Putin spune că, dacă Rusia voia să-l otrăvească pe Navalnîi, opozantul ar fi fost mort

Putin spune că, dacă Rusia voia să-l otrăvească pe Navalnîi, opozantul ar fi fost mort

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că opozantul său numărul unu Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit de către serviciile speciale (FSB), pentru că altfel ar fi fost mort.

”Pacientul clinicii berlineze are susţinerea serviciilor speciale americane (…). Şi, aşa cum este cazul, el trebuie să fie supravegheat de către serviciile speciale (ruse FSB). Însă asta nu înseamnă că trebuia să fie otrăvit”, a declarat el, citat de AFP.

”Dacă s-ar fi vrut (acest lucru), afacerea ar fi fost dusă la capăt”, a susţinut liderul de la Kremlin, în conferinţa sa anuală de presă.

ADVERTISING

Putin refuză să pronunţe numele criticului său şi-l desemnează evocând locul unde a fost spitalizat după presupusa otrăvire a acestuia.

El a respins o anchetă recentă a publicaţiilor Bellingcat, CNN, Der Spiegel şi The Intercept, care vede mâna FSB-ului - serviciile secrete ruse, moşteniitoarele KGB, căruia Putin i-a fost o vreme director - în spatele acestei ultime tentative de asasinat a lui Navalnîi.

”Aceasta nu este o anchetă, ci legitimarea conţinuturilor (pregătite) de către serviciile speciale americane”, a apreciat el.

ADVERTISING

Navalnîi ar fi fost otrăvit de experţi în armament chimic din cadrul FSB, serviciul secret al Moscovei

Ce spune ancheta

Potrivit acestei anchete, care are la bază analiza unor date telefonice şi de călătorie - divulgate online în Rusia -, agenţi FSB specializaţi în armament chimic îl filau pe opozant din 2017.

Aceşti agenţi FSB erau prezenţi la 27 august la Tomsk, oraşul din Siberia în care a avut loc otrăvirea, potrivit acestei îndelungate investigaţii.

Cu toate acestea, articolul nu stabileşte niciun contact direct între aceşti agenţi şi opozant şi nu prezintă nicio probă a unei treceri la fapte sau a vreunui ordin dat în acest sens.

ADVERTISING

De la KGB la FSB. Cum a preluat Putin o agenție în descompunere și a transformat-o într-o mafie? Raportul care explică mecanismul din spatele otrăvirii lui Navalnîi

Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că opozantul a fost otrăvit la Tomsk şi a acuzat că substanţa toxică de tip noviciok detectată de laboratoare occidentale în urma spitalizării lui Navalnîi în Germania nu era prezentă în organismul opozantului pe când acesta era tratat în Rusia.

Diverse alte versiuni au fost evocate de către oficiali ruşi - o înscenare, o otrăvire voită a opozantului, o intoxicaţie orchestrată de către serviciile speciale străine sau probleme de sănătate din cauza regimului său alimentar sau a consumului de alcool.

Moscova nu a deschis investigaţii penale, subliniind că nu deţine probe în acest sens, şi a acuzat Germania de faptul că nu îşi împărtăşeşte informaţiile cu justiţia rusă.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇