Germania îl acuză pe Putin de atac economic: Seamănă haos

Germania îl acuză pe Putin de atac economic: Seamănă haos

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un ”atac” care urmăreşte ”semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a afirmat marţi ministrul german al Economiei şi Climei, Robert Habeck.

”Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronilor din industrie, potrivit AFP.

Acest ”atac economic” a fost ”comis în mod deliberat” de Vladimir Putin, a adăugat el.

ADVERTISING

”Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie prin creşterea preţurilor'', a avertizat Robert Habeck.

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Dar pentru guvernul german, este o ”decizie politică”, menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică.

O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇