Cum se pregătește fiecare țară din Europa pentru întreruperea alimentării cu gaze din Rusia

Cum se pregătește fiecare țară din Europa pentru întreruperea alimentării cu gaze din Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernele europene fac planuri pentru o eventuală întrerupere a furnizării gazelor din Rusia, după ce Gazprom a stopat miercuri alimentarea Bulgariei și Poloniei.

Intențiile lui Vladimir Putin sunt clare: cine nu acceptă invadarea Ucrainei trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Președintele rus le-a cerut statelor „neprietenoase” să deschidă conturi la Gazprombank și să facă plățile în euro sau dolari care vor fi convertiți în ruble.

Unele state europene au refuzat și își fac planuri pentru a suplini un eventual deficit de gaze și analizează inclusiv măsuri de raționalizare, în cazul în care Rusia va opri alimentarea, arată o analiză Reuters.

Uniunea Europeană are un set de reguli pentru a preveni si răspunde la întreruperea alimentării cu gaze, conceput pe trei niveluri de criză: o așa-zisă "alertă timpurie", alertă și urgență. Statele membre trebuie să aibă planuri pentru controlarea impactului întreruperii alimentării pe fiecare dintre aceste trei faze.

La nivelul de urgență, guvernele pot interveni doar dacă măsurile bazate pe piață sunt insuficiente pentru a asigura necesarul consumatorilor casnici și asigurarea serviciilor esențiale.

ADVERTISING

Principalele măsuri pe care le iau statele europene în cazul care Rusia oprește furnizarea de gaze naturale:

Austria

Cu 80% din necesarul de gaze acoperit de Rusia, Austria a activat prima etapă a planului de urgență în trei faze, limitându-se deocamdată la monitorizarea pieței de gaze, dar fără a lua măsuri suplimentare pentru a-și asigura aprovizionarea. Măsurile precum raționalizarea ar putea fi luate doar în faza a treia a planului, în cazul unei "crize iminente".

Guvernul a pregătit un buget de cinci miliarde de euro pentru a asigura până la toamnă stocurile la 80% din capacitate, pe lângă fondurile de 1,6 miliarde de eruo deja rezervate anul acesta pentru o rezervă strategică de gaze.

Marea Britanie

Aproximativ 3% din gazele consumate provin din Rusia, ceea ce îi permite să aibă stocurile "la zi".

"Furnizarea continuă din diverse surse. Limita de alimentare cu gaz ar trebui sa fie suficientă în toate scenariile noastre de cerere și ofertă", a declarat un purtător de cuvânt al companiei de utilități National Grid.

ADVERTISING

Acesta a adăugat că National Grid deține o gamă largă de instrumente pentru a controla orice necesitate operațională.

Grecia

Importurile de gaze din Rusia reprezintă 40% din consum, însă premierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara sa va furniza gaze Bulgariei, căreia Rusia i-a oprit alimentarea.

Pe baza unui plan de rezervă, Grecia, care folosește gazele îndeosebi pentru unități de producție, va achiziționa volume suplimentare de gaz lichefiat și va pune în funcțiune generatoarele pe motorină acolo unde este posibil. Guvernul ar putea cumpăra gaze și din Azerbaidjan. Extracția de cărbune ar putea fi reactivată.

Importurile de gaze din Rusia reprezintă 40% din consum.

Bulgaria

Dependentă cu peste 90% din necesar de gazele din Rusia, Bulgaria poartă discuții cu Azerbaijan pentru a crește importurile și caută modalități pentru alimentare cu gaz lichefiat prin terminalele din Grecia și Turcia.

Operatorul național de rețea a lansat și o licitație pentru extracția gazelor, în cadrul unei strategii pentru dublarea capacității de stocare și pregătire pentru întreruperi ale alimentării.

Franța

Operatorul național de distribuție GRTgaz a pregătit măsuri pentru limitarea alimentării cu gaze a consumatorilor, în cazul unor sincope și a avertizat transportatorii să-și umple capacitățile de stocare subterane înainte de venirea iernii.

ADVERTISING

Măsurile îi permit companiei să emită ordine de reducere sau de întrerupere a consumului de gaze în mai puțin de două ore pentru cei mai mulți clienți conectați la rețeaua sa și să ceară operatorilor din sistemul de distribuție să facă același lucru în cazul unei penurii.

Franța importă din Rusia doar 20% din cantitatea de gaze.

Germania

"Alerta timpurie" a fost activată. Al doilea nivel de alertă va fi declanșat dacă întreruperea furnizării sau cererea foarte mare vor afecta echilibrul normal, dar acesta poate fi corectat și fără intervenții.

Al treilea nivel, cel de urgență, va fi aplicat dacă măsurile bazate pe funcționarea pieței nu remediază penuria și când autoritatea de reglementare din Germania decide cum să distribuie stocurile de gaze rămase.

În 2021, Germania a importat 55% din necesarul de gaze din Rusia și 40% în primul trimestru al acestui an.

Grupul de lobby german Zukunft Gas a anunțat miercuri că Germania trebuie să înceapă imediat să-și facă stocuri întrucât Rusia își folosește resursele energetice ca armă politică.

Danemarca

Ca membră a UE, această țară are același plan de urgență ca și Germania, dar încă nu a activat "alerta timpurie".

Italia

Ministrul pentru Tranziția Ecologică, Roberto Cingolani, a declarat că Italia se poate baza pe suficiente rezerve pentru a evita o situație critică în următoarele luni, chiar dacă va trebui să-și suspende în curând importurile din Rusia.

Olanda

În jur de 15-20% din gaz provine din Rusia. Guvernul a anunțat că le va cere cetățenilor și companiilor să folosească mai puțin gaz, însă nu a activat planul de criză.

Polonia

Polonia a rămas și ea fără gazele din Rusia, de unde importa aproximativ 50% din necesar.

În cazul unor probleme de alimentare, ministrul Mediului trimite o moțiune formală Guvernului pentru a le aplica consumatorilor limitări de consum. Această măsură ar afecta în primul rând industria și gospodăriile, dar încă nu a fost activată, iar ministrul Mediului a dat asigurări că nu va fi limitat consumul.

O conductă care leagă Polonia de zăcămintele de gaze din Norvegia pentru a reduce dependența de Rusia va deveni parțial operațională de la 1 octombrie. Polonia are, de asemenea, capacitățile de stocare la un nivel de 76%.

Spania și Portugalia

Niciuna dintre cele două țări iberice nu se numără printre clienții importanți ai Rusiei. În 2021, Spania a importat din Rusia doar 8% din gazele consumate, sub formă de GPL, iar securitatea sa se bazează pe diversitatea surselor.

Elveția

Dependența de gazele din Rusia se ridică la 15% din consum. Elveția a decis în martie să-și creeze o rezervă pentru iarnă, iar autoritățile și industria gazului lucrează pentru implementarea acesteia.

România

Cât despre ţara noastră, Reuters nu scrie nimic, dar vă amintim că miercuri Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a spus că ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi.

Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi", a explicat Sterian.

Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri - n.red.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit", a completat şeful Transgaz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇