Iohannis, despre interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia: România este pregătită

Iohannis, despre interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia: România este pregătită

România sprijină embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia, care se va face în etape, propus de Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că se discută de mult timp despre renunțarea la importul de petrol și gaze din Rusia, iar țara noastră este pregătită.

”Propunerea făcută de Comisie e una pe care o sprijinim. Această propunere prevede o renunțare graduală în următoarele șase luni la importul de petrol rusesc. Tematica nu e nouă. Despre renunțarea la importurile de petrol și gaz rusesc se discută de multă vreme și noi ne-am pregătit pentru această discuție.

ADVERTISING

Guvernul lucrează la soluții sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante și aceste variante sunt în discuție, iar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită și va face față dacă în final se hotărăște această abordare”, a declarat Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri oficial lista cu sancțiunile care sunt incluse în al 6-lea pachet UE împotriva Rusiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Actualul pachet include 4 capitole de sancțiuni, potrivit BBC:

  • Un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, care se va face în etape. În cazul țițeiului, embargoul va intra deplin în vigoare în 6 luni, în cazul produselor petroliere, la finalul lui 2022.
  • Deconectarea de la SWIFT a Sberbank și a altor două mari bănci rusești.
  • Interzicerea transmiterii în UE a trei posturi de stat de radio și TV.
  • Adăugarea pe lista neagră a mai multor oficiali militari care au comis crime de război la Bucea și Mariupol.
ADVERTISING

Șefa CE a anunțat că UE își încheie depedența de petrolul rusesc până la finalul anului. Însă acest lucru nu este tocmai adevărat având în vedere că două țări, Ungaria și Slovacia, au primit extensie până la finalul lui 2023 să interzică importurile de petrol rusesc, potrivit unor surse citat de Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇