Inflaţia în Rusia încetineşte, rubla se apreciază, iar Moscova speră să evite criza financiară

Inflaţia în Rusia încetineşte, rubla se apreciază, iar Moscova speră să evite criza financiară

După ce tot mai multe voci au spus că va exista o criză financiară în Rusia, Moscova crede că a evitat-o, pe măsură ce rubla se apreciază, iar datele economice se îmbunătăţesc.

Deşi inflaţia din ţară este ridicată, există semne că majorările de preţuri încetinesc şi vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în acest an, relatează CNBC.

Între timp, indicatorii de activitate economică se îmbunătăţesc, iar Rusia a reuşit până acum să evite situaţia de neplată a datoriei în valută, în ciuda sancţiunilor occidentale care îngheaţă o mare parte din rezervele sale.

ADVERTISING

Inflaţia din Rusia a atins în aprilie un maxim al ultimelor două decenii, de 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere de la 16,7% în martie, dar majorările preţurilor încep să dea semne de încetinire.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit brusc de la 7,6% în martie la 1,6% în aprilie, iar preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar 0,5%, faţă de 11,3% în martie.

Creşterile din lunile următoare sunt de aşteptat să fie modeste, iar piaţa sprijină Banca Centrală a Rusiei să continue să retragă majorarea de urgenţă a ratei dobânzii, posibil cu o reducere de 2 puncte procentuale în iunie.

ADVERTISING

Aceasta vine după ce banca centrală a implementat o majorare de urgenţă care a dus dobânda cheie a ţării de la 9,5% la 20%, la sfârşitul lunii februarie, la câteva zile după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în încercarea de a salva rubla.

De atunci, banca centrală a reuşit să reducă dobânda cheie la 14%, pe măsură ce perspectivele pentru inflaţie şi monedă s-au îmbunătăţit, iar Capital Economics vede noi schimbări în viitor.

Aprecierea rublei reduce prețurile de import

Încetinirea creşterii preţurilor urmează unei aprecieri abrupte a rublei, care la rândul său reduce preţurile de import.

ADVERTISING

Începând de marţi dimineaţă, în Europa, rubla se tranzacţiona la puţin peste 62 unităţi pentru dolar, după ce a scăzut la un minim istoric de 150 unităţi pentru dolar pe 7 martie, după anunţul unei serii de sancţiuni internaţionale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În ciuda puterii dolarului, în parte datorită statutului său de monedă refugiu, pe fondul aversiunii la risc pe pieţele globale, acesta a scăzut cu aproape 17% faţă de moneda rusă până în prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇