Rusia a câștigat aproape un miliard de euro pe zi din exporturile de petrol și gaze - Franța a cumpărat mai mult gaz rusesc în timpul războiului

Rusia a câștigat aproape un miliard de euro pe zi din exporturile de petrol și gaze - Franța a cumpărat mai mult gaz rusesc în timpul războiului

Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Analiza publicată de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşinăria de război a Kremlinului.

Uniunea Europeană (UE) a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care unele state membre sunt foarte dependente, nu este în prezent vizat de sancțiuni.

Potrivit CREA, UE a reprezentat destinația pentru 61% din importurile de combustibili fosili, în valoare de aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie).

Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi, în final, cărbunele.

Deși exporturile de combustibili fosili ale Rusiei s-au prăbușit în mai, în contextul în care multe companii și țări au boicotat aceste produse în contextul războiului din Ucraina, visteria Kremlinului nu a avut parte de un șoc prea mare, grație creșterii prețului țițeiului la nivel global. Cu alte cuvinte, chiar dacă a exportat o cantitate mai mică de petrol, Rusia tot a făcut bani frumoși, având în vedere că a vândut cu 60% mai scump față de anul trecut.

Potrivit sursei citate, unele țări chiar și-au crescut importurile de produse energetice din Rusia în această perioadă, printre care se numără China, India, Emiratele Arabe Unite și... Franța. De fapt, țara europeană a devenit cel mai mare importator de gaz natural lichefiat din lume, achiziționând o mare parte din această resursă chiar din Rusia.

Ce presupune embargo-ul UE

Reducerea progresivă a importurilor de petrol din Rusia va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului și „acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia și taie o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război”, a spus preşedintele Consiliul European, Charles Michel, după decizia luată la finalul lunii trecute.

Totodată, va pune o "presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiul, a scris pe Twitter Charles Michel.

Embargoul va elimina aproximativ 90% din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului, a precizat la rândul său şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Astfel, Budapesta a ridicat dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇