Rusia nu mai livrează gaze nici Olandei, care nu vrea să-i plătească în ruble

Rusia nu mai livrează gaze nici Olandei, care nu vrea să-i plătească în ruble

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom suspendă, începând de marţi, livrări către furnizorul GasTerra, deţinut în parte de către statul olandez, în urma refuzului acestuia de a plăti în ruble, anunţă firma olandeză.

„Gazprom a anunţat că întrerupe aprovizionarea începând de la 31 mai”, a precizat GasTerra, subliniind că a „anticipat acest lucru şi a cumpărat din altă parte”, relatează AFP.

După lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, la 31 martie, cumpărătorilor de gaze naturale ruseşti din ţări ”neprietene” să plătească în ruble, în conturi din Rusia, altfel aprovozionarea urmând să fie întreruptă.

ADVERTISING

„GasTerra a îndemnat în mai multe rânduri Gazprom să-i respecte structura de plată şi obligaţiile de livrare convenite prin contract, din nefericire în zadar”, anunţă întreprinderea.

„GasTerra nu se conformează cerinţelor de plată”, afirmă compania, subliniind că acest lucru ar prezenta „riscul încălcării sancţiunilor elaborate de UE”, dar şi „riscuri financiare şi operaţionale”.

În urma deciziei gigantului rus, două miliarde de metri cubi de gaze naturale urmează să nu mai fie furnizate Olandei, până în octombrie, precizează GasTerra, care insistă că a „anticipat acest lucru şi a cumpărat gaze naturale din altă parte”.

ADVERTISING

GasTerra aparţine giganţilor energetici Shell şi Esso, societăţii olandeze în domeniul gazelor naturale EBN şi statului olandez, care deţine 10%.

Guvernul olandez a anunţat că „înţelege” decizia GasTerra de a nu se conforma cererii „unilaterale” a Gazprom.

„Această decizie nu are nicio consecinţă asupra aprovizionării fizice cu gaze naturale a gospodăriilor olandeze”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul Mediului şi Energiei, Rob Jetten.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇