Rusia respinge acuzațiile de șantaj, după ce a oprit gazul: „Suntem un furnizor serios de energie”

Rusia respinge acuzațiile de șantaj, după ce a oprit gazul: „Suntem un furnizor serios de energie”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri acuzațiile venite de la Bruxelles după ce Gazprom a oprit livrările de gaz spre Polonia și Bulgaria.

„Această măsură a fost dictată de faptul că o mare parte dintre rezervele noastre au fost blocate, furate, iar ca urmare a trebuit să facem tranziția la un nou sistem de plată. Așadar, nu se pune problema de șantaj aici, am anunțat cu mult timp înainte că vom face asta. Respingem total această acuzație”, a spus Peskov, precizând că „Rusia este un furnizor serios de energie”.

ADVERTISING

El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Meduza.io.

Anterior, agenția rusă de presă Tass anunțase că Austria ar fi acceptat această condiție, însă cancelarul Karl Nehammer a negat ferm, spunând că OMV va plăti în continuare gazul în euro.

Potrivit unei surse din cadrul companiei Gazprom PJSC citate de Bloomberg, patru cumpărători europeni de gaz au plătit deja în ruble pentru volume suplimentare, iar zece companii au deschis conturi la Gazprombank care le permit să plătească în ruble.

ADVERTISING

Până acum doar Bulgaria și Polonia au fost informate de Gazprom cu privire la sistarea livrării gazelor.

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a catalogat această decizie a Kremlinului, ”nejustificată şi inacceptabilă”, drept șantaj.

”Anunţul făcut de Gazprom că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze”, a afirmat von der Leyen, potrivit BBC.

ADVERTISING

Ziua 63 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇