Ruşii susțin că jumătate din clienții Gazprom și-au deschis conturi să plătească în ruble

Ruşii susțin că jumătate din clienții Gazprom și-au deschis conturi să plătească în ruble

Jumătate dintre cei 54 de clienți ai gigantului rus Gazprom au deschis conturi în ruble la Gazprombank, a declarat joi vicepremierul Alexander Novak.

Unele companii mari au plătit deja pentru gazul rusesc în ruble, iar Moscova va ști în curând cu certitudine care companii au plătit și care au refuzat să facă acest lucru, a spus Novak, citat de Reuters.

„Există informații că unele companii mari au deschis deja conturi în ruble. În următoarele două zile vom avea o listă finală cu cine a plătit în ruble și cine a refuzat”, a subliniat el.

ADVERTISING

Rusia a oprit livrările de gaz către Bulgaria și Polonia în aprilie, după ce au refuzat să plătească pentru gazul rusesc în ruble, măsură ce a stârnit temeri că alte state ar putea fi următoarele.

Furnizorul de energie de stat al Finlandei, Gasum, a refuzat să treacă la noua schemă de plată în ruble și a precizat că se aşteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.

Aproape toate contractele de furnizare pe care companiile din UE le au cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

Comisia Europeană a precizat însă că deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă pentru a plăti gazul ar încălca sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇