Ziua 93 de război: Putin e criticat într-o ședință publică la Moscova, dar e optimist că va obține o victorie în Ucraina

Ziua 93 de război: Putin e criticat într-o ședință publică la Moscova, dar e optimist că va obține o victorie în Ucraina

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 93, iar în Rusia începe să se manifeste nemulțumirea și la vârf: un membru al partidului comunist a îndrăznit să-l critice pe Putin într-o ședință publică.

Washingtonul a trimis în Ucraina o nouă tranșă de echipament militar și se pregătește să-i dea și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, decizie care ar putea schimba cursul războiului.

Rușii au cucerit nodul feroviar Lîman și au înconjurat aproape complet orașul Sievierodonețk, arată Institutul pentru Studierea Războiului.

Într-un atac din Harkov, au murit nouă persoane, inclusiv un bebeluş şi tatăl său care îl purta în braţe.

Preşedintele Zelenski e convins că Ucraina nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va plăti poporul pentru asta, dar şi Rusia pentru războiul absurd.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 27 mai - ziua 93 de război în Ucraina:

23:55 - Boris Johnson i-a propus lui Volodimir Zelenski să creeze o nouă „alianță politică, economică și militară” care să unească țările nemulțumite de politica UE, precum și de acțiunile Germaniei ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Corriere Della Sera. Noua alianță ar putea include Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Turcia.

23:46 - Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a cerut Rusiei să coopereze la investigațiile privind presupusele crime de război comise în Ucraina.

23:28 - Forțele ruse nu vor captura Lugansk în zilele următoare, dar Ucraina ar putea fi nevoită să evacueze unele dintre forțele sale de acolo pentru propria lor protecție, a declarat guvernatorul regiunii. „Este posibil ca pentru a nu fi înconjurați să fim nevoiți să ne retragem”, a scris Serhi Haidai pe Telegram.

ADVERTISING

23:04 - Trupele ruse duc vehicule blindate de luptă și mai multe lansatoare de rachete în regiunea Herson.

22:41 - Peste 4.000 de civili au murit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv 261 de copii, a anunțat Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

22:27 - Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că a încercat să distrugă cultura și identitatea ucraineană. Biden a criticat în continuare atacul Rusiei asupra spitalelor, școlilor și altor clădiri din Ucraina.

22:06 - Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru a sprijini Ucraina pe termen lung, căci angajamentul nostru este de a apăra libertatea şi democraţia", a afirmat ea.

21:43 - Comandanții ruși se plâng că subalternii lor refuză să intre în luptă lângă Harkov, afirmă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care a interceptat convorbirile telefonice ale acestora.

„Soldații ruși din Harkov au început revolte în masă. Unități întregi refuză să intre în luptă”, spune unul dintre comandanți.

21:25 - Biserica ortodoxă ucraineană, până acum afiliată Moscovei, a anunţat, vineri, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina şi s-a declarat “independentă total”.

21:01 - Compania germană de cosmetice Wella oprește livrările în Rusia. Compania operează pe piața rusă de 28 de ani.

20:40 - Doi cetățeni britanici și un marocan, care au luptat alături de ucraineni în regiunea Donbas, ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea, au declarat rebelii susținuți de ruși.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Viktor Gavrilov, un oficial al parchetului autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), a declarat că o anchetă penală „a fost finalizată” și, ținând cont de faptul că este în desfășurare un război, acuzații pot primi pedeapsa capitală.

20:19 - Rusia are în vedere un al doilea atac asupra capitalei ucrainene, Kiev. Site-ul Meduza scrie că la Moscova există noi speranțe că Rusia va putea câștiga un război de uzură în Ucraina.

Administrația Putin începe să creadă că poate obține o victorie la scară largă până la sfârșitul anului, au declarat surse pentru Meduza, citate de Sky News.

20:02 - Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu premierul Italiei, Mario Draghi, despre deblocarea exporturilor de grâu din Ucraina. Draghi l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul guvernului italian pentru Ucraina, împreună cu restul țărilor UE.

19:39 - Circa 1.500 de persoane au fost ucise în oraşul Severodoneţk din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, de la începutul războiului declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie. Printre acestea sunt soldaţi, dar şi civili, a declarat vineri şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk.

19:18 - Acuzaţiile potrivit cărora Rusia se face vinovată de probleme mondiale în livrarea cerealelor, din cauza Războiului din Ucraina, sunt ”fără fundament”, dă asigurări preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

19:10 - Obuzierele M777 au fost încărcate pe aeronavele Forțelor Canadiene pentru a fi expediate în Ucraina:

18:53 - Ucraina, preţurile la energie, politica europeană de apărare comună şi problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

ADVERTISING

Situaţia din Ucraina va fi abordată la prima sesiune de lucru a summitului, care începe luni la ora 16:00 (ora Bruxellesului) şi în cadrul căreia va interveni prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

18:38 - Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât un avion de luptă rusesc Su-35 în regiunea Herson. Anterior, Statul Major a declarat că armata ucraineană a doborât 206 avioane rusești începând cu 24 februarie.

18:14 - Premierul Boris Johnson spune că Ucrainei ar trebui să i se trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune (MLRS) pentru a ajuta forțele armate de la Kiev să împiedice invadatorii ruși să câștige teren în Donbas.

17:45 - Compania de stat și operatorul de gaze din Ucraina au adresat guvernului german o cerere de a opri sau de a reduce drastic fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1, relatează Reuters.

17:19 - Președintele rus Vladimir Putin a declarat că guvernul său continuă să pună în aplicare măsuri pentru a contracara sancțiunile impuse Moscovei de „țările neprietenoase”.

17:00 - Rusia cucerește centrul orașului Lîman și înconjoară cea mai mare parte a orașului Sievierodonețk, au anunțat vineri oficialii ucraineni, în timp ce forțele Kievului s-au retras în fața celei mai mari avansări a Moscovei din ultimele săptămâni, potrivit Reuters.

16:50 - Alimentarea cu gaze și electricitate este funcțională în toată regiunea Kiev, anunță un oficial din echipa președintelui Zelenski.

16:35 - Comisarul pentru Drepturile Omului în Ucraina, Liudmila Denisova, a publicat ordinul emis de ministrul sănătății din Crimeea, prin care tot personalul medical e obligat să acorde tratament forțelor ruse. Toate serviciile medicale gratuite dedicate civililor vor fi suspendate.

16:00 - Episod rarisim de disidență în Rusia: un membru al partidului comunist rus l-a criticat pe Putin, vineri, într-o ședință a Adunării legislative din Ținutul Primorski, cerându-i să pună capăt războiului din Ucraina, altfel "vor fi mai mulți orfani" în Rusia.

15:45 - Statele Unite au trimis Ucrainei o nouă tranșă de echipamente militare: 23.942 de rachete antitanc, 1.033 sisteme de rachete antiaeriene, 90 de obuziere, 19.473 proiectile de artilerie, 9 elicoptere, 7.888 de puști de asalt și 60 de milioane de încărcătoare cu muniție, 68.500 de veste antiglonț și 50.000 de căști.

15:15 - Fosta jurnalistă a televiziunii de stat ruse Zhanna Agalakova, care a renunțat la slujbă din cauza războiului și acum se ascunde, le transmite rușilor un singur lucru: "Opriți televizorul!". Ea a mai spus că televiziunea rusă e "o mașină de spălat creiere", relatează BBC.

15:05 - Zonele ocupate din Kerson și Zaporojie vor fi trecute la codul telefonic al Rusiei. Potrivit agenției de stat RIA Novosti, un operator de telefonie mobilă a început să lucreze în teritoriile ocupate.

14:55 - Ministrul ucrainean al Apărării numește lansatoarele multiple de rachete MLRS "faimosul solist al vremurilor noastre", făcând un nou apel la statele occidentale pentru livrarea acestui sistem eficient de artilerie.

14:40 - Trupele ruse atacă orașul Sumi cu tiruri de mortiere. Șapte explozii au avut loc în oraș la primele ore ale dimineții, anunță Comandamentul Operațional Nord al armatei ucrainene.

14:20 - Aproximativ zece persoane au fost ucise, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-un atac rus, vineri, pe un poligon militar, la Dnipro, anunţă un reprezentant al Apărării Teritoriale a oraşului, Ghenadi Korban, citat de AFP.

14:10 - "Vestul a declarat un război total Rusiei", iar acesta urmează să dureze "mult timp", a spus vineri Serghei Lavrov, citat de AFP.

13:50 - Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a spus vineri Volodimir Zelenski, citat de Reuters. "Ceea ce vrem de la această întâlnire… Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu", a adăugat el.

13:30 - Statele occidentale iau în considerare ridicarea sancțiunilor impuse oligarhilor ruși în schimbul folosirii banilor acestora în reconstrucția Ucrainei, susțin surse citate de Associated Press.

13:05 - Rusia trebuie înfrântă în Ucraina sau conflictul va duce la Al Treilea Război Mondial, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak într-o emisiune TV. "Dacă Moscova nu va pierde, atunci spiritul revanșard și șovinismul vor triumfa", a afirmat el, relatează Sky News.

12:40 - Teheranul va furniza Rusiei piese auto și turbine de gaz în schimbul oțelului, a anunțat ministrul iranian al industriei, mineritului și comerțului de la Teheran, Reza Fatemi Amin. Acesta a spus că Iranul are nevoie să importe și zinc, plumb și aluminiu din Rusia, relatează The Kyev Independent.

12:00 - Separatiștii proruși susțin că au cucerit localitatea Liman, important nod feroviar din estul Ucrainei, relatează Sky News.

11:50 - Rușii au plasat 400-500 de mine de proveniență sovietică în Marea Neagră, iar acestea au fost smulse din ancore de furtuni și plutesc în derivă, arată purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serghei Bratciuk, citat de BBC.

11:35 - Cel puţin cinci civili au fost ucişi în ultima zi în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei. Patru dintre aceștia au fost ucişi la Severdoneţk, iar 50 de imobile au fost avariate, anunţă guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai.

11:25 - Rusia a respins planul italian de pace şi vrea, estimează unii analişti, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucranei înantea oricărei soluţii negociate a conflictului, relatează AFP. Planul prevedea un armistiţiu garantat de ONU, retragerea trupelor, aderarea Ucrainei la UE şi nu la NATO şi o autonomie în Donbas şi Crimeea sub suveranitate ucraineană.

11:00 - Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas. Ofensiva Rusiei în Donbas ar putea face regiunea nelocuibilă, a spus şeful statului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-un discurs televizat. El a adăugat că rușii încearcă să transformme oraşele din regiune în cenușă.

10:30 - 29.750 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, cu 150 mai mulți decât joi, arată bilanțul actualizat al armatei ucrainene citat de Sky News. Rușii au pierdut și 1.322 de tancuri, 3.246 de blindate și 206 avioane.

10:10 - 60% din locuințele din Severodonețk au fost distruse, iar 85-90% din clădiri vor avea nevoie de lucrări de reconstrucție, a anunțat primarul Oleksandr Struk. Acesta a spus că în oraș au murit cel puțin 1.500 de oameni.

09:55 - Statele Unite se pregătesc să trimită în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, anunță CNN. Decizia ar crește semnificativ capacitatea de luptă a armatei ucrainene. Aliații se tem, totuși, că aceste rachete ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei, ducând la escaladarea conflictului.

09:45 - Orașul sudic Dnipro a fost bombardat intens în cursul nopții și în zori. Guvernatorul Valentin Reznișenko a anunat că echipele de salvare caută victime printre ruine.

09:25 - Trupele ruse de infanterie încearcă în continuare să înconjoare Sievierodonețk, cucerind satele situate la nord-vest de Popasna. Armata ucraineană își păstrează mai multe poziții în regiune și împiedică Rusia să preia controlul total asupra Donbas, anunță ministerul britanic al Apărării.

8:46 - Pe Internet au apărut tururi 3D ale clădirilor distruse și deteriorate din regiunea Kiev. Centrul turistic și cultural „Kyiv Digital” permite observarea consecințelor războiului la Kiev, Bucea, Borodyanka și alte orașe.

Image

8:27 - Televiziunea de stat rusă continuă să amenințe NATO cu folosirea armelor nucleare.

8:10 - Tancurile T-62 și T80BV, un model dezvoltat în anii 1980, sunt transportate în Rusia. Nu este clar dacă și cum pot fi folosite în acest război.

7:55 - Rusia transferă forțe navale, aeriene și terestre din Crimeea în direcția regiunii Zaporojie. Administrația militară regională a raportat că un convoi rusesc de echipamente militare și tancuri a fost zărit trecând pe lângă Melitopol.

7:46 - Forțele ruse din regiunile ocupate din sudul Ucrainei se pregătesc pentru controlul pe termen lung asupra regiunii, arată Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare a situaţiei. Ruşii s-au concentrat pe îmbunătățirea pozițiilor tactice și întărirea liniilor defensive.

Mișcările fac parte din eforturile de a consolida controlul și de a respinge viitoarele contraofensive ucrainene. De asemenea, forțele ruse au încercat să avanseze la granițele regiunii Nikolaiev-Herson și au efectuat operațiuni de asalt fără succes în zonă.

7:29 - ONU a raportat că războiul a ucis cel puțin 3.998 de civili și a rănit 4.693. Agenția ONU pentru drepturile omului consideră însă că cifrele reale sunt mult mai mari. Majoritatea victimelor înregistrate au fost cauzate de arme explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansare cu rachete multiple.

7:13 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a acuzat pe Zelenski că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie. Preşedintele Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu Vladimir Putin, dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

7:02 - Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene, ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german.
"Din punct de vedere militar, Ucraina este pur şi simplu dezamăgită de Berlin", a declarat ambasadorul Melnik. Kievul a sperat să audă la Forumul Economic Mondial ce măsuri concrete va lua guvernul german pentru a sprijini Ucraina astfel încât să câştige războiul, dar Olaf Scholz nu a reuşit să abordeze aceste puncte.

6:48 - Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. "Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", adaugă el.

Zelenski susţine că "desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa". "Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", subliniază el.

Preşedintele ucrainean a continuat spunând că de săptămâni întregi UE încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.

6:40 - Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit în Harkov, în timpul unor "bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov.

Printre cei ucişi se numără "o familie care pur şi simplu mergea pe stradă - un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum", a spus Sinegubov.

6:25 - Rachetele Javelin la lucru:

6:11 - Aşa arată dezmembrarea Mriya. Cel mai mare avion de transport din lume Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc asupra aeroportului Hostomel de lânga Kiev.

5:45 - Pentagonul anunţă că Rusia realizează „progres treptat” în Donbas, în ciuda faptului că trupele sunt mult mai numeroase pe teren. Departamentul de Apărare al SUA a numărat 110 grupuri tactice de batalioane rusești desfășurate în Ucraina, dar chiar şi aşa forțele Moscovei au obţinut doar „câștiguri mici”.

5:28 - Aproape 80% din obuzierele trimise de americani în Ucraina se află deja în luptă. Un înalt oficial al Apărării din SUA a declarat că 85 din cele 108 obuziere M777 sunt „cu armata ucraineană, oferind capacitate de foc cu rază lungă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇