Răspunsul Rusiei la sancțiunile Occidentului: Gazprom oprește livrarea de gaze spre Europa prin Polonia

Răspunsul Rusiei la sancțiunile Occidentului: Gazprom oprește livrarea de gaze spre Europa prin Polonia

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a anunţat, joi, că încetează să mai folosească gazoductul Yamal, un element-cheie în tranzitul gazelor naturale către Europa prin Polonia, o reacţie în urma sancţiunilor impuse de către Occident Rusiei din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Adoptarea unor contra-sancţiuni ruse „înseamnă o interzicere a utilizării unui gazoduct care aparţine EuRoPol GAZ (care exploatează partea poloneză a gazoductului Yamal-Europa) de transport al gazelor naturale ruseşti prin Polonia”, a anunţat Gazprom într-un comunicat postat pe Telegram şi citat de AFP.

Rusia a oprit în mai multe rânduri furnizarea de gaze naturale către Europa prin conducta Yamal, cel mai recent episod fiind semnalat pe 15 martie de autoritățile germane din domeniul energiei.

ADVERTISING

În aprilie, Moscova a oprit alimentarea cu gaze a Poloniei și Bulgariei, state pe care le-a inclus pe lista "țărilor neprietenoase" din cauza poziției lor privind invazia Rusiei în Ucraina şi care at refuzat să plătească în ruble.

Gazoductul Yamal este una dintre rutele majore pentru exportul de gaz rusesc către Europa.

Ziua 78 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇