Maia Sandu, discurs istoric la Harvard: Nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de corupți. Moldova rămâne cu privirea spre Vest (Video)

Maia Sandu, discurs istoric la Harvard: Nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de corupți. Moldova rămâne cu privirea spre Vest (Video)

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, le-a ținut un discurs studenților de la Harvard, miercuri, cu ocazia ceremoniei de absolvire de la Harvard Kennedy School, unde și ea a terminat un master în administrație publică, în 2010.

Fosta studentă s-a întors după 12 ani la școală, pentru a le povesti tinerilor absolvenți de la Harvard cum a devenit între timp președintele unei țări și pentru a-i încuraja să-și urmeze visurile, să se implice și să ajungă și ei departe. Cei prezenți s-au ridicat în picioare, au aplaudat-o și ovaționat-o îndelung.

Dacă vreți să trăiți într-o lume mai bună… implicați-vă în modelarea ei.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, absolventă HKS MC/MPA 2010
ADVERTISING

„Țara mea este acum condusă de o femeie președinte și o femeie prim-ministru – ambii absolvenți ai Școlii Harvard Kennedy”, a spus Sandu, referindu-se la prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a absolvit în 2005 un masterat în politici publice.

Ea le-a transmis absolvenților să nu le fie teamă de politică și să se implice, dacă vor o schimbare reală.

President Maia Sandu at Harvard Kennedy School 2022 Graduation Address

„Nu am intenționat niciodată să devin politician. Nu știam cum să o fac”, a spus ea. „Îmi dau seama că aici, la Harvard Kennedy School, dar și în alte locuri bune, mulți manageri și lideri sectoriali bine educați și eficienți spun că preferă să păstreze distanța față de politică. Oamenii nu vor să se încurce cu politica. Am crezut exact la fel. Până la un punct. Până când am decis că nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de oameni corupți”, a declarat Maia Sandu.

ADVERTISING

Descriind propria ei călătorie de la activistă anticorupție la președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a subliniat că „politica este despre un impact mare, real, imediat și pe termen lung”.

„Dacă vrei o schimbare reală, care va avea un impact direct asupra comunităților și societăților, trebuie să intri în politică”, a menţionat Maia Sandu.

„Conducerea politică înseamnă educarea societății și stabilirea unui exemplu și standarde pentru societate. Modelarea viitorului. Este vorba despre a da putere oamenilor. La Harvard, suntem cu toții pregătiți să muncim din greu și să visăm la lucruri mari. Deci nu vă fie frică. Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări mai mari, de care avem nevoie cu toții în aceste vremuri extrem de dificile”, a adăugat Maia Sandu.

ADVERTISING

Moldova rămâne cu privirea spre vest

Maia Sandu și-a repetat miercuri criticile la adresa invaziei din Ucraina și a spus că nu ar putea exista nicio justificare pentru încercările Rusiei de a „crea sfere de influență în secolul 21”.

Ea a subliniat sacrificiile pe care le face țara ei pentru a primi mai mult de 100.000 de refugiați ucraineni – reprezentând aproximativ 4% din populația Moldovei.

Sandu și-a reiterat aspirația de a „lega viitorul Moldovei de o familie de democrații recunoscute, o familie europeană”. Privirea spre vest, spre Bruxelles și spre Uniunea Europeană, mai degrabă decât spre Moscova, este „principalul nostru proiect național”, susţine Sandu.

Ea s-a adresat unui public format din 609 absolvenți ai HKS din 37 de state americane și 86 de țări, adunați pentru sărbătorile de absolvire, pentru prima dată în trei ani. Pandemia a forțat universitatea să organizeze absolviri virtuale în 2020 și 2021.

Continuă să inspire, continuă să conducă

Maia Sandu a fost prezentată de către decanul Doug Elmendorf, care a spus despre ea că „a demonstrat o conducere publică eficientă și principială, care este un model pentru noi toți”.

În ciuda dificultăților din Republica Moldova, arată Elmendorf, „președintele Sandu continuă, continuă să inspire, continuă să conducă”.

Dacă vrei să trăiești într-o lume mai bună, și sunt sigur că vrei, te îndemn să te implici în formarea acesteia, în numele propriului popor și al generațiilor viitoare!

Maia Sandu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇