Franța renunță la o întâlnire bilaterală cu Rusia, din cauza otrăvirii lui Navalnîi

Franţa a anunţat marţi că amână o întâlnire a miniştrilor de externe şi ai apărării francezi şi ruşi prevăzută pe 14 septembrie la Paris, din cauza tensiunilor legate de otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi.

„Având în vedere circumstanţele actuale şi după o discuţie cu autorităţile ruse, s-a decis amânarea reuniunii Consiliului franco-rus de cooperare pe probleme de securitate la o dată ulterioară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Paris, Agnes von der Mühll, citată de AFP.

ADVERTISING

Precedenta reuniune "2+2" (externe şi apărare) dintre Jean-Yves Le Drian, Florence Parly, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, din septembrie 2019, la Moscova, a marcat începutul "dialogului strategic" dorit de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Marile puteri din G7 condamnă în termeni duri otrăvirea lui Navalnîi

Şeful statului francez, considerând că Rusia priveşte prea mult spre China, a mizat la acea dată pe această apropiere pentru a încerca să insufle o atmosferă de destindere în Europa şi să rezolve conflictul ucrainean, pe fondul unui nou război rece cu Moscova.

ADVERTISING

Dialogul dorit nu a dat până în prezent "rezultate tangibile", potrivit ministrului francez al apărării, Florence Parly.

Vizita preşedintelui Emmanuel Macron, programată în următoarele săptămâni la Moscova, ar putea fi, de asemenea, pusă în discuţie din cauza afacerii Navalnîi. "Totul este posibil", a afirmat o sursă diplomatică franceză, citată de AFP.

Citește mai multe despre acest subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇