Putin a vorbit primul, după întâlnirea cu Biden: despre Aleksei Navalnîi și o paralelă cu asediul de la Capitoliul SUA

Putin a vorbit primul, după întâlnirea cu Biden: despre Aleksei Navalnîi și o paralelă cu asediul de la Capitoliul SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri, după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, că au fost convorbiri ”foarte constructive”.

Mai mult, Putin a declarat că nu crede că a fost nicio ”ostilitate”, conform BBC.

El a declarat că ambele părţi au convenit în legătură cu revenirea diplomaţilor expulzați de fiecare dintre ţări.

Revenirea la post a ambasadorilor urmează să aibă loc în urma unei înfruntări diplomatice dure care a condus la reducerea personalului diplomatic.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a fost rechemat de la Washington în urmă cu aproximativ trei luni, după ce Biden l-a catalogat pe Putin drept un ”criminal”.

ADVERTISING

Ambasadorul american în Rusia, John Sullivan, a plecat de la Moscova în urmă cu aproape două luni, după ce Rusia i-a sugerat să se întoarcă la Washington la consultări.

Nimic de zis despre Ucraina

Vladimir Putin a mai afirmat că a discutat cu Joe Biden și despre situația din Ucraina, dar că nu crede că mai este ”ceva de spus” în privința unei eventuale aderări ale acestei țări la Alianța Nord-Atlantică.

De asemenea, Statele Unite și Rusia urmează să înceapă consultările în domeniul securității cibernetice, a declarat liderul rus.

”Ambele părți vor fi nevoite să-și asume anumite obligații în acest domeniu”, a spus Putin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre Navalnîi: Știa că încalcă legile

Președintele rus a afirmat că Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia pentru a-și ispăși pedeapsa, știind că a încălcat legea.

”Acest om a știut că încălca legile rusești. A fost condamnat de două ori”, a afirmat Putin, refuzând să-i pronunțe numele dizidentului rus.

Putin a reiterat poziția oficială a Rusiei, aceea că Navalnîi a încălcat legile cauțiunii prin faptul că a părăsit teritoriul țării în timp ce se afla în comă după o presupusă otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok anul trecut și pentru că nu a informat oamenii legii despre locația sa, conform legii.

ADVERTISING

”A ignorat deliberat cerințele legii”, a afirmati Putin.

”Domnul în cauză a mers peste hotare pentru tratament. Imediat ce a ajuns la spital a postat video-uri pe internet. A încălcat conștient legea. A făcut exact ce a dorit. Așadar ce fel de discuție putem avea în legătură cu el?”, a afirmat Putin.

Întrebat despre reacția forțelor de ordine ruse la protestele organizate de suporterii lui Aleksei Navalnîi, președintele rus a răspuns făcând o paralelă cu manifestațiile Black Lives Matter din SUA și evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu.

”Suntem alături de SUA, dar nu vrem ca astfel de evenimente să se întâmple și în Rusia”, a afirmat Putin.

Biden nu l-a invitat la Casa Albă

Președintele american nu l-a invitat pe Vladimir Putin la Casa Albă, a afirmat liderul rus, spunând că ar trebui să existe condițiile propice pentru o astfel de întâlnire.

Putin a descris summit-ul cu Biden drept unul ”constructiv”.

”A fost substanțial, concret și a avut loc într-o atmosferă orientată către obținerea de rezultate”, a spus acesta reporterilor prezenți la Geneva.

Președintele Rusiei a ieșit primul la declarații, iar conferința sa a fost urmărită cu atenție maximă de întreaga echipă a SUA, în frunte cu președintele Biden.

Cei doi șefi de stat nu au avut o conferință de presă comună, cum se obișnuiește atunci când țările au relații bune.

Vezi aici și cele mai importante momente și declarații din cadrul summitului Biden-Putin (Foto & Video)

Citește articolele zilei pe spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇