Germania are cea mai mare inflație din aproape o jumătate de secol

Germania are cea mai mare inflație din aproape o jumătate de secol

Inflaţia din Germania a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol, ca urmare a creşterii preţurilor la energie şi alimente.

Preţurile de consum, armonizate pentru a fi comparabile cu datele privind inflaţia din alte ţări ale Uniunii Europene, au crescut cu 8,7% în termeni anuali, a anunţat luni Biroul Federal de Statistică, citat de Reuters.

Ultima dată când inflaţia a crescut la fel de mult în Germania a fost în iarna anului 1973/1974, când preţurile petrolului s-au majorat, ca urmare a primei crize a acestui produs.

ADVERTISING

Inflaţia, care a depăşit ritmul de 8,0% anticipat de analişti într-un sondaj Reuters, marchează a doua lună la rând de maxime record, după ce creşterea de 7,8% a preţurilor din aprilie a fost cea mai mare din ultimele patru decenii.

Preţurile energiei au crescut cu 38,3% în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce preţurile alimentelor au crescut şi ele cu un ritm peste medie, de 11,1%.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank, a declarat că există încă o presiune inflaţionistă în curs pentru bunurile afectate de blocajele în aprovizionare şi alimente, înainte ca situaţia să se atenueze din toamnă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇