CFA Romania anticipează o inflație de peste 8% și un curs mai mare de 5 lei/euro

CFA Romania anticipează o inflație de peste 8% și un curs mai mare de 5 lei/euro

Peste 82% dintre analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, precum şi o evoluţie în termeni reali a PIB, în anul 2022, redusă la 2,3%, potrivit Asociaţiei CFA Romania.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile analiștilor au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

”Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate”, arată asociaţia.

În ceea ce priveşte deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇