Inflaţie record în Germania, iar Rusia îi taie 40% din livrările de gaz

Inflaţie record în Germania, iar Rusia îi taie 40% din livrările de gaz

Inflaţia în Germania a atins în mai un nivel record de 7,9% pe an, alimentată de războiul din Ucraina, care creşte preţul energiei şi alimentaţiei, potrivit Institutului federal german de statistică Destatis. Pe de altă parte, Gazprom anunţă marţi că-şi reduce cu peste 40% capacitatea zilnică a livrărilor de gaze naturale către Germania, prin Nord Stream.

Creşterea preţurilor la consum a atins astfel cel mai înalt nivel de reunificarea Germaniei, în 1990, – a treia lună consecutiv, relatează AFP.

”Principalul motiv al inflaţiei puternice rămâne creşterea preţurilor produselor energetice”, dar scumpiri se observă, de asemenea, ”la multe alte bunuri, mai ales la alimente”, precizează într-un comunicat preşedintele Destatis, Georg Thiel.

Ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir anunţă marţi, într-o intervenţie la ”Rheinische Post”, că se aşteaptă ca preţul alimentelor să continue să crească până la iarnă.

Comerţul se aprovizionează în prezent plătind tarife mari la energie, care se repercutează în preţuri, precizează el.

În privinţa produselor energetice, carburanţii s-au scumpit cu 41% în decurs de un an, relevă Destatis.

După ce Berlinul a implementat la 1 iunie un rabat al preţurilor la pompă, în valoare de miliarde de euro, companii petroliere sunt acuzate de faptul că aplică doar parţial această măsură la preţul carburanţilor.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, denunţă un ”scandal moral” şi a anunţat luni o consolidare a reglementărilor în domeniul concurenţei.

Indicele armonizat al preţurilor, folosit ca referinţă la nivel european, a atins 8,7% în decurs de un an, confirmă Destatis, şi se află desupra mediei de 8,1% la nivelul zonei euro, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Banca Centrală Europeană (BCE), hotărâtă să scadă la termen inflaţia la 2%, a anunţat joi o primă creştere a dobânzilor, în iulie, după ce nu a mai crescut dobânzi din mai 2011.

Ea planifică, de asemenea, o ”serie” de creşteri ”în lunile următoare”, în funcţie de perspectivele inflaţiei, avertizează preşedintele instituţiei, Christine Lagarde.

Rusia reduce cu peste 40% livrările zilnice de gaze

Gigantul rus Gazprom anunţă marţi că-şi reduce cu peste 40% capacitatea zilnică a livrărilor de gaze naturale către Germania - prin gazoductul Nord Stream -, din cauză că grupul german Siemens nu a livrat echipamentul necesar, relatează AFP.

”Livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream pot fi asigurate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi pe zi, în loc de 167 de milioane de metri cubi pe zi cât se prevede”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram gigantul rus în domeniul gazelor naturale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇