BNR a majorat prognoza de inflaţie la 12,5%. Isărescu ne recomandă ceai de tei, Iohannis îi răspunde sarcastic

BNR a majorat prognoza de inflaţie la 12,5%. Isărescu ne recomandă ceai de tei, Iohannis îi răspunde sarcastic

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Isărescu: Exagerările sunt specifice, dar nu fac bine

În ciuda acestei prognoze pesimiste, guvernatorul BNR ne îndeamnă la calm.

"Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime si transportul.

ADVERTISING

Preţurile energiei s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal, să spunem, de început de panică.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile noastre trebuie să transmită mai calm. Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a transmis Isărescu, citat de News.ro.

ADVERTISING

BNR se aşteaptă la accelerarea inflaţiei până în iunie

Conform BNR, pe termen mediu, presiunile inflaţioniste asociate costurilor de producţie sunt anticipate a se diminua gradual, dar efectele acestora vor persista pe o perioada de 12 luni, la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC.

Potrivit prezentării citate de Agerpres, BNR se aşteaptă la accelerarea anticipată a ratei anuale a inflaţiei IPC până în iunie, în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

Banca Centrală menţionează că aceasta este previzionat a fi urmată de o decelerare graduală, întreruptă doar temporar în trimestrul II din 2023, la ieşirea în vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale.

În contextul evoluţiilor adverse asociate războiului din Ucraina, nu sunt excluse reconfigurări substanţiale ale coordonatelor scenariului de bază.

Iohannis, săgeți către Isărescu

Ulterior, într-o conferință susținută la Spitalul Colentina, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de declarațiile guvernatorului.

Probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”, a răspuns sarcastic șeful statului, spunând că greutățile pentru români sunt reale.

„Eu cred că e o încercare grea prin care trecem. Plătim mai mult pentru benzină, motorină, alimente și e evident că trebuie să fim puțin mai atenți cu ce cheltuim, cum cheltuim, cât cheltuim.

Guvernul lucrează la scheme de compensare, dar trebuie să fim conștienți că acest război va crea în continuare crize și în perioade de criză e bine să judeci de 2 ori cum faci, ce faci și cum cheltuiești banii”, a răspuns Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇