Grecia sare în ajutorul Bulgariei, după ce Rusia i-a tăiat gazul

Grecia sare în ajutorul Bulgariei, după ce Rusia i-a tăiat gazul

Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Sofia, l-a asigurat miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis pe omologul său bulgar Kiril Petkov.

De asemenea, Mitsotakis a solicitat o reuniune de urgenţă miercuri, pentru a discuta situaţia aprovizionării cu gaze a Greciei şi impactul deciziilor, a anunţat biroul premierului elen, fără a furniza detalii suplimentare.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

ADVERTISING

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Rusia a sistat, marți, şi furnizarea de gaze către Polonia, țară care anunțase că intenționează să oprească importurile de gaz rusesc până la finalul anului, când îi expira contractul cu Gazprom. Tot atunci va deveni funcțională Conducta Baltică, ce va alimenta această țară cu gaz din Norvegia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase" după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank, pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇