Rusia a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi, pe care îl acuză că ar fi furat milioane de euro

Rusia a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi, pe care îl acuză că ar fi furat milioane de euro

O anchetă pentru „fraudă pe scară largă” a fost deschisă în Rusia împotriva opozantului Aleksei Navalnîi, în convalescenţă în străinătate după ce a fost otrăvit, au anunţat marţi autorităţile de la Moscova.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă rus a informat că Aleksei Navalnîi este suspectat că a cheltuit în interes personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane euro la cursul actual) din donaţiile strânse de „mai multe” organizaţii neguvernamentale.

Autorităţile se referă în special la donaţiile pentru Fondul de luptă împotriva corupţiei, înfiinţat de opozant, şi alte cinci entităţi de apărare a drepturilor omului unde Aleksei Navalnîi este „de fapt directorul”.

ADVERTISING

Comitetul de anchetă susţine printre altele că Aleksei Navalnîi a folosit această sumă "pentru achiziţionarea de bunuri personale şi materiale, precum şi pentru plata unor cheltuieli (inclusiv vacanţe în străinătate)".

Legea rusă prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru astfel de infracţiuni.

ADVERTISING

Cum a reacționat Navalnîi

"S-ar spune că (Vladimir) Putin face o criză de isterie", a reacţionat opozantul pe contul său de Twitter. El le-a cerut partizanilor săi "să ia în derâdere" această nouă anchetă continuând să facă donaţii organizaţiilor sale.

Disidentul a mai afirmat că noua anchetă este legată de presupusa lui otrăvire în Siberia, la sfârşitul lui august, în cursul căreia el a acuzat că a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic, la ordinele Kremlinului.

ADVERTISING

Rusia susţine că nu există nicio dovadă privind o astfel de crimă, în pofida faptului că opozantul, după ce i s-a făcut rău într-un avion în Siberia, a intrat în comă, iar rezultatele a trei laboratoare europene au indicat ulterior că el a fost otrăvit.

"Încearcă să mă trimită în închisoare pentru că nu am murit şi că îi caut pe asasini", a declarat marţi Aleksei Navalnîi.

Opozantul a difuzat săptămâna trecută înregistrarea unei conversaţii telefonice avute cu un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus pentru a-l face să recunoască otrăvirea lui. Agentul rus i-a explicat lui Navalnîi, care a pretins ca e un înalt oficial de securitate, că o echipă specială a FSB i-a plantat Noviciok sub formă de pulbere solidă în lenjeria intimă.

Autorităţile de la Moscova au calificat această conversaţie drept un "fals", dar nu au dezminţit niciodată că interlocutorul opozantului era într-adevăr un agent secret.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇