Preşedintele american Joe Biden s-a arătat deranjat miercuri de unele întrebări ale ziariştilor la conferinţa de presă ce a urmat summitului de la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin şi, cu toate că apoi şi-a cerut scuze unei jurnaliste pentru că ”a făcut pe deşteptul” faţă de ea.
A continuat să atace membri ai mass-media acuzându-i de negativism, potrivit politico.eu.
Primul moment tensionat la conferinţa de presă a survenit după ce Kaitlan Collins, jurnalistă a postului CNN, l-a întrebat pe Biden de ce este optimist că preşedintele Putin şi-ar putea schimba comportamentul provocator după acest summit.
”De ce sunteţi atât de încrezător că-şi va schimba comportamentul, domnule preşedinte ?”, l-a întrebat Collins.
”Nu sunt încrezător. Unde dracu – ce aţi făcut în tot acest timp ?”, i-a replicat Biden, în timp ce s-a mişcat de pe loc spre grupul de jurnalişti adunaţi. ”Când am spus că sunt încrezător ?”, a continuat el, ridicând degetul arătător pentru a fi mai expresiv. ”Ceea ce am spus a fost – hai să o lămurim -, am spus că ceea ce va schimba comportamentul lor (al Rusiei n.red) este dacă restul lumii reacţionează faţă de ei, şi le diminuează rolul în lume”, a indicat preşedintele SUA.
Dar discuţia aprinsă nu s-a oprit aici, jurnalista CNN iritându-l din nou pe Biden când l-a întrebat de ce crede că întâlnirea sa cu Putin a fost ”productivă” deşi preşedintele rus ocolise la conferinţa sa separată de presă întrebările despre drepturile omului în Rusia, îndreptând atenţia către problemele de acelaşi fel din SUA.
Biden a ripostat spunându-i lui Collins că ”şi-a greşit meseria” dacă nu poate sesiza utilitatea acestui summit.
Înainte să se îmbarce în Air Force One pentru a reveni în SUA, preşedintele american a spus că şi-a cerut scuze jurnalistei CNN. Totuşi, el şi-a menţinut părerea despre ceea ce a perceput a fi o puternică înclinaţie spre negativism în presă.
Această confruntare cu presa a marcat un final neobişnuit al primului turneu politic întreprins de Biden – la summiturile G7, NATO şi cu şefii principalelor instituţii ale UE – şi care a fost menit să arate imaginea unui preşedinte ce aduce stabilitate după cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump.
Turneul său s-a desfăşurat într-un context diplomatic sensibil, SUA având în continuare divergenţe cu unii aliaţi asupra abordării unor teme preocupante, inclusiv relaţiile cu Rusia sau China.
Biden şi Putin s-au întâlnit la Geneva pentru a calma tensiunile dintre ţările lor. Deşi amândoi au evocat după summit discuţii într-o atmosferă pozitivă, nu au anunţat nicio iniţiativă concretă.
Citește mai multe despre summit-ul Biden-Putin: