Trump îl critică pe Biden pentru cum s-a prezentat la summit-ul cu Putin: A fost o zi mare pentru Rusia

Trump îl critică pe Biden pentru cum s-a prezentat la summit-ul cu Putin: A fost o zi mare pentru Rusia

Fostul preşedinte american Donald Trump nu a apreciat deloc modul în care s-a desfăşurat miercuri summitul pe care succesorul său Joe Biden l-a avut cu preşedintele rus Vladimir Putin la Geneva, caracterizând această întâlnire drept ”o zi bună pentru Rusia”, relatează agenţia DPA.

Trump, care a spus odată că are mai multă încredere în Putin decât în serviciile secrete americane, a estimat într-o dezbatere la postul Fox News că Biden i-a făcut preşedintelui rus un cadou oferindu-i un rol de principal protagonist pe scena mondială.

”Noi (SUA n.red) nu am obţinut nimic. I-am oferit un rol foarte mare Rusiei, iar pentru noi nimic”, crede fostul preşedinte republican. ”A fost o zi mare pentru Rusia (…) Nu văd cu ce ne-am ales noi” din această întâlnire, a adăugat el.

Părerea sa este împărtăşită şi de alţi politicieni republicani, ce remarcă faptul că Putin nu a făcut nicio concesie majoră la summitul cu Biden.

În perioada când a fost preşedinte, Trump a avut şi el un summit cu Putin, la Helsinki în 2018, având atunci şi o conferinţă de presă comună cu liderul de la Kremlin, ceea ce nu s-a mai întâmplat la summitul de miercuri, unde cei doi lideri au avut apariţii separate în faţa presei. La acea conferinţă de presă, Trump chiar i-a luat apărarea lui Putin în faţa acuzaţiilor serviciilor secrete americane conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Biden şi Putin au încercat după summit să evidenţieze atmosfera pozitivă în care s-a desfăşurat întâlnirea pe care au descris-o drept constructivă, deşi nu au anunţat nimic semnificativ în afară de reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.

ADVERTISING

Citește mai multe despre summit-ul Biden-Putin:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇