Reuters: În ciuda progreselor ştiinţifice, o mulţime de europeni nu au încredere în vaccinul antiCOVID-19

Reuters: În ciuda progreselor ştiinţifice, o mulţime de europeni nu au încredere în vaccinul antiCOVID-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mulţi europeni sunt reticenţi în privinţa vaccinării împotriva noului coronavirus, neîncrederea lor fiind alimentată de timpul scurt în care vaccinurile au fost testate şi aprobate, scrie Reuters.

O amplă campanie de vaccinare a fost lansată sâmbătă la nivelul Europei. Uniunea Europeană a încheiat contracte cu mai multe companii din industria farmaceutică, printre care Pfizer-BioNTech şi Moderna, prin care este asigurat un total de peste două miliarde de doze de vaccin antiCOVID-19, şi şi-a setat ca obiectiv vaccinarea tuturor adulţilor pe parcursul anului viitor.

ADVERTISING

De unde neîncrederea?

Însă, din Franţa până în Polonia, sondajele indică un grad înalt de scepticism, principala cauza fiind aceea ca vaccinurile au fost dezvoltate si aprobate în doar câteva luni, oamenii fiind obşnuiţi ca astfel de eforturi să se desfăşoare pe parcursul a zeci de ani.

“Nu cred că există un vaccin în istorie care să fi fost testat atât de repede. Nu spun că nu ar trebui să aibă loc vaccinarea, dar nu voi testa un vaccin neverificat pe copiii mei sau pe mine”, spune Ireneusz Sikorski, în vârstă de 41 de ani, din Varşovia.

ADVERTISING

Mai puţin de 40 la sută din populaţia Poloniei, ţară cu un nivel ridicat al neîncrederii în instituţiile publice, intenţionează să se vaccineze, arată sondajele.

Reticenţa este manifestată şi în rândul personalului medical, doar jumătate dintre angajaţii spitalului din Varşovia unde a fost administrată prima doză de vaccin antiCOVID-19 fiind dispuşi să se vaccineze.

ADVERTISING

“Niciunul dintre apropiaţii mei nu a avut COVID-19. Sigur că nu spun că nu există, deoarece mulţi oameni au murit din cauza bolii, dar pentru moment nu m-aș vaccina”, spune un tânăr muzician din Tenerife, Spania.

În Bulgaria, 45 la sută din populaţie nu intenţionează să se vaccineze, în timp ce 40 la sută spune că va aştepta să vadă dacă apare vreun efect secundar în urma vaccinării.

Potrivit Reuters, acest scepticism nu este însă justificat, dacă luăm în calcul progresele făcute în lumea ştiinţifică în ultimele decenii.

În Suedia, ţară în care instituţiile publice se bucură de o mare încredere din partea populaţiei, mai mult de doi din trei oameni se declară în favoarea vaccinării. Dar există chiar şi aici neîncredere cu privire la vaccinul antiCOVID-19.

“Nici dacă mi-ar da cineva 10 milioane de euro nu l-aş face”, spune Lisa Renberg, 32 de ani, din Suedia.

C.S.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇