Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat oficial lista cu sancțiunile care sunt incluse în al 6-lea pachet de al UE împotriva Rusiei.
Actualul pachet include 4 capitole de sancțiuni, potrivit BBC:
- Un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, care se va face în etape. În cazul țițeiului, embargoul va intra deplin în vigoare în 6 luni, în cazul produselor petroliere, la finalul lui 2022.
- Deconectarea de la SWIFT a Sberbank și a altor două mari bănci rusești.
- Interzicerea transmiterii în UE a trei posturi de stat de radio și TV.
- Adăugarea pe lista neagră a mai multor oficiali militari care au comis crime de război la Bucea și Mariupol.
Șefa CE a anunțat că UE își încheie depedența de petrolul rusesc până la finalul anului. Însă acest lucru nu este tocmai adevărat având în vedere că două țări, Ungaria și Slovacia, au primit extensie până la finalul lui 2023 să interzică importurile de petrol rusesc, potrivit unor surse citat de Reuters. Agenția spune că acesta a fost modul prin care Bruxelles-ul a reușit să convingă cele două state să nu se opună prin veto și sancțiunilor pe petrol.
A se observa că din acest pachet lipsesc sancțiunile legate de gaz, subiect fierbinte în cadrul blocului comunitar. Ungaria s-a opus prin veto la introducerea unui embargo pe gazul rusesc. Inițial au fost mai multe țări, dar Budapesta a fost cea de neclintit.
Ziua 70 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
În urmă cu o săptămână, după ce Rusia a tăiat gazul Poloniei și Bulgariei, Bloomberg a dezvăluit că 10 cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă.
Iar gazul este o sursă tot mai consistentă de venit pentru Rusia, în ciuda sancțiunilor. Mai exact, Rusia aproape şi-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război în Ucraina, beneficiind de creşterea preţurilor.
Oricum, transporturile de ţiţei din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu cifrele din ianuarie şi februarie, înainte de invazie.