CFA Romania anticipează o inflație de peste 8% și un curs mai mare de 5 lei/euro

CFA Romania anticipează o inflație de peste 8% și un curs mai mare de 5 lei/euro

Peste 82% dintre analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, precum şi o evoluţie în termeni reali a PIB, în anul 2022, redusă la 2,3%, potrivit Asociaţiei CFA Romania.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile analiștilor au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

ADVERTISING

”Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate”, arată asociaţia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇