Ziua 74 de război: Bombardamente în Ucraina soldate cu zeci de morți, Putin spune că victoria va fi a Rusiei. Noi sancțiuni pentru Moscova (Foto & Video)

Ziua 74 de război: Bombardamente în Ucraina soldate cu zeci de morți, Putin spune că victoria va fi a Rusiei. Noi sancțiuni pentru Moscova (Foto & Video)

Cea de-a 74-a de război a fost tensionată de apropierea zilei de 9 mai, când Vladimir Putin, spun analiștii, e așteptat să anunțe mobilizarea generală.

Directorul CIA, William Burns, avertizează că Vladimir Putin joacă totul pe o carte în Ucraina, dublu sau nimic, pentru că nu mai vede nicio ieșire din războiul în care a împins Rusia și care a unit Occidentul împotriva țării sale.

Iar liderul de la Kremlin spune că ”la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”.

Între timp, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei. Sunt vizate 3 televiziuni, directorii băncii prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc și oficiali ruși și belaruși

Și Guvernele statelor membre ale UE s-au apropiat duminică de un acord privind sancțiuni dure împotriva Rusiei, care includ embargoul asupra petrolului rusesc, dar au programat mai multe discuții pentru luni.

spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 8 mai 2022, ziua 74 de război în Ucraina:

23:56 - António Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că este „îngrozit” de atacul rușilor asupra școlii unde se adăpostea un sat intreg: „Acest atac ne reamintește că în acest război, la fel ca în atâtea alte conflicte, civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preț”.

23:45 - Zelenski spune că Mariupolul nu poate fi eliberat prin mijloace militare. ”Armata ucraineană nu are arme grele care să facă acest lucru posibil. Odată ce vom obține suficiente arme, vo putea recâștiga controlul asupra regiunilor ocupate temporar”, a declarat președintele.

23:18 - Numărul total al persoanelor evacuate din Azovstal și Mariupol a ajuns la peste 600.

23:01 - Premierul canadian Justin Trudeau a promis astăzi noi arme și echipamente militare pentru Ucraina.

ADVERTISING

22:44 - Peste 170 de civili de la uzina Azovstal din Mariupol au ajuns la Zaporojie.

22:23 - Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că noile interdicții de viză pentru SUA pentru peste 2.600 de oficiali militari ruși și belarusi includ persoane despre care se presupune că au fost implicate în crimele din Bucea.

22:06 - Vicepremierul rus Marat Khusnullin a vizitat duminică Mariupol, fiind cel mai înalt oficial guvernamental care a venit în orașul ucrainean după săptămâni de bombardament rusesc.

Pe canalul său Telegram, Khusnullin a spus: „Am vizitat teritoriile eliberate ale Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk. Am vizitat Mariupol, Volnovakha, Lugansk și alte orașe și am discutat cu localnicii”.

21:47 - G7 este de acord să intensifice presiunea economică asupra lui Putin, afirmă Boris Johnson: „Ucraina trebuie să primească echipament militar care să îi permită nu doar să își păstreze teritoriul, ci să îl recucerească”.

21:28 - Și ambasada Canadei se întoarce la Kiev.

21:11 - Atacurile aeriene ale rușilor de duminică au rănit o femeie și au întrerupt electricitatea în șase așezări din regiunea Odesa, au declarat autoritățile.

20:45 - Supraviețuitorii bombardamentelor puternice ale trupelor ruse asupra școlii din estul Ucrainei în care se adăpostea un sat întreg, în urma cărora peste 60 de persoane au fost ucise, au descris experiența cutremurătoare prin care au trecut.

20:19 - Cancelarul german Olaf Scholz spune că Putin nu va câștiga războiul. Într-un discurs televizat adresat națiunii duminică, cu ocazia aniversării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, el a asigurat Ucraina de solidaritate în lupta sa împotriva invaziei rusești.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:02 - SUA anunță noi sancțiuni împotriva Moscovei: Sunt vizate 3 televiziuni, directorii băncii prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc și oficiali ruși și belaruși

19:46 - Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că rachetele sale de înaltă precizie au distrus arme și echipamente militare furnizate forțelor ucrainene de Statele Unite și de țări occidentale nespecificate, într-o gară din apropierea orașului Soledar.

19:29 - Guvernele statelor membre ale UE s-au apropiat duminică de un acord privind sancțiuni dure împotriva Rusiei, care includ embargoul asupra petrolului rusesc, dar au programat mai multe discuții pentru luni.

19:18 - Obuze rusești au lovit rafinăria de petrol Lîsîceansk din Lugansk, avariind spațiile de producție, reclamă guvernatorul regiunii.

19:05 - SUA trimit diplomați la Kiev pentru a redeschide ambasada în săptămânile următoare.

18:57 - Preşedintele american Joe Biden participă la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care se discută noi măsuri împotriva Moscovei.

18:44 - Copiii soldaților ucraineni de la Azovstal au lansat un apel pentru a fi ajutați să-și readucă părinții acasă. Micuții au înregistrat un mesaj impresionant către autorități și întreaga comunitate mondială.

18:19 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că a discutat despre deblocarea exporturilor de alimente ale Ucrainei cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în încercarea de a asigura securitatea alimentară globală.

18:02 - Primarul Mariupolului spune că președintele rus Vladimir Putin stabilește cine trăiește, cine pleacă și cine moare în oraș. Vadim Boichenko a declarat pentru BBC că cei 100.000 de oameni care încă locuiesc în orașul-port asediat au nevoie de un permis special pentru a ieși din casă și de un permis separat pentru a pleca din Mariupol.

ADVERTISING

17:43 - Forțele ucrainene de la uzina siderurgică Azovstal asediată din Mariupol au promis că vor continua să lupte „atâta timp cât suntem în viață".

17:22 - Dificultăţile de comandă şi control, precum şi performanţa slăbită a forţelor ruse în războiul provocat în Ucraina a atras numeroşi comandanţi ruşi pe câmpul de luptă, a anunţat Ministerul britanic al Apărării.

17:10 - Premierul Canadei se află în Ucraina. Justin Trudeau a vizitat orașul Irpin.

16:54 - Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a mers azi într-o vizită neanuțată la Ujhorod, un oraș mic din sud-vestul Ucrainei. La o școală care servește acum drept locuință temporară pentru cetățenii strămutați, Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska, ce nu a mai fost văzută în public de la începutul războiului pe 24 februarie.

16:30 - Peste 250 de apartamente au fost avariate în atacurile cu rachete din Odesa de sâmbătă, au anunțat autoritățile.

16:17 - Bono, solistul trupei U2, a ţinut un concert într-o staţie de metrou din Kiev.

15:59 - Un convoi de vehicule în care se aflau mai mulţi civili care încercau să fugă de luptele din apropierea oraşului Harkov a fost atacat, iar incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care o fată în vârstă de 13 ani. Șeful departamentului de investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov a anunțat că la locul atacului au fost găsiţi şi doi soldaţi ruşi morţi.

15:47 - Trupele ruse au capturat orăşelul Popasna, din estul Ucrainei, după săptămâni întregi de lupte, au anunţat surse ucrainene.

15:33 - Premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, şi ministrul croat de Externe, Gordon Grlic Radman, au vizitat azi Kievul. S-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denîs Şmîhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk.

15:16 - Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că a spulberat "visul unei epoci a păcii în Europa" pentru a sădi "coşmarul unui război brutal şi ilegitim" de pe o poziţie de "putere atomică".

15:01 - Celebrul câine Patron, folosit de salvatorii ucraineni pentru depistarea minelor, a adormit în timpul unei conferințe de presă:

14:35: Trupele militare ale regimului separatist de la Tiraspol sunt în plină pregătire de luptă, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de deschide.md.

De cealaltă parte, reprezentanții regimului de la Tiraspol au negat anterior faptul că s-ar pregăti să atace Ucraina.

14:30: Vladimir Putin a adresat un mesaj președinților mai multor state-membre ale CSI, inclusiv Republicii Moldova, dar și republicilor separatiste din Ucraina (Donețk și Lugansk) și Georgia (Abhazia și Osetia de Sud), scrie deschide.md.

Mesajul de felicitare, publicat pe site-ul Kremlinului, este transmis liderilor și cetățenilor Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, R.Moldova, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, „Abhaziei”, „Osetiei de Sud”, „Republicii Populare Donețk”, „Republicii Populare Lugansk”, precum și „popoarelor Georgiei și Ucrainei”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, "la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră".

13:28: Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal continuă să reziste atacurilor ruseşti.

Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou.

13:05: Preşedinta Bundestagului, Parlamentul Germaniei, Baerbel Bas, a sosit, duminică, la Kiev pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru a purta discuţii politice, a anunţat un oficial al Bundestagului pe contul de Twitter.

Enrico Brissa, şeful de protocol al Bundestagului, a postat pe Twitter imagini cu Baerbel în timpul călătoriei cu trenul spre Kiev şi de la întâlnirea cu premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

12:56: ”Întunericul a revenit în Ucraina”, iar Rusia a ”reprodus detaliat” atrocităţile comise de Germania Nazistă depăşindu-şi maestrul, spune președintele Volodimir Zelenski, în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii.

Zelenski mai afirmă că trebuie stabilit un ”nou record mondial pentru xenofobie, ură, rasism şi numărul de victime pe care le pot provoca”.

12:15: Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, Preafericitul Onufrie, a adresat, duminică, un mesaj în limba română tuturor credincioşilor din România.

Mesajul a fost transmis înainte de slujba oficiată, alături de un sobor de preoţi, la Biserica "Sfântul Agapuit din Pecersk", care face parte din complexul monahal Lavra Kievo Pecerskaia din capitala Ucrainei.

"Pentru toţi românii, sănătate, bucurie şi Hristos a înviat!", a spus Preafericitul Onufrie.

Sfânta Liturghie s-a desfăşurat în timp ce alarmele antiaeriene din Kiev avertizau populaţia cu privire la riscul unui atac.

11:50: Regimul lui Putin a depăşit Al Treilea Reich al lui Hitler prin metodele barbare, iar impactul războiului este resimţit la nivel mondial, deoarece periclitează securitatea statelor UE, precum şi securitatea alimentară prin blocarea porturilor ucrainene, afirmă Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat emis cu ocazia Zilei de Comemorare şi Reconciliere în memoria soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial.

11:25: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev.

"Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale", a apreciat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir.

10:15: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că aproape 200 de situri de patrimoniu cultural au fost lovite de Rusia în Ucraina.

"Până la 7 mai, armata rusă a distrus sau avariat deja aproape 200 de situri de patrimoniu cultural", a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara la Kiev.

10:02: Noi informații despre școala ucraineană bombardată, în ea adăpostindu-se zeci de civili.

Doi oameni au fost ucişi în urma bombardării de către ruşi a unei şcoli din satul ucrainean Bilogorivka, există temerea că circa 60 de persoane prinse sub dărâmături şi-ar fi pierdut la rândul lor viaţa, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk (est), Serhii Gaidai, transmite Reuters.

09:52: Poliţia de Frontieră a anunțat că 9.065 cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creştere cu 12,3% faţă de ziua precedentă.

08:51: Un nou apel făcut de militarii care sunt sub stare de asediu, în uzina Azovstal.

Comandantul Brigăzii 36 de Puşcaşi Marini ai Forţelor armate ucrainene (FAU), Serhii Volinski, unul dintre cei circa o mie de militari ucraineni care s-au refugiat în interiorul oţelăriei Azovstal, din Mariupol, singurii rămaşi în oraşul din sud-estul Ucrainei după evacuarea ultimilor civili de aici, a lansat un nou apel la ajutor la câteva ore după plecarea ultimilor noncombatanţi, transmite duminică dpa.

Volinski a declarat că oamenii săi nu pot decât să spere la un miracol, "că o putere superioară va găsi o cale să ne salveze!"

08:38: Cancelarul german Olaf Scholz va fi gazda unei noi discuții între liderii G7, duminică. Vor participa și președintele american Joe Biden și Volodimir Zelenski, transmite The Guardian.

08:22: Invazia Rusiei este acum la a treia lună, iar susţinerea ofensivei militare necesită aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi, a declarat Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, axat pe ştirile militare, pentru Newsweek.

08:04: Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că o bătălie pentru oraşul din estul ţării este în desfăşurare.

07:43: Forţele ucrainene au distrus 80 de ocupanţi şi zece unităţi de echipament militar rusesc în sudul Ucrainei la 7 mai, susţine Comandamentului Operaţional Sud, transmite Ukrinform.

"Forţele noastre de apărare au lovit peste 120 de ţinte ostile. Pierderile totale ale ocupanţilor în ultima zi sunt 80 de invadatori ruşi şi 10 unităţi de echipamente: un depozit de bărci, un sistem de rachete antiaeriene Tor, o dronă de recunoaştere Forpost doborâtă în dimineaţa deasupra regiunii Odesa, un vehicul de aterizare şi trei obuziere. La Stanislav, în regiunea Herson, inamicul a fost lipsit şi de un depozit de muniţii", se arată în raport.

07:18: Moscova a deportat aproximativ 1,16 milioane de persoane din Ucraina, dintre care 205.000 copii, de la începutul agresiunii ruse, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă de ministerul apărării de la Moscova.

06:42: Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) în sprijin militar Ucrainei, anunţul fiind făcut înaintea unui apel video planificat duminică de liderii G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Premierul Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forţelor ruse de când preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie.

Guvernul lui Johnson a trimis în Ucraina rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană şi alte arme.

05:29: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou mesaj adresat naţiunii, că armata rusă a distrus muzee în regiunea Harkov şi la Odesa.

"Aseară, armata rusă a tras o rachetă pentru a distruge Muzeul Hryhorii Skovoroda din regiunea Harkov. O rachetă. Să distrug muzeul. Muzeul filosofului şi poetului care a trăit în secolul al XVIII-lea. Cine i-a învăţat pe oameni ce este o atitudine creştină adevărată faţă de viaţă şi cum poate o persoană să se cunoască pe sine. Ei bine, se pare că acesta este un pericol teribil pentru Rusia modernă - muzee, atitudinea creştină faţă de viaţă şi autocunoaşterea oamenilor.

Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 73-го дня війни.

05:28: Președintele ucrainean anunță că duminică va începe evacuarea medicilor și răniților din Azovstal, după ce toți civil;ii au fost deja extrași.

"Sunt recunoscător echipelor Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru că ne-au ajutat să realizăm prima fază a misiunii de evacuare a Azovstal. Peste 300 de oameni au fost salvaţi - femei şi copii. Practic, am evacuat civili din Azovstal.

Şi acum pregătim a doua etapă a misiunii de evacuare - răniţii şi medicii. Desigur, dacă toată lumea îndeplineşte acordurile. Desigur, dacă nu există minciuni.

Desigur, lucrăm şi la evacuarea armatei noastre. Toţi eroii care îl apără pe Mariupol. Acest lucru este extrem de dificil. Dar este important. Sunt sigur că toată lumea înţelege cauza principală a acestei complicaţii, precum şi unde se află cauza. Dar nu ne pierdem speranţa. Nu ne oprim. În fiecare zi căutăm o opţiune diplomatică şi care sperăm să poate funcţiona.

Mâine, echipa noastră pregăteşte continuarea lucrărilor de coridoare umanitare pentru toţi locuitorii din Mariupol şi aşezările din jur."

05:04: Forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk. Potrivit lui Serghei Haidai, în clădirea şcolii se ascundeau aproape toţi locuitorii din satul Bilohorivka.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇