Economia SUA, în scădere din cauza războiului şi inflaţiei. Declinul e peste aşteptările analiştilor

Economia SUA, în scădere din cauza războiului şi inflaţiei. Declinul e peste aşteptările analiştilor

Economia Statelor Unite a scăzut peste aşteptări de la începutul anului, deoarece afacerile şi investiţiile private slabe nu au reuşit să compenseze cheltuielile puternice ale consumatorilor, a raportat Departamentul pentru Comerţ.

Produsul intern brut a scăzut în primul trimestru cu un ritm anual de 1,5%, potrivit celei de-a doua estimări a Biroului de Analiză Economică.

Între factorii negativi ai primului trimestru se numără încetinirea activităţilor din cauza variantei Omicron a coronavirusului şi războiului din Ucraina, care a perturbat lanţurile de aprovizionare, în timp ce inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Acest declin este peste estimarea Dow Jones de 1,3% şi o scădere a PIB de la 1,4% raportată iniţial, transmite CNBC.

Creşterea deficitului comercial a avut un impact negativ.

Contracţia PIB-ului reprezintă cea mai slabă evoluţie trimestrială a economiei SUA după trimestrul doi al anului 2020, care a fost marcat de pandemia de Covid-19, când Statele au intrat în recesiune. PIB-ul a scăzut atunci cu 31,2%.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca economia să îşi revină în trimestrul al doilea.

Sondajul Rapid Update al CNBC arată o aşteptare medie de creştere de 3,3% în al doilea trimestru; trackerul GDPNow al Fed Atlanta indică, de asemenea, o revenire, dar într-un ritm mai redus, de 1,8%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇