Încă o țară ar putea rămâne fără gazele rusești, pentru că refuză plata în ruble

Încă o țară ar putea rămâne fără gazele rusești, pentru că refuză plata în ruble

Compania rusă Gazprom ar putea opri furnizarea de gaz către Danemarca, după ce Orsted A/S, cea mai mare companie energetică din țară, a refuzat plata în ruble.

Schema de plată în ruble a Rusiei a scos la iveală fisuri în răspunsul unitar al Uniunii Europene la conflictul din Ucraina: unele țări au refuzat să plătească în ruble, iar altele s-au conformat, scrie Reuters.

„Gazprom continuă să ceară ca Orsted să plătească pentru livrările de gaz în ruble. Nu avem nicio obligație legală, conform contractului, de a face acest lucru și am informat în mod repetat Gazprom în această privință.

ADVERTISING

Există riscul ca Gazprom să nu mai furnizeze gaze către Orsted. În opinia noastră, aceasta va fi o încălcare a contractului", a transmis compania daneză într-un comunicat.

Totuși, nu există o conductă de gaz directă din Rusia către Danemarca, ceea ce înseamnă că Moscova nu va putea opri în mod direct livrările către această țară.

Agenția daneză pentru Energie a declarat că nu vor exista consecințe imediate privind furnizarea de gaz în Danemarca dacă Rusia ar opri vânzările către Orsted. Agenția a mai spus că are un plan de urgență.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reprezentanții Orsted au afirmat că ar putea fi posibil să cumpere gaz de pe piața europeană.

„Ne-am pregătit pentru acest scenariu pentru a minimiza riscul pentru clienții Orsted, care sunt în primul rând companii importante din Danemarca și Suedia”, a spus compania.

Nu este însă clar dacă livrările vor fi oprite după termenul limită de plată al companiei Orsted, pe 31 mai.

Și Polonia, Bulgaria și Finlanda au refuzat să se supună cererii Moscovei de a plăti în ruble, iar furnizarea de gaze a fost întreruptă ulterior.

ADVERTISING

Companiile germane, italiene și franceze au spus însă că vor face plata în ruble, pentru a menține aprovizionarea cu gaze rusești.

În cadrul sistemului de plată în ruble al Rusiei, cumpărătorii trebuie să depună euro sau dolari într-un cont Gazprombank, iar apoi banca îi convertește în ruble.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇