Otrăvirea lui Navalnîi: UE sancţionează apropiaţi ai lui Putin. Reacția Rusiei

Otrăvirea lui Navalnîi: UE sancţionează apropiaţi ai lui Putin. Reacția Rusiei

Uniunea Europeană (UE) a sancţionat joi mai mulţi membri ai administraţiei prezidenţiale ruse, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, consideraţi vinovaţi de otrăvirea în Rusia a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

De asemenea, a fost sancționată şi o entitate implicată în producţia agentului neurotoxic folosit, relatează AFP.

Pe lista publicată joi în Jurnalul Oficial al UE se află numele lui Andrei Iarin - şeful Direcţiei Afacerilor Interne din cadrul administraţiei prezidenţiale, adjunctul său Seghei Kirienko, adjunctul ministrului Apărării Pavel Popov, alţi trei oficiali ruşi şi ”State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology” (GosNIIOKhT).

ADVERTISING

Regatul Unit a anunţat, pe de altă parte, că i-a impus sancțiuni directorului Serviciului federal rus de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov.

Reacția Rusiei

Kremlinul a declarat joi că sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană împotriva unor înalţi responsabili ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin reprezintă o măsură deliberată şi inamicală la adresa Moscovei, promiţând un răspuns care să corespundă cel mai bine intereselor Rusiei, relatează Reuters şi TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există nicio logică pentru această decizie şi a spus că sancţiunile vor afecta relaţiile dintre Rusia şi UE.

ADVERTISING

'Moscova va analiza evident situaţia şi va acţiona în conformitate cu propriile interese', a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă. El a menționat că Rusia va da 'răspunsul care va corespunde cel mai bine intereselor Federaţiei Ruse'.

'Este un gest deliberat neprietenos la adresa Rusiei, prin această decizie Consiliul UE a făcut rău relaţiilor dintre noi', a spus el.

Otrăvirea

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă, la Omsk, în Siberia, şi a fost transferat la 22 august la Spitalul Charité, la Berlin. De aici a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare - dintre care 24 în comă.

ADVERTISING

Germania a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia noviciok.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇