Prea multă mângâiere pe creştet

Prea multă mângâiere pe creştet

Mie mi se pare că se pierde timp şi se pierd resurse în încercarea de a convinge nehotărâţii să se vaccineze anti-covid. A ne purta cu mânuşi cu cei ce ezită să se vaccineze este deja un scenariu stricat. A răspunde cu argumente ştiinţifice şi sociale celor ce nu înţeleg un adevăr simplu, acela că virusul poate fi înfrânt definitiv doar cu vaccin, este ca şi cum ai sufla împotriva vântului.

La urma urmei, cei ce nu vor să se vaccineze sunt liberi să nu facă asta. Este alegerea lor şi trebuie respectată. La urma urmei, fiecare are dreptul de a alege dacă se infectează cu covid sau nu. La urma urmei, cel ce nu se vaccinează dar se fereşte de covid ca dracul de tămâie are dreptul la această opţiune. Deşi cea mai simplă şi mai sigură opţiune rămâne tot vaccinarea.

ADVERTISING

Problema apare atunci când din cauza celor ce nu vor să se vaccineze nu se ajunge la imunitatea necesară ca societatea să renunţe la restricţii şi să ajungă iar la normalitate. Iar dacă nu se poate ajunge la normalitate, ce se poate face? Trebuie să-i mângâiem pe creştet pe ne-vaccinaţi şi să-i rugăm să înţeleagă că ne vrem viaţa normală înapoi şi nu putem din cauza lor? Sau vom continua fără ei, într-o altă normalitate?

Problema este simplă şi trebuie enunţată ca atare: cei ce nu se vor vaccina vor atenta la normalitatea celor ce se vor vaccina.

Ne place, nu ne place, soluţia va fi una simplă şi cam nedemocratică: excluderea acestora de la activităţile de grup. Cei ce nu ne vor lăsa să trăim merită izolarea, ca să nu ne mai facă rău. Este vorba de aceeaşi simplă problemă ca şi purtatul măştilor de protecţie.

Dacă acum, pentru nepurtatul măştii există amenda, pentru nevaccinare pedeapsa vor fi restricţiile. Respectivii nu ar trebui să poată circula cu avionul, cu trenul sau cu mijloacele de transport în comun fără paşaport covid.

Respectivii nu ar mai trebui să treacă de graniţele ţării lor fară un paşaport covid. Respectivii nu ar trebui să se poată caza în hoteluri, să aibă acces pe plaje, să ajungă la concerte sau la moaşte fără paşaport covid.

Lumea lor se va micşora într-atât încât lumea de acum, plină de restricţiile pandemiei, li se va părea un rai.

Dar dacă cei ce nu se vor vaccina împotriva covidului vor fi nevoiţi să plătească spitalizarea dacă se vor îmbolnăvi? Pentru că nu e corect ca banii unui contribuabil vaccinat să fie cheltuiţi aiurea pentru spitalizarea unora care nu au chef să se vaccineze. Cel ce refuză vaccinarea dar cere spitalizarea în caz de infectare este un infractor medical şi în acest caz asigurarea lui de sănătate trebuie ciuntită. Faptul că plăteşte bani la casa de asigurări de sănătate nu trebuie să-l scutească de această amendă. Pentru simplul fapt că cel ce nu se va vaccina va pune în pericol societatea şi mecanismele ei de întrajutorare medicală. Cel ce va refuza vaccinarea va fi vinovatul moral pentru morţii ce vor fi atunci în spitale.

Ce spun pare o soluţie radicală de rezolvare a problemei vaccinării. Poate că aşa şi este şi nu va fi aplicată întocmai. Dar nu mai putem pierde timpul şi resursele tuturor ca să îmblânzim repetenţii clasei. Apele trebuie despicate. Cei ce-i mângâie pe creştet acum pe nehotărâţi sau pe sceptici greşesc şi vor fi şi ei vinovaţi morali pentru victimele ce vor urma de la sfârşitul campaniei de vaccinare încolo.

Iată și alte informații relevante pe tema vaccinurilor anti-Covid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇