Biden povestește ce-a vorbit cu Putin: Acum știe că vor fi consecințe, știe că voi acționa

Biden povestește ce-a vorbit cu Putin: Acum știe că vor fi consecințe, știe că voi acționa

Președintele SUA, Joe Biden, l-a lăsat pe Vladimir Putin să iasă primul la declarații, după întâlnirea lor de la Geneva, de miercuri, apoi a susținut și el o conferință de presă, în care a fost foarte dur și povestit cu lux de amănunte despre ce au vorbit.

Moartea lui Navalnîi ar fi ”devastatoare” pentru Rusia

Biden a subliniat că un eventual deces al dizidentului rus ar fi devastator pentru regimul lui Putin.

Ce credeți că se întâmplă când el (Putin - n.red) spune că nu intenționează să-i facă rău lui Navalnîi, când încearcă să dea o explicație rațională a tratamentelor care i se aplică, dacă acesta moare în închisoare?”, a avertizat președintele SUA, precizând că moartea opozantului lui Putin ar avea consecințe devastatoare pentru Rusia.

ADVERTISING

El insistă că i-a spus clar lui Putin că va continua să atragă atenția în mod public atunci când sunt cazuri care ridică probleme de încălcare a drepturilor omului, cum este cazul lui Alexsei Navalnîi.

”Nu e vorba doar de a atenționa Rusia atunci când încalcă drepturile omului. Este despre cine suntem. Pentru că aceștia suntem noi”, a spus Biden, citat de CNN.

”Vor fi consecințe dacă se vor mai amesteca în alegeri”

Președintele american a fost întrebat care vor fi consecințele în cazul în care vor mai exista intervenții în campania electorală sau eventuale atacuri cibernetice la adresa SUA.

”Haideți să lămurim: Cum ar fi dacă SUA ar fi văzute de restul lumii ca un stat care se implică direct în alegerile electorale ale altor țări și toată lumea ar ști asta? Cum ar fi dacă noi ne-am implica în activitățile în care e el (Putin - n.red) implicat? Acest lucru afectează coloana vertebrală a unei țări care încearcă cu disperare să își păstreze poziția ca o mare putere a lumii”, a declarat Joe Biden.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele american a precizat că Vladimir Putin știe acum că vor exista consecințe dacă Rusia se mai amestecă în alegerile din SUA, știe că el va acționa imediat.

Mai mult, Biden a dezvăluit că i-a spus lui Putin, foarte direct, că nu este cazul acum să se ia în brațe și să se iubească, dar nici să pornească un nou Război Rece nu ar fi în interesul nimănui.

Biden susține că atât el cât și Putin au o ”responsabilitate unică” de a gestiona relația dintre două țări puternice și mândre, o relație care trebuie să fie stabilă și predictibilă.

”Acolo unde avem neînțelegeri, vreau ca președintele Putin să înțeleagă de ce spun ce spun, de ce fac ce fac și cum vom răspunde la diferite acțiuni care afectează interesul Americii. I-am spus președintelui Putin că programul meu nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Este pentru poporul american”, a afirmat Joe Biden.

ADVERTISING

Altfel, discuțiile au fost într-o notă pozitivă

În ciuda afirmațiilor dure la adresa președintelui rus, Joe Biden este de părere că întâlnirea de la Geneva s-a desfășurat pe un ton pozitiv.

”Trebuie să vă spun, tonul întregii întâlniri, cred că au fost vreo 4 ore, a fost bun. Pozitiv. Nu au fost acțiuni stridente, unde nu am fost de acord, nu am fost de acord, am spus-o. Unde el (Putin - n.red) nu a fost de acord, a spus-o, dar nu a fost o atmosferă exacerbată”, a explicat el.

”A fost important să ne întâlnim față în față pentru a nu lăsa loc de interpretare greșită în mesajul pe care am vrut să-l comunic”, a mai afirmat Biden.

SUA și Rusia au stabilit ce este interzis în războiul cibernetic

Președintele american și cel rus au stabilit anumite zone de ”infrastructură critică”, desemnate să nu poată fi atacate cibernetic.

Potrivit lui Biden, acestea sunt 16 la număr și includ domeniul energiei și al apelor.

”Principiul e un lucru, dar el trebuie să fie întărit de practică”, a afirmat Biden.

Președintele american nu a spus cum a reacționat Putin la această propunere, dar a spus că ambele țări au decis să desemneze experți care să stabilească ce este ”off-limits”.

Biden a spus că Putin știe că SUA au capabilități semnificative care îi permit să răspundă în cazul unor atacuri cibernetice și o vor face.

Vezi aici și cele mai importante momente și declarații din cadrul summitului Biden-Putin (Foto & Video).

Iată și ce a declarat Putin, care a vorbit primul, după întâlnirea cu Biden: despre Aleksei Navalnîi și o paralelă cu asediul de la Capitoliul SUA.

Vezi și ce cadouri pline de simboluri i-a făcut Biden lui Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇