Ratele la credite explodează: BNR duce dobânda de politică monetară la 3,75%, cea mai mare creştere în 14 ani

Ratele la credite explodează: BNR duce dobânda de politică monetară la 3,75%, cea mai mare creştere în 14 ani

Banca Națională a României a decis, marţi, să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an, de la 3% pe an, cea mai mare creştere într-o singură ședință din ultimii 14 ani.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de marți, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 3% la 3,75% pe an, începând cu data de 11 mai 2022.

BNR majorează astfel a patra oară în acest an dobânda de referință care era de 1,75% la începutul lui 2022, informează Biziday.

ADVERTISING

Indicele ROBOR a crescut marți la 5,21%, cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Ambii indicatori ai ROBOR, indicele la trei luni şi indicele la şase luni, au atins niveluri record, astfel că ratele la creditele în lei vor fi mai mari.

De asemenea, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4% și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2%, începând cu 11 mai 2022.

BNR a decis și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇