SUA au cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani

SUA au cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani

Preţurile de consum în SUA au continuat avansul în februarie, ajungând la cea mai ridicată creştere anuală din ultimii 40 de ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue în următoarele luni, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a majorat preţurile petrolului şi ale altor materii prime.

Indicele preţurilor de consum, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a urcat la 7,9% în februarie, cel mai semnificativ avans anual din ianuarie 1982, după o creştere de până la 7,5% în ianuarie. Este a şasea lună în care indicele depăşeşte 6%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 6,5% în februarie, cea mai mare creştere din august 1982, după un avans de până la 6% în ianuarie, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului.

Este cea mai recentă dovadă că americanii se confruntă cu o creştere semnificativă a preţurilor, fenomen care probabil se va înrăutăţi în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cheltuielile robuste de consum, combinate cu deficitul de forţă de muncă şi perturbările din lanţurile de aprovizionare, au dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimele patru decenii, o povară pentru gospodăriile din SUA, care sunt afectate de costurile ridicate ale alimentelor, combustibililor şi chiriilor.

Analiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să rămână la un nivel ridicat şi posibil să accelereze în următoarele luni, în special dacă vor fi perturbate exporturile de gaze şi de petrol în urma invaziei.

Potrivit noilor prognoze economice prezentate de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇