks au lovit Odesa. Acestea pot zbura sute de kilometri și pot lovi ținte cu o precizie de 1,5 metri. Se pare că au fost lansate din Crimeea, care este ocupată de ruși.

12:34 - Principalele televiziuni din Rusia au fost piratate, astfel că în timp ce transmiteau parada de Ziua Victoriei a apărut un mesaj anti-război, pe televizoarele smart, în grila de programe. Mesajul a apărut pe mai multe canale importante, inclusiv Channel One, Rossiya-1 și NTV-Plus

11:48 - Ironia sorții: Putin depune flori la un monument sovietic dedicat orașului Kiev, pe care forțele ruse l-au bombardat și au încercat să-l cucerească.

11:39 - Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a acuzat pe liderii de la Moscova de „amoralitate și corupție” și a spus că războiul din Ucraina aduce „dezonoare” armatei ruse.

„Majoritatea recruților sovietici n-au avut nicio șansă. Au suferit degeaba. În lipsa unei conduceri militare eficiente, mulți dintre cei mai buni ofițeri ai lor au fost epurați de NKVD pentru crime contrarevoluționare. Frica și lingușirea dictau comportamentele atunci, iar forțele armate ruse de astăzi poartă încă acea amprentă sovietică - amprenta amoralității și a corupției”, a spus Wallace.

11:15 - Rusia a fost exclusă din Uniunea Internațională a Gazelor, relatează agenția Interfax.

10:43 - Parada aeriană inclusă în ceremoniile de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza vremii, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. Ceremonia urma să prezinte 77 de avioane care zburau deasupra Pieței Roșii. În program erau și opt avioane de vânătoare MiG-29 care ar fi zburat în formație „Z” pentru a-și arăta sprijinul pentru trupele rusești care luptă în Ucraina.

10:39 - Vladimir Putin și-a încheiat discursul fără a spune nimic despre mobilizarea populației la arme și fără a face o declarație deschisă de război împotriva Ucrainei, așa cum se preconiza.

10:20 - Putin a mai spus că pierderile suferite de forțele militare ale Rusiei sunt „o tragedie pentru noi toți”, dar „o pierdere de neînlocuit pentru familiile lor”.

El le-a urat o recuperare rapidă soldaților și ofițerilor răniți și a spus că a semnat astăzi un ordin executiv pentru a oferi „sprijin crucial” „copiilor camarazilor căzuți” în luptele din Ucraina.

10:19 - Vladimir Putin vorbește în Piața Roșie din Moscova și spune că Rusia n-a avut de ales când a acționat împotriva Ucrainei și consideră că luptă pe teritoriul propriu.

„Țările NATO nu au vrut să ne asculte. Aveau planuri diferite și noi am văzut asta. Ei plănuiau o invazie în pământurile noastre istorice, inclusiv în Crimeea… Rusia a contracarat preventiv agresiunea, a fost o decizie forțată, oportună și corectă”, spune Putin, citat de The Guardian.

El spune că armata rusă luptă cu neonaziști înarmați de NATO, vorbește despre rusofobie și spune că trupele luptă acum pentru țară și în memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, Marele Război de Apărare a Patriei.

„Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua Victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători”, le-a transmis Putin rușilor.

10:02 - Imaginile venite de la Moscova arată că președintele rus Vladimir Putin a sosit la parada de Ziua Victoriei. El a fost văzut salutând înalți oficiali militari înainte de un discurs pe care urmează să-l țină în curând.

09:54 - De la Kiev, președintele Zelenski transmite și el un mesaj de 9 Mai:

„Luptăm pentru libertatea copiilor noștri și, prin urmare, vom câștiga. Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în al Doilea Război Mondial, în care peste opt milioane de ucraineni au fost uciși. Și foarte curând în Ucraina vor fi două zile ale victoriei. Și cineva nu va mai avea niciuna. Am obținut victoria atunci. Să câștigăm și de data asta”, a spus Zelenski.

09:46 - Prezentatorii postului de televiziune Rusia 24, deținut de stat, folosesc denumirile sovietice ale orașelor din care transmit paradele de 9 Mai. Astfel, Sankt Petersburg este prezentat ca Leningrad, iar Ekaterinburg e prezentat ca Sverdlovsk, așa cum era cunoscut până în 1991, numit după un lider bolșevic.

Untitled

09:29 - Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, spune că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

09:12 - Paradele de Ziua Victoriei vor fi organizate în 28 de orașe din Rusia, la evenimente urmând să participe 65.000 de oameni, 2.400 de vehicule militare și 400 de avioane.

08:57 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat azi că cea mai mare activitate a forțelor ruse este în direcția Slobozhanske și Donețk.

08:40 - Și în Vladivostok oamenii au ieșit în stradă pentru a urmări parada anuală care marchează victoria Rusiei în 1945 asupra Germaniei naziste.

08:32 - A început sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia. Soldații care participă la parada militară din orașul rusesc Ekaterinburg poartă pe braț simbolul „Z”.

08:14 - În timp ce Vladimir Putin se pregăteşte să sărbătorească luni cu mare fast victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, acţiunile sale din Ucraina "acoperă de ruşine Rusia şi sacrificiile istorice ale poporului său", au transmis ţările din G7, după reuniunea de duminică.

08:01 - Viktor Andrusiv, consilier al ministrului ucreainean de Interne, a declarat că s-au primit 32.000 de apeluri de la rudele soldaților ruși dispăruți.

07:44 - Proprietarul magazinelor IKEA, Ingka Group, a prelungit perioada în care îi va plăti pe cei aproximativ 12.000 de angajaţi din Rusia cu trei luni, până în august, şi ar putea continua să plătească lucrătorii şi după aceea.

07:31 - Ambasadorul Ucrainei în SUA a depus o coroană de flori la Memorialul celui de-al Doilea Război Mondial de la Washington DC și le-a spus celor adunați că Rusia de astăzi „nu este diferită de naziști”.

07:12 - Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră. Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

06:56 - Secretarul general al Națiunilor Unite a mulțumit tuturor celor implicați în evacuarea a peste 170 de civili din uzina asediată Azovstal și din alte zone din Mariupol.

06:45 - Rușii au bombardat cimitirul evreiesc din Hlukhiv, regiunea Sumi. Ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că aceasta este „dovada directă că nu există nimic sacru în Rusia” și că trupele ruse „nu sunt cu nimic diferite de naziștii care au exterminat evreii în urmă cu 80 de ani”.

06:33 - Japonia este de acord să pună embargo pe importurile rusești de țiței, a declarat primemierul japonez Fumio Kishida după o întâlnire online a liderilor G7.

06:17 - Producătorul de arme Lockheed Martin intenţionează să dubleze aproape producţia de rachete Javelin, arma antitanc care ajută Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei.

06:01 - Un complex hotelier de 4 stele de pe litoralul Mării Negre a fost distrus sâmbătă la Odesa, în urma unei lovituri cu rachetă.

05:55 - Guvernul britanic a anunţat duminică o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu.

05:43 - Volodimir Zelenski a criticat vehement într-un mesaj video, duminică seară, "bombardamentele violente" din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est, "de parcă nu ar fi 8 mai astăzi, ca şi cum mâine nu ar fi 9, într-un moment în care cuvântul cheie ar trebui să fie pacea pentru toţi oamenii normali".

"Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial", a acuzat duminică preşedintele ucrainean.

I am sure that this day in Ukraine has shown that we are already a full-fledged part of the free world and a united...

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 8 mai 2022

05:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat pe cel mai faimos câine al ţării, Patron, pentru dăruirea sa, în cadrul unei întâlniri cu premierul canadian Justin Trudeau.

Patron, un Jack Russell Terrier, a devenit o figură naţională de la invazia rusă pentru munca sa cu echipele de eliminare a minelor din oraşul Cernigău. El este creditat că a descoperit aproximativ 150 de muniţii ca parte dintr-o echipă care lucrează pentru Serviciul de Stat de Urgenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇