Rusia refuză să asculte apelurile oficialilor din Occident pentru eliberarea lui Navalnîi și începe judecarea sa în alt dosar

Rusia refuză să asculte apelurile oficialilor din Occident pentru eliberarea lui Navalnîi și începe judecarea sa în alt dosar

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a răspuns marți oficialilor din toată lumea care au cerut Rusiei să-l elibereze pe Alexei Navalnîi, spunând că opiniile lor nu vor fi luate în considerare.

Peskov susține că este o problemă internă a Rusiei, care se desfășoară potrivit legislației naționale.

”Nu intenționăm să luăm în considerare aceste opinii internaționale”, a răspuns el oficialilor din Europa și SUA, care au cerut eliberarea lui Navalnîi, potrivit Bloomberg.

În plus, liderul camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova, Viacheslav Volodin, l-a acuzat pe Navalnîi că e agent al guvernelor străine.

ADVERTISING

”Trebuie să împiedicăm orice ingerință externă, indiferent de la cine vine”, a spus Volodin în Parlament.

Navalnîi e ținut în cunoscuta închisoare din Moscova Matrosskaia Tișina, unde condițiile sunt mai dure decât în celulele unde a fost deținut de-a lungul timpului opozantul lui Vladimir Putin.

El a fost adus luni în fața judecătorilor, pentru a fi audiat.

”Ce respect vreți să am pentru acest tribunal? Nu este un tribunal adevărat! Comiteți o infracțiune pentru care veți ajunge, 100%, la închisoare. Sunteți o femeie tânără”, i-a spus Navalnîi judecătoarei care îl audia, potrivit stenogramelor postate pe Twitter de purtătorul de cuvânt al opozantului.

Audierea, într-adevăr, nu a avut loc într-un tribunal, ci într-o secție de poliție de lângă Moscova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Navalnîi va petrece primele 14 zile din cele 30 de arest în carantină, ca măsură împotriva răspândirii coronavirusului.

Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să iasă la proteste.

”Nu fiți speriați. Haideți pe străzi, nu pentru mine, ci pentru voi și viitorul vostru”, a îndemnat el.

Încă un dosar pentru Navalnîi. Riscă până la 5 ani de închisoare pentru defăimareeran

Serviciile penitenciare ruseşti l-au arestat duminică pe Aleksei Navalnîi, căruia îi reproşează că a încălcat condiţiile unei pedepse cu închisoarea – cu suspendare – din 2014.

În plus, miercuri urmează să fie judecat și pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii "mincinoase" şi "injurioase pentru onoarea şi demnitatea" unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta din urmă îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin.

Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului. Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.

În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.

Dosar penal împotriva polițistului care a dat indicii despre cine l-a otrăvit pe Navalnîi

Otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, opozantul rus s-a aflat în convalescenţă în Germania, în ultimele cinci luni. Rusia a negat mereu că ar fi fost în spatele tentativei de asasinat.

În schimb, marți a fost deschis un dosar penal împotriva unui ofițer de poliție acuzat că ar fi distribuit date care ar fi putut ajuta la identificarea persoanelor despre care se presupune că l-au otrăvit pe Navalnîi.

Polițistul ar putea primi până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de abuz de putere. El a fost reținut luna trecută și plasat în arest la domiciliu.

Polițistul în cauză ar fi oferit informații despre zboruri efectuate de agenți ai serviciului de securitate FSB, specializați în arme chimice.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇