Ruble pentru gaz - Cine și cum plătește la acest moment

Ruble pentru gaz - Cine și cum plătește la acest moment
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia continuă să obțină bani mulți de la țările europene, în ciuda sancțiunilor în vigoare, care se opresc însă când vine vorba de gaz și petrol.

Mai mult, Moscova a reușit cu destul de mult succes să-și impună și propriile condiții, aşa că primește plata și în ruble. Parte de vină o are chiar Comisia Europeană, care a transmis reguli vagi și de unde companiile europene din domeniul energiei au primit mai multe declarații contradictorii în legătură cu moneda în care să se facă plata.

Gazprom anunțase, în urmă cu o săptămână, că deja 54 de clienți au deschis conturi în ruble și promitea că va face publice numele, undeva săptămâna aceasta.

ADVERTISING

Între timp, jurnaliștii de la Politico au făcut un bilanț, cu situația pe care o cunoaștem la acest moment.

Până acum doar 3 țări au refuzat clar cerințele Moscovei și, în consecință, au rămas fără gaz rusesc.

PGNiG, Polonia - pe 12 aprilie a respins noile clauze contractuale și pe 27 aprilie Rusia a tăiat gazul.

Bulgargaz, Bulgaria - Rusia a oprit livrările de gaz în aceeași zi cu Polonia, 27 aprilie.

Gasum, Finlanda - Guvernul de la Helsinki a refuzat plata în ruble pe 28 aprilie și Rusia a tăiat gazul pe 21 mai, după ce țara a anunțat că aderă la NATO.

O a patra țară, Olanda, încă așteaptă clarificări pentru a vedea ce pași face mai departe. Oficialii de la GasTerra, unde statul este co-proprietar, au refuzat să dea detalii din contractul cu Gazprom, dar au spus că lipsa de claritate privind sancțiunile este „foarte enervantă”, pentru că ei trebuie constant să ia tot felul de scenarii în considerare.

ADVERTISING

Guvernul olandez a precizat, de asemenea, pentru Politico, că nu poate sancționa o decizie de deschidere a unui cont în ruble, dacă de la Bruxelles nu vin detalii clare în legătură cu ce este și ce nu o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Fac plăți în continuare către Rusia prin Gazprombank

Aceste companii continuă să primească gaz și să facă plăți în conformitate cu contractele pe care le au în derulare, însă nu se cunosc la toate detalii despre conturi deschise în ruble:

MVM, Ungaria - „Noi plătim în euro, Gazprombank face conversia în euro și suma e transferată către Gazprom Export”, a explicat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pe 11 aprilie. El a explicat atunci că noul contract întocmit în septembrie permite oricum plata în monedă alternativă.

ADVERTISING

VNG, Germania - „Continuăm să plătim factura în euro. Presupunem că nu ne va crea niciun fel de problemă conversia în ruble… deschiderea contului a decurs fără probleme”, a transmis compania pe 9 mai.

RWE, Germania - „Noi ne-am pregătit pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător acestor pregătiri. Respectăm astfel regulile impuse la nivel național și european”, spunea un purtător de cuvânt al companiei pe 16 mai.

Uniper, Germania - „Am deschis un cont la Gazprombank și am făcut demersurile ca plata să continue în acest cont, dar conform contractului, în euro”, a spus președintele companiei, Klaus Dieter Maubach, pe 18 mai.

Engie, Franța - „Suntem în discuții cu Gazprom în ce privește cererea rușilor pentru modificarea schemei de plată pentru gaz. Grupul a luat măsurile necesare să fie pregătit să își achite obligațiile de plată, atât timp cât ne încadrăm în limitele impuse de sancțiunile europene”, a transmis compania pe 17 mai.

Eni, Italia - „Am început demersurile pentru deschiderea a două conturi la Gazprombank, ca măsură de precauție - unul în euro, unul în ruble”, a transmis compania pe 17 mai.

OMV, Austria - „Am implementat un sistem de plăți care respectă cadrul sancțiunilor și asigură continuarea livrărilor de gaz”, a spus compania pe 20 mai.

CEZ, Cehia - „Facem plata în euro, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, nu dăm alte detalii”, a transmis un purtător de cuvânt pe 20 mai.

SPP, Slovacia - „Slovacia a plătit factura pe aprilie în euro, cum prevede contractul în vigoare… și luând în considerare opinia UE că o astfel de plată nu e o încălcare și nu contravine sancțiunilor”, a spus ministrul Economiei pe 20 mai. Și o companie mai mică din Slovacia are un contract cu Gazprom, pe care îl menține în aceleași condiții, a mai adăugat oficialul.

Geoplin, Slovenia - „Am agreat cu partenerul rus o modalitate de plată care respectă obligațiile contractuale și, în același timp, se încadrează în măsurile și recomandările instituțiilor europene”, a spus directorul Geoplin, Vanja Lombar, pe 20 mai.

Ziua 93 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi noapte, UE că de săptămâni întregi încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇