Uniunea Europeană (UE) a sancţionat joi mai mulţi membri ai administraţiei prezidenţiale ruse, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, consideraţi vinovaţi de otrăvirea în Rusia a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
De asemenea, a fost sancționată şi o entitate implicată în producţia agentului neurotoxic folosit, relatează AFP.
Pe lista publicată joi în Jurnalul Oficial al UE se află numele lui Andrei Iarin – şeful Direcţiei Afacerilor Interne din cadrul administraţiei prezidenţiale, adjunctul său Seghei Kirienko, adjunctul ministrului Apărării Pavel Popov, alţi trei oficiali ruşi şi ”State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology” (GosNIIOKhT).
Regatul Unit a anunţat, pe de altă parte, că i-a impus sancțiuni directorului Serviciului federal rus de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov.
Reacția Rusiei
Kremlinul a declarat joi că sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană împotriva unor înalţi responsabili ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin reprezintă o măsură deliberată şi inamicală la adresa Moscovei, promiţând un răspuns care să corespundă cel mai bine intereselor Rusiei, relatează Reuters şi TASS.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există nicio logică pentru această decizie şi a spus că sancţiunile vor afecta relaţiile dintre Rusia şi UE.
‘Moscova va analiza evident situaţia şi va acţiona în conformitate cu propriile interese’, a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă. El a menționat că Rusia va da ‘răspunsul care va corespunde cel mai bine intereselor Federaţiei Ruse’.
‘Este un gest deliberat neprietenos la adresa Rusiei, prin această decizie Consiliul UE a făcut rău relaţiilor dintre noi’, a spus el.
Otrăvirea
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august în stare gravă, la Omsk, în Siberia, şi a fost transferat la 22 august la Spitalul Charité, la Berlin. De aici a fost externat la 23 septembrie, după 32 de zile de spitalizare – dintre care 24 în comă.
Germania a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia noviciok.
Citește și:
- Echipa lui Navalnîi spune că otrava i-a fost pusă într-o sticlă cu apă pe care a băut-o în hotel și publică imagini de atunci (Video)
- Starea lui Navalnîi se îmbunătăţeşte și poate vorbi. Protecţia asigurată de poliţie a fost sporită
- Franța renunță la o întâlnire bilaterală cu Rusia, din cauza otrăvirii lui Navalnîi
- Marile puteri din G7 condamnă în termeni duri otrăvirea lui Navalnîi
- Rusia nu vede niciun motiv să fie acuzată de otrăvirea lui Navalnîi
- Angela Merkel confirmă otrăvirea lui Navalnîi. Scopul a fost să-l reducă la tăcere
- Germania anunță că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok