Vacciniști și antivacciniști, o confruntare care va dispărea odată cu epidemia

În ciuda dezbaterilor aprinse din societate, campania de vaccinare va merge în ritm accelerat, iar încrederea oamenilor în procesul de imunizare va crește direct proporțional cu numărul de persoane care s-au vaccinat.
Vacciniști și antivacciniști, o confruntare care va dispărea odată cu epidemia

Odată cu debutul campaniei de vaccinare a început să se intensifice și dezbaterea pe această temă atât în presă, cât și pe rețelele sociale.

E firesc să fie oameni care nu vor să se vaccineze, e firesc, de asemenea, să fie oameni care mai așteaptă și care-și pun întrebări. Suntem diferiți și e normal să ne raportăm diferit la evenimente.

Dar, pe de altă parte, din mijlocul unei epidemii globale, asistăm la o revoluție în domeniul medical, dar și la una în ce privește colaborarea între comunități pentru a stopa amenințarea.

Pesimiștii și scepticii trebuie să știe că până la această dată (28 decembrie 2020) peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat deja împotriva COVID-19. La această cifră s-au raportat 6 reacții negative grave – șoc anafilactic și nu s-a înregistrat niciun deces provocat de vaccin.

În curând, un val de noi date despre eficacitatea vaccinului, despre reacții adverse, dar și despre efectul asupra epidemiei va veni către autoritățile medicale. Un prim pas important în lupta cu epidemia a fost făcut înainte de sfârșitul anului, ceea ce puțini specialiști prevedeau în urmă cu câteva luni.

ADVERTISING

Să ne luăm viața înapoi!

E nevoie de 6 milioane de persoane imunizate în România pentru ca epidemia să încetinească

Într-un studiu sociologic publicat de Avangarde în urmă cu câteva zile se observa că în jur de 30% dintre români vor refuza să se vaccineze, iar alți 30% spuneau că o vor face. Deci 6 milioane de români sunt deja deciși să se vaccineze.

În opinia mea, dacă autoritățile vor reuși ca pe parcursul următoarelor trei luni să imunizeze cele 6 milioane de persoane care vor s-o facă, epidemia va dispărea din România.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro de medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională de Medicină a Familiei, în luna iulie, acesta susținea, referindu-se la epidemia de gripă, că “ideal ar fi să vaccinăm anual 5 milioane de persoane” pentru ca această epidemie să nu mai facă victime.

În acest an, Ministerul Sănătății a achiziționat și distribuit 3 milioane de doze de vaccin antigripal, cele mai multe din toate timpurile. În urmă cu un an au fost achiziționate doar 1,5 milioane de doze de vaccin.

În urma distanțării sociale, a purtării măștii, a măsurilor restrictive luate de autorități și a vaccinării antigripale, până la această oră a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat de laborator și niciun deces. 

De asemenea, numărul de infecții respiratorii acute a scăzut la jumătate față de anul trecut. În sezonul 2018-2019, peste 140 de oameni au murit din cauza epidemiei de gripă din România.

Făcând analogia, se poate observa că, după vaccinarea a cel puțin 3 milioane de români, epidemia de coronavirus ar putea scădea semnificativ în intensitate cu condiția ca purtarea măștii și distanțarea socială să rămână în vigoare.

Procedurile de vaccinare se pot modifica pe baza noilor date

Oricum se va ajunge în situația în care se va ridica presiunea de pe sistemul sanitar, iar multe activități se vor putea desfășura normal.

O altă modificare în ce privește campania de vaccinare ce poate interveni pe parcurs e cea legată de numărul de doze necesare pentru imunizare.

BUCURESTI - INSTITUTUL NATIONAL DE BOLI INFECTIOAS
Mihaela Anghel, asistenta medicală de la Spitalul Matei Balș din București a fost prima persoană din România vaccinată împotriva COVID-19, în data de 27 decembrie 2020 - Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto/Hepta.ro

Conform primelor analize a datelor prezentate de Pfizer și Moderna autorităților medicale pentru aprobarea vaccinurilor, câțiva experți anunță că o bună parte a populației s-ar putea imuniza cu o singură doză de vaccin, mai ales persoanele mai tinere și fără afecțiuni asociate.

O doză de vaccin ar putea fi suficientă! Cum va ajunge vaccinul în țară și de ce e o veste bună că 30% dintre români vor să se imunizeze

Așa că în următoarele săptămâni ar putea să apară noi proceduri în ce privește desfășurarea vaccinării, pornind de la datele strânse în timpul procesului de imunizare.

O protecție de 95% pentru toate segmentele de vârstă poate însemna că e suficientă o singură doză de vaccin pentru cei cu vârsta între 30 și 45 de ani, dacă nu au afecțiuni asociate.

Companiile vor condiționa angajarea sau păstrarea locului de muncă de vaccinare

Oficialitățile din Marea Britanie au anunțat că joi, 31 decembrie, ar putea aproba și vaccinul realizat de Oxford și AstraZeneca, primul pe bază de virus dezactivat, care e mult mai ieftin și nu are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare.

Asta înseamnă că în luna ianuarie va intra pe piață cel de-al treilea vaccin, iar campania va putea fi accelerată, cel puțin în Uniunea Europeană.

În ce îi privește pe cei care nu sunt deciși încă să se vaccineze, o serie de condiții puse de transportatori și angajatori ar putea accelera procesul de imunizare la nivel global.

Deja multe companii aeriene au anunțat că va fi nevoie de dovada vaccinării pentru a achiziționa un bilet de călătorie. În SUA, guvernul federal a decis că angajatorii pot condiționa angajarea sau păstrarea locului de muncă de imunizare, iar multe companii, mai ales cele din domeniul serviciilor, vor cere personalului să se vaccineze.

În opinia mea, în ciuda dezbaterilor aprinse din societate, campania de vaccinare va merge în ritm accelerat, iar încrederea oamenilor în procesul de imunizare va crește direct proporțional cu numărul de persoane care s-au vaccinat.

Această confruntare dintre vacciniști și antivacciniști va dispărea odată cu epidemia. Știința și tehnologia vor ieși din nou victorioase în lupta cu temerile profund umane legate de necunoscut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇