Rușii încep să taie gazele, Comisia Europeană reacționează: Planurile de urgență sunt puse în aplicare

Rușii încep să taie gazele, Comisia Europeană reacționează: Planurile de urgență sunt puse în aplicare

Statele din Uniunea Europeană au pus în aplicare planuri de urgență, după anunțul Gazprom privind întreruperea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa, a spus, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Se caută livrări alternative.

Anunțul Gazprom privind întreruperea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj, spune Ursula von der Leyen, într-o declarație publică postată pe site-ul Comisiei Europene

„Acest lucru este nejustificat și inacceptabil și arată încă o dată lipsa de încredere față de Rusia ca furnizor de gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre. Lucrăm pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE.

Statele membre au pus în aplicare planuri de urgență pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu ele în coordonat și solidar”, a spus președintele Comisiei Europene.

Potrivit Ursulei von der Leyen, miercuri are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor.

„Suntem în curs de elaborare a răspunsului nostru coordonat la nivelul UE. De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura fluxuri alternative și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

Europenii pot avea încredere că suntem uniți și pe deplin solidari cu statele membre afectate în fața acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a mai spus von der Leyen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇